JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LO Stat viser moderasjon i Spekter-oppgjøret

Når LO Stat i dag starter forhandlinger i Spekter-området, hvor bedrifter som NSB, Posten, Avinor og NRK er, vil de vise moderasjon. Det på tross av at mange av lederne i disse bedriftene har fått mer enn sine ansatte i lønnsvekst.
Både Spekters Anne-Kari Bratten og LO Stats Eivind Gran konstaterer at det blir et moderat lønnsoppgjør i år.

Både Spekters Anne-Kari Bratten og LO Stats Eivind Gran konstaterer at det blir et moderat lønnsoppgjør i år.

Morten Hansen

morten.hansen@lomedia.no

– Vi legger vekt på lavlønn, likelønn og likestilling, i forhold til føringene på forhandlingene. Litt bruker vi her i de sentrale forhandlingene med Spekter. Men, det finnes også en restramme – penger - ute i Spekter-bedriftene som det skal forhandles om, sier LO stats nestleder, Eivind Gran,

Ledernes lønnsvekst

At det er penger å forhandle om, kan Gran – hvis han ønsker det – begrunne med blant annet ledernes lønnsvekst. I følge tallene til Teknisk beregningsutvalg for lønnsoppgjørene (TBU), har lederne i offentlig sektor høyere lønnsvekst enn sine ansatte. Også lederne i bedrifter som staten har store eierinteresser i, har tradisjonelt hatt god lønnsvekst.

Lederne i enkelte Spekter-bedrifter hadde i fjor nesten dobbelt så stor lønnsvekst som de ansatte. Blant annet hadde styreleder i arbeidsgiverorganisasjonen Spekter og konsernsjef i Posten Norge, Dag Mejdell, en lønnsvekst på 6,5 prosent, i følge konsernets regnskap for 2013 og 2014.

– Jeg vil ikke kommentere enkelte lederes lønn, men viser til det vi krever i disse forhandlingene: Vi forutsetter at den samlede lønnsveksten som avtales, skal være normgivende både for ledere og andre ansatte i bedriftene. Jeg forventer at vi lander et oppgjør som lander på det frontfaget ga. Og jeg forventer at det følges opp i Spekters medlemsbedrifter, fastslår Gran.

Må dempe lønnsveksten

Selv om noen av sjefene fikk en bedre lønnsvekst enn sine ansatte, forventer administrerende direktør i Spekter, Anne-Kari Bratten, at de ansatte viser moderasjon. Hun understreket at partene gjennom arbeidet i Holdenutvalget er enige om å bidra til å minske lønnsgapet mellom våre handelspartnere og Norge, og at dette arbeidet på ingen måte er avsluttet.

– Det er vesentlig for konkurranseevnen, økonomisk vekst, arbeidsplasser og velferdsstaten at vi viderefører arbeidet med å dempe lønnsveksten. Vi startet dette arbeidet i inntektsoppgjøret i fjor, og vil selvsagt følge opp dette videre i år, sier Bratten til arbeidsgiverforeningens nettside.

Pensjonstrøbbel

I utgangspunktet skal partene i årets mellomoppgjør kun forhandle om penger. I fjorårets hovedoppgjør ble det imidlertid åpnet for å forhandle om pensjon for ansatte i orkestre og teatre. Dette kommer til å bli en vanskelig nøtt å knekke.

– Vårt utgangspunkt er at vi ønsker å sikre våre medlemmers pensjonsrettigheter så godt som mulig, mens virksomhetene i teatrene og orkestrene har problemer med utgiftssiden til disse ordningene. Det blir vanskelige forhandlinger, fastslår Gran.

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse