JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kritiseres for kraftlinjeflytting

Sivilombudsmannen ber Olje- og energidepartementet vurdere en omstridt kraftlinjetrasé på nytt. Ola Borten Moe skal ha flyttet linjen utenom eiendommen til partikollega.

Olje- og energiminister Ola Borten Moe (Sp) skal ifølge TV 2 ha trosset faglige råd og sørget for at en planlagt 420 kV-høyspentlinje gjennom Sogn og Fjordane ble flyttet fra Førdedalen til Myklebustdalen i bygda Ålfoten i Bremanger, og dermed utenom eiendommen til partifelle og Bremanger-ordfører Karl Vidar Førde.

Nå har Sivilombudsmannen bedt departementet om å se på saken på nytt, og komme med en bedre begrunnelse for trasévalget, etter å ha konkludert med at det knytter seg «begrunnet tvil» til hvorvidt saksbehandlingen har gått riktig for seg.

– Les også: Navarsete ønsker gjenvalg

Det var i slutten av desember 2011 at Ola Borten Moe presenterte traseen for den nye kraftlinjen mellom Ørskog på Sunnmøre og Fardal i Sogn.

I strid med anbefalingene fra Norges Vassdrags- og energidirektorat (NVE) og Statnett var traseen flyttet fra Førdedalen til Myklebustdalen. Traseen ble dermed flyttet fra dalføret der faren til Senterparti-ordfører Karl Vidar Førde er en av syv grunneiere og ordføreren på sikt skal overta sine foreldres gård.

– Det er sånn at den politiske behandlingen av en sak kan gi et annet resultat enn hva fagmyndighetene har gått inn for, sier Ola Borten Moe til TV 2. Han avviser at det har vært kontakt mellom ham og Karl Vidar Førde om saken.

– Les også: Kan ta over til våren

– Jeg tror vi har partifeller i begge de to dalførene. Dette har ikke vært noen enkel sak for Bremanger kommune. Min jobb var å velge mellom to løsninger som ingen ville ha, sier Borten Moe.

Sivilombudsmannen ber nå departementet om å vurdere saken på nytt og komme tilbake med en bedre begrunnelse for hvorfor de valgte som de gjorde. (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse