JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil stoppe trygdeeksport

Frp vil redusere kontantstøtten og barnetrygden for polakker og andre EØS-borgere som jobber i Norge.

kjell.werner@anb.no

– Det er klart bekymringsfullt at EØS-borgere kan komme til Norge i kortere perioder og ta med seg norske ytelser til sine hjemland, sier stortingsrepresentant Robert Eriksson (Frp) til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Frp foreslår nå konkret å kjøpekraftsjustere velferdsytelser som eksporteres ut av landet.

– Det er helt avgjørende at den nye situasjonen møtes med konkret handling og ikke med naivitet. Med en stadig økende eksport av velferdsytelser vil dette gå ut over bærekraften til det norske velferdssystemet, sier lederen av arbeids- og velferdskomiteen på Stortinget.

Ulikt utgiftsnivå

– Kontantstøtte og barnetrygd er ytelser som er basert på utgiftsnivået i Norge. Derfor er det naturlig å se nærmere på effekten av norske velferdsytelser som eksporteres til land med betydelig lavere kostnadsnivå, sier Eriksson.

Frp-politikeren viser til tidligere regjeringsadvokat Thomas Nordby, som mener det er uproblematisk i forhold til EØS-avtalen å kjøpekraftsjustere trygdeytelser som går ut av landet.

Kan få flertall

Eriksson har også merket seg at Ap-nestleder Helga Pedersen har uttalt at hun er opptatt av å ha ordninger som hindrer trygdeeksport til utlandet. Pedersen har pekt på at dette i hovedsak gjelder kontantstøtte og barnetrygd. Også fra Høyre har det kommet liknende signaler.

– Derfor forventer jeg at Ap og Høyre stemmer for Fremskrittspartiets forslag på dette punktet. Da blir det flertall for dette på Stortinget, sier Robert Eriksson. (ANB)

Annonse
Annonse