JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Må ikke svikte i noe ledd

– Vi har mye kapasitet, men det må ikke svikte i noe ledd, sier statsminister Jens Stoltenberg etter å ha sett hvordan forsvar og politi vil samarbeide mot terror.

Øvelse Tyr, politiets årlige nasjonale krisehåndteringsøvelse, fortsatte onsdag med utfordrende krisescenarier for politi og Forsvar i Oslo sentrum og på Oslo Lufthavn Gardermoen.

Statsministeren hadde med seg forsvarsminister Anne-Grete Strøm- Erichsen (Ap) og justisminister Grete Faremo (Ap) da han onsdag besøkte operasjonsrommet på politistasjonen på Gardermoen for å bli brifet om øvelsen.

Regjeringssjefen og de to statsrådene ble der orientert av forsvarssjef Harald Sunde og operasjonsleder Arne Hammersmark i Romerike politidistrikt om samarbeidet mellom politi og Forsvaret.

– Det var nyttig og lærerikt å bli oppdatert om hvordan politi og Forsvar kan virke sammen, sier Stoltenberg (Ap). Han sier den viktigste lærdommen etter 22. juli i fjor er at det må øves bedre.

Planer må følges

– 22. juli er også historien om planer som ikke ble fulgt eller brukt, og om ressurser som ikke fant hverandre da de trengtes. Samhandling, ikke minst mellom politi og Forsvar, er derfor viktig å øve på, sier statsministeren.

Han sier det er avdekket at jo høyere man beveger seg opp i en organisasjon, desto sjeldnere vil man se at det blir øvet.

– Det skal det bli slutt på, sier statsministeren, som forteller at regjeringen skal øve torsdag.

– I prinsippet alle ressurser

Forsvarssjef Harald Sunde sier til NTB at i prinsippet står alle Forsvarets ressurser, ikke bare Garden og Heimevernet, HV, til disposisjon for politiet dersom justismyndighetene ber om det i en krisesituasjon.

Ansvarsforholdet er avklart. Dreier det seg om terroranslag, er det justismyndighetenes ansvar.

– Ber justismyndighetene om assistanse fra Forsvarets kampstyrker, vil Forsvaret kunne bistå politiet med kontraterrorkapasitet, det vil si Forsvarets spesialkommando, sier Sunde.

Styrken ble opprettet for over 30 år siden som et tillegg til politiets beredskapstropp Delta.

Som et eksempel legger Sunde til at Forsvaret også vil kunne sette inn stridsvogner. – Ikke for å skyte, men for å blokkere og sperre adganger, presiserer han.

Styrker som ikke er trenet for ekstreme situasjoner, slik Forsvarets spesialkommando er, har han derimot større betenkeligheter mot å sette inn for å løse ekstreme utfordringer. - Det kan gjøre galt verre, sier han.

Forsvarets ansvar

Skulle terrorsituasjoner anta dimensjoner der folk og land kan oppfattes som truet, er ansvaret Forsvarets.

– Men da er det krig, sier Sunde.

Han sier at det å trekke opp grensene mellom hva som kan defineres som justisoppgaver og hva som er Forsvarets ansvar, nødvendigvis vil være i endring « i en verden som kontinuerlig endrer seg»

– Cybertrusselen kan være egnet til å illustrere det, sier forsvarssjef Harald Sunde. (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse