JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Bankansatte jobber gratis

Mange bankansatte jobber gratis.

Det skyldes at de ikke tar ut den avspaseringen de har opparbeidet etter overtidsarbeid, skriver Forskning.no.

– Det mest oppsiktsvekkende funnet er nok at avspasering ikke fungerer slik det ble argumentert for at det skulle fungere, sier Heidi Nicholaisen ved forskningsstiftelsen Fafo, som i sin doktoravhandling har sett på hvordan arbeidsreguleringen har endret seg de siste 20 årene.

– Les også: IKT-ansatte presset

Konkurranse blant bankene fører til utvidede åpningstilbud og mer fleksibilitet, noe som fører til at de ansatte må jobbe mer overtid enn før.

– Har man prestasjonslønn er det vanskelig å ta fri, så lenge målet ikke er oppnådd. I tillegg sier mange at de synes det er vanskelig å ta fri, fordi de vet at presset på dem som er på jobb vil øke enda mer, sier Nicholaisen.

Ordningen med avspasering er i større grad blitt et alternativ til overtidsbetaling.

– Les også: Dette har du krav på

– Jeg har sett på bankansatte og deres arbeid som kjennetegnes av målinger av ytelse og belønninger, som i større grad knyttes til individuelle prestasjoner. Det fører til at de ansattes styrer sin arbeidstid mer ut fra resultatoppnåelse, enn ut fra reglene for arbeidstid, sier Nicolaisen, som ikke tror at det bare er i bank at avspaseringen fungerer på denne måten. (ANB–NTB)

Annonse
Annonse