JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– På tide at jeg ble fengslet

SV-politiker Aksel Hagen synes det var på tide at han ble satt i fengsel.

helge.birkelund@anb.no

En nybarbert og opplagt stortingsrepresentant møtte pressen i Vandrehallen i Stortinget onsdag, bare timer etter at han hadde kommet hjem fra sin protesttur med «Ship to Gaza» – som ble etterfulgt av et kort fengselsopphold i Israel. Han fikk velkomstklem av Akhtar Chaudry, men måtte se flere journalister flokke seg rundt Trond Giske enn en fredsaktivist fra SV.

– Les også: SV-politiker fortsatt i arrest

Stortingsrepresentanten fra Oppland angrer verken på turen eller at han fikk oppleve noen døgn på glattcelle. Han mener heller det var på tide.

– Jeg har vært SV-politiker altfor lenge uten at jeg har fått en slik opplevelse. Jeg ble sittende med mange menneskerettsforkjempere, og fikk virkelig føle på kroppen hvordan det israelske rettssystemet fungerer. Jeg fikk oppleve israelske myndigheter som tok seg fullstendig til rette, forhørte og fengslet folk uten advokater, beslagla og stjal penger og som utførte en unødvendig voldsbruk, forteller Aksel Hagen.

– Ifølge Frp-politiker Morten Ørsal Johansen (Frp) sto dere for en stor provokasjon mot Israel?

– Han har faktisk helt rett i at Isreal ble provosert. De satte inn fem fregatter, 20 millitærfartøy og 40-50 israelske soldater for å stoppe et lite skip. – Under arrestasjonen brukte de el-pistoler. Da fant vi ut at det ikke var noen vist å stritte mot. Men det eneste vi gjorde var å prøve å forsinke pågripelsene, sier Aksel Hagen, som var i fremste linje blant aktivistene da fredsskipet «Estelle» ble bordet av soldatene. Han mener aksjonen var vellykket.

– Les også: Protest mot anholdelse av nordmenn

– Aksjonen har satt fokus på Israels blokade av Gaza. Den har også vist at saken er tapt for Israel. Blokaden av Gaza er ulovlig. Det er omtrent bare Morten Ørsal Johansen og Israel som forsvarer en slik blokade, sier Hagen.

Det er hans andre forsøk på å komme seg inn i Gaza. Første gang kom han seg ikke av gårde. Nå lyktes han i alle fall med å få skikkelig blest om turen. Om det blir tredje forsøk, vet han ikke.

– Nå skal organisasjonen «Ship to Gaza» sette seg ned og evaluere og vurdere. Vi kan ikke bruke samme virkemiddel hele tiden, sier Aksel Hagen.

Han var en av fire nordmenn med på «Ship to Gaza». De tre andre er ventet hjem med fly i løpet av onsdagen. (ANB)

Annonse

Flere saker

Annonse