JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vekterlønna avgjøres i desember

5. desember er hovedforhandlingene i Rikslønnsnemnda om vekterstreiken. Kjennelsen vil trolig komme 7. desember.

ane.borrud@lomedia.no

1. juni i år gikk vekterne i Arbeidsmandsforbundet til streik for å få gjennomsnittslønna i bransjen opp mot en gjennomsnittlig industriarbeiderlønn. Etter en uke med streik erklærte daværende arbeidsminister Hanne Bjurstrøm tvungen lønnsnemnd.

Hovedforhandling i Rikslønnsnemda er berammet til onsdag 5. desember. Partene i konflikten, NHO Service og Arbeidsmandsforbundet, skal skriftlig og muntlig redegjøre for sine syn om grunnlaget for konflikten. De skriftlige partsinnleggene skal sendes inn til nemnda på forhånd, og fristen nemnda har satt for disse er 21. november.

Det er fem faste medlemmer i nemnda; Sorenskriver Stein Husby, som er leder, direktør Anne-Britt Evensen Norum, professor Steinar Strøm, nestleder i LO Tor-Arne Solbakken og forhandlingsdirektør i NHO Rolf Negård. Disse fem medlemmene, med personlige varamedlemmer, blir oppnevnt av Kongen for tre år. I tillegg utpeker partene i den enkelte tvist to medlemmer hver.

– Det er ennå ikke bestemt hvilke to medlemmer som skal være med fra LO/Arbeidsmandsforbundet, forteller kommunikasjons- og utredningsansvarlig i Arbeidsmandsforbundet, Trond Erik Thorvaldsen.

Rikslønnsnemndas avgjørelser treffes ved stemmeflertall. Nemndas faste medlemmer som ikke representerer partsinteresser, det vil si Husby, Norum og Strøm, har stemmerett. I tillegg har ett av medlemmene som er utpekt fra hver av partene i den enkelte tvist, stemmerett.

Kjennelsen fra nemda vil, etter det Arbeidsmanden kjenner til, foreligge i løpet av den samme uken. Den har samme virkning som en tariffavtale. Dermed er det Rikslønnsnemnda som fastsetter resultatet av hovedoppgjøret for vekteroverenskomsten i 2012.

Annonse
Annonse