JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Huitfeldt utfordrer Høyre

Arbeidsminister Anniken Huitfeldt advarer mot å tro på en mykere linje i arbeidslivspolitikken fra Høyre.

bjorn.erik.dahl@anb.no

– Det kan høres ut som om Høyre har planer om å myke opp arbeidslivspolitikken sin. Men da har vi krav på å få vite helt konkret hva det er som har blitt mykere, sier arbeidsminister Anniken Huitfeldt til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

– Høyre åpner for eksempel for det meste i programforslaget sitt, inkludert kutt i sykelønn. Vi vet rett og slett ikke hva vi får, men formuleringene er helt i tråd med politikken de førte i 2005. Retorikken rundt midlertidige ansettelser er prikk lik, legger hun til.

– Les også: Frp demper seg – LO tviler

På slutten av Bondevik II-perioden liberaliserte de borgerlige arbeidsmiljøloven og åpnet opp for midlertidige ansettelser. Det første de rødgrønne gjorde var å reversere dette.

Statsråden mener arbeidslivspolitikken for en eventuell borgerlig regjering ligger an til å bli et gruppearbeid under tenketanken Civitas ledelse. Og hun er sikker på at norske arbeidstakere ikke vil komme spesielt heldig ut av et slikt «gruppearbeid». Huitfeldt frykter spesielt kutt i sykelønn og velferdsordninger, men også en vridning bort fra kampen mot sosial dumping. Civita snakker nemlig om sosial «jumping», som innebærer at arbeidsinnvandrerne tross alt får det bedre her i Norge enn i hjemlandet.

– Vi vektlegger i stedet stadig nye virkemidler og tiltak mot sosial dumping, sier Huitfeldt.

– Les også: Vil kombinere jobb og pensjon

– Utspillet er useriøst og virker panisk. Vi understreker nettopp at vi anerkjenner verdien av et velorganisert arbeidsliv, kontrer Høyres nestleder Jan Tore Sanner overfor ANB.

Han framhever at partiet ikke lenger vil kutte i fagforeningsfradraget og at Høyre justerer kursen når det gjelder midlertidige ansettelser.

– I 2004 gikk vi inn for en generell adgang til midlertidige ansettelser i inntil seks måneder. Det gjør vi ikke lenger. Ved faste behov skal hovedregelen være faste ansettelser. Arbeidsmarkedet har endret seg, og vi tilpasser oss dagens utfordringer, sier Sanner. Han påpeker også at partiet ikke vil innføre karensdager, men kun «arbeide for å få ned sykefraværet». Men fortsatt skal det altså mykes noe opp rundt midlertidige ansettelser.

– Er det enighet i Høyre om denne nye linjen i arbeidslivspolitikken?

– Jeg antar at det er debatt i Høyre som i alle andre partier, sier Sanner.

– Vil dette være et område der dere kan gi noe til Frp i eventuelle regjeringsforhandlinger hvis dere får flertall sammen?

– Vi ønsker et samarbeid med alle de fire borgerlige partiene, og alle spørsmål vil bli diskutert på lik linje, avrunder Sanner. (ANB)

Annonse
Annonse