JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Flere uføre

Det siste året har antall uføre økt med 6.700 personer.

Veksten kom sist vinter, men fra i vår har antall uføre gått ned.

– Økningen fra i fjor må ses i sammenheng med at svært mange av dem som tidligere hadde tidsbegrenset uførestønad, nå har fått innvilget en varig uførepensjon, sier arbeids– og velferdsdirektør Joakim Lystad.

Ved utgangen av september var det 309.800 personer som fikk uførepensjon fra Nav. Det er 700 færre enn ved utgangen av juni, men sammenlignet med september i fjor har det blitt 6.700 eller 2,2 prosent flere uføre.

– Les også: 370 milliarder til arbeidsledige

Andelen uføre i befolkningen har holdt seg stabil på 9,5 prosent i samme periode.

Hele 47 prosent av dem som ble uføre i årets tre første måneder hadde tidligere en tidsbegrenset uførestønad. I tredje kvartal var andelen sunket til 31 prosent.

I andre og tredje kvartal i år var det henholdsvis 7 prosent og 16 prosent færre som fikk innvilget uførepensjon enn på samme tid i fjor.

Antall uføre gikk ned, fordi det i denne perioden var flere uførepensjonister som gikk av med alderspensjon enn det var personer som fikk innvilget uførepensjon.

– Vi er nå i starten av en periode hvor de store etterkrigskullene går av med alderspensjon. Dette vil bidra til å redusere antall uføre, sier Lystad.

– Les også: Ap vil stanse trygdeflukt

Analyser Nav har gjort viser at ordningen med tidsbegrenset uførestønad for mange har fungert som en venteperiode for varig uførepensjon.

Ved utgangen av september er 1,2 prosent av befolkningen i alderen 18 til 29 år uførepensjonister. Dette tilsvarer 9.800 personer og utgjør 3 prosent av alle uføre.

Sammenlignet med september i fjor har andelen unge uføre i befolkningen økt med 0,1 prosentpoeng. Det er en overvekt av menn blant de uføre under 30 år.

– Ungdom følges tett opp av Nav, men kvaliteten på oppfølgingen kan bli bedre. Likevel vil det alltid være noen som er så alvorlig syke at de ikke klarer å delta i arbeidslivet. Disse får innvilget uførepensjon, sier Lystad.

Ifølge diagnosestatistikken for 2011 har seks av ti uføre i alderen 18 til 29 år en psykisk lidelse.

– Les også: Kritiserer uføredebatten

I løpet av det siste året har andelen uføre i alderen 60 til 64 år og 65 til 67 år gått ned med henholdsvis 1 prosentpoeng og 0,9 prosentpoeng.

Nesten fire av ti i aldersgruppen 65 til 67 år mottar uførepensjon.

Isolert sett vil en aldrende befolkning føre til flere uføre, men fordi de eldste i dag i mindre grad enn tidligere blir uføre, blir ikke effekten så stor som den ellers kunne blitt, påpeker arbeids- og velferdsdirektør Joakim Lystad. (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse