JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Savner streikestøtte fra LO

NFFs medlemmer i Oslo fengsel streiket i to timer i dag. – Jeg tror absolutt denne streiken betyr noe, sier Maren Øvrebø, leder av Oslo Fengselfunksjonærers Forening (OFF).

jan.erik@lomedia.no

I Oslo fengsel var også Geir Bjørkli, leder av Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund.

– Hva gjør dere om det ikke kommer noe ut av denne streiken?

– Da må vi gjøre noe mer.

– Hva da?

– Det kan jeg ikke fortelle deg her og nå. Nå må vi konsentrere oss om denne streiken, sier Bjørkli til Frifagbevegelse.no.

Møter Faremo

Det mest overraskende i inngangen til denne streiken er at Tor-Arne Solbakken, LOs nestleder, har markert at LO ikke mener noe om streiken. Eller som Solbakken sier til www.aktuell.no:

– Hva slags reaksjonsformer forbundene velger, er vurderinger de tar ut i fra situasjonen de er i. Det har ikke vi noe synspunkt på.

Dette liker Bjørkli dårlig.

– Jeg syns det ville vært flott om LO offentlig hadde sagt at denne streiken er nødvendig nå, sier en offensiv Bjørkli som drar rett fra streiken og til møte med justisminister Grete Faremo.

KY-medlemmer streiker ikke

Maren Øvrebø, for øvrig datter av Roar Øvrebø, NFFs tidligere og mangeårige forbundsleder, forteller at medlemmer av den andre fagforeningen i kriminalomsorgen, Kriminalomsorgens Yrkesforbund (KY), syns det er trist at ikke de også hadde et streikeopplegg på Oslo fengsel. KY er nemlig enig i sak, men har på et tidlig tidspunkt signalisert at de ikke ville være med å samarbeide med NFF om streiken. Men KY-erne ville ikke ta arbeidsoppgavene til NFF-erne under streiken. Dermed ble hele Oslo fengsel satt i nattstilling. Skolen og arbeidsdriften ble stengt i to timer, og fangene låst inne på cellene.

Fangene støtter NFF

Øvrebø mener at det er viktig å markere hvor dårlig det står til med kriminalomsorgen akkurat nå.

– Jeg tror til og med fangene syns dette er bra. Og de forstår godt hvorfor vi streiker, sier hun.

– Hvor engasjerte er de ansatte i streiken?

– Engasjementet er nok ikke så stort som da byttevaktene ble fratatt oss. Det var en katastrofe og medførte en masse oppstuss fra de ansatte, forteller Øvrebø.

Hvem skal drifte aktivitetsbygget?

Det er hevdet at Oslo fengsel kanskje var det fengslet i landet som kom best fra kriminalomsorgens statsbudsjett. Grunnen er at det ble bevilget penger til oppstart av et sårt etterlengtet aktivitetsbygg.

– Sjøl om vi fikk midler til aktivitetsbygg, er vi slett ingen budsjettvinner. Dette er en eldgammel sak som vi har kjempet for i årevis. Det skulle bare mangle om ikke landets største fengsel skulle ha et aktivitetsbygg. Men hvem skal drifte dette aktivitetsbygget? Det sier statsbudsjettet ikke noe om, sier Maren Øvrebø.

Annonse

Flere saker

Annonse