JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Vanskelig å hindre jihad-reiser

Justisminister Grete Faremo (Ap) erkjenner at det er vanskelig å forhindre islamister i å reise fra Norge for å delta i hellig krig.

– Jihad-reiser er utfordrende å forebygge. Det er få stengte grenser for norske statsborgere, anfører Faremo i et svar på et skriftlig spørsmål fra Høyres Afshan Rafiq.

– Les også: Vil straffe nordmenn i krig

Rafiq ville vite hvordan justisministeren vurderer sikkerhetssituasjonen i Norge i lys av norske radikale islamister.

– I trusselvurderingen for 2012 skriver PST at medlemmer av ekstreme islamistiske nettverk i Norge er involvert i aktiviteter av mer operativ karakter enn tidligere. Flere av disse personene reiser til konfliktområder for å få trening, kamperfaring og møte internasjonale kontakter. Slike opphold kan påvirke den enkeltes ønske og evne til å planlegge terrorhandlinger her i landet, skriver Faremo.

– Les også: Ber om E 14-forklaring

Hun legger til at personer med vestlig utseende eller pass anses som svært attraktive i gjennomføring av terror i Vesten, og sier personer som vender tilbake til Norge fra jihad-reiser dermed kan bidra til å påvirke trusselbildet i Norge negativt.

– Jihad-reisende kan med sitt etablerte nettverk også tilrettelegge for at flere reiser, sier hun.

Regjeringen har foreslått å forby ulike former for planlegging av soloterrorisme, blant annet det å få opplæring, instruksjon eller trening i terror. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse