JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

De rødgrønne under 36,9

Den rødgrønne regjeringen hadde en oppslutning på 36,3 prosent i oktober. Høyre og Fremskrittspartiet har flertall i Stortinget for sjette måned på rad.

Det viser et gjennomsnitt av ni nasjonale meningsmålinger fra oktober, som Poll of polls har beregnet.

Oppslutningen om de rødgrønne er for andre gang i denne stortingsperioden under grensen for ultimatumet som daværende statsminister Thorbjørn Jagland (Ap) ga velgerne i 1997 om at Arbeiderpartiet måtte ha minst 36,9 prosent for å regjere videre. Forrige gang var i desember 2010 med 36,8 prosent oppslutning.

– Les også: Høyre får 36 prosent

På motsatt side har Høyre og Frp gjort rent bord i et halvt år nå. Oktobers 51,1 prosent gir den sjette måneden på rad med blåblått flertall i Stortinget.

Høyre fikk sitt sterkeste månedssnitt i nyere tid med 33,9 prosent oppslutning. Det er opp 0,4 prosentpoeng fra september. Brutt ned på enkeltmålinger spriker Høyre fra 31,4 prosent til 37 prosent.

Samtidig økte oppslutningen om Frp til 17,2 prosent (+0,6). Frp er fortsatt det partiet som spriker mest på enkeltmålinger, fra 11,6 prosent i bunn til 21,1 prosent som det beste resultatet.

– Les også: – Forstår ikke velgerne

Selv om de rødgrønne for tida sliter, skal vi ikke lenger tilbake enn til februar i år for å finne andre tall. Da hadde regjeringspartiene Ap, SV og Senterpartiet en samlet oppslutning på over 44 prosent, og med Ap-tall rundt 35-tallet.

Men for tida peker pilene i motsatt retning for Ap. Fra å ligge stabilt rundt 29-30 prosent fra april til september, falt oppslutningen om Stoltenberg-skuta 1,3 prosentpoeng fra september til oktober. Månedens snitt på 27,8 er noe av det svakeste Ap har blitt målt på i hele stortingsperioden.

– Les også: Ny elendig måling for de rødgrønne

Endringene er små, men samtlige småpartier havnet over sperregrensen for utjevningsmandater på 4 prosent i oktober.

Størst er utslaget for Venstre, som gikk fra 3,9 prosent i september til 4,5 prosent i oktober, opp 0,6 prosentpoeng.

Også SV og Sp går fram. SV får 4,1 prosent (+0,2) og Sp får 4,4 prosent (+0,1). KrF faller fra 5,2 til 5,0 prosent - men det er likevel over snittet fra i sommer.

Alle de fire småpartiene har hatt en eller flere målinger på 5-tallet i oktober, og bare KrF har holdt seg over sperregrensen på samtlige av de ni enkeltmålingene.

(ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse