JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil ha korn i beredskap

Landbruksministeren vil innføre en ordning med beredskapslagre for såkorn.

kjell.werner@anb.no

– Dette er viktig for å sikre at vi har såkorn nok hvert år, sier landbruksminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

– Hvis det er dårlig vær i Norge og våre naboland også mangler såkorn, så vil det bli en altfor sårbar situasjon, sier ministeren

– Men kan ikke Norge da importere såkorn mer langveis fra?

– Jo, men husk at det er kaldt her i Norden med kort vekstsesong. Her trenger vi andre kornsorter enn man eksempelvis gjør i Frankrike. De siste årene har Norge vært avhengig av såkornimport fra våre naboland, og har fått det.

– Les også: Hyller norsk mat

– Så hittil har vi egenlig hatt flaks siden våre naboland har hatt såkorn til overs?

– Ja, det har i hvert fall vært veldig bra. En periode i fjor var vi oppriktig bekymret for at vi skulle få mangel på såkorn. Derfor er det viktig at vi har god beredskap på såkorn i de nordiske landene og at Norge også tar et ansvar for dette.

Landbruksministeren viser til at det var Bondevik II-regjeringen som liberaliserte og avviklet ordningen med beredskapslagre for såkorn.

– Alt skulle basere seg på markedet, var oppskriften til den forrige regjeringen. Men mat er noe helt primært. Derfor er det riktig å bruke noen kroner på beredskap, sier Vedum og forteller at det er bevilget 3,5 millioner kroner til denne nye ordningen.

Sikre nok matkorn

Vedum forteller at det også kan bli aktuelt å innføre en ordning med beredskap for matkorn i form av lager med mel. Dette blir nå utredet av Statens landbruksforvaltning.

Ministeren har i tillegg satt ned en ekspertgruppe som skal komme med tiltak for å øke norsk kornproduksjon. Regjeringen har nemlig satt som mål at matproduksjonen skal holde tritt med befolkningsveksten. Det innebærer 20 prosent økning i løpet av 20 år.

Et normalår

2012 ligger an til å bli et gjennomsnittlig kornår, og prognosene viser at Norge kommer til å være 70 prosent selvforsynt med matkorn, i hovedsak i form av norsk hvete.

– Det er en gledelig nyhet, sier landbruks- og matministeren. Han mener det gir grunn til bekymring at Ukraina truer med å stoppe eksporten av matkorn.

– Derfor er det så viktig å ha trygghet for at vi har nok korn i Norge, sier Trygve Slagsvold Vedum. (ANB)

Annonse

Flere saker

Annonse