JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

900.000 LO-organiserte i sikte

LO mangler bare 6.000 medlemmer på å nå 900.000. – Jeg er overbevist om at vi klarer det til kongressen i mai, sier LO-nestleder Gerd Kristiansen.

stig.christensen@lomedia.no

<a href="http://multimedia.api.no/www.frifagbevegelse.no/archive/04583/LO-org_3_kv2012_4583367a.jpg" target="blank"><img align="right" src=" http://multimedia.api.no/www.frifagbevegelse.no/archive/04583/LO-org_3_kv2012_4583367a.jpg" border="0" height="400" width="300" alt="klikk for større grafikk"/></a> Hun vil ha fullt fokus på medlemsrekruttering i tida framover og ser mange positive signaler.

Statistikken fra 3. kvartal 2011 til 3. kvartal 2012 viser at LO økte sin medlemsmasse til 893.500. Det er en økning på 16.250, mens sysselsettingen på ett år fra 2. kvartal 2011 økte med 66.000. Dermed har LO fanget om ¼ av disse. Men Gerd Kristiansen nevner et viktig poeng, nemlig at 60 – 70 prosent av økningen i sysselsatte er utenlandske arbeidere, som tradisjonelt er vanskeligere å rekruttere. Hun ønsker å sette inn kreftene på dette området, og viser til at Fellesforbundet har klart en del.

- Likevel burde vi tatt mer av veksten i sysselsettingen, mener hun.

Full betalende

LO har ca 590.000 fullt betalende medlemmer, en framgang på 1.53 prosent. Blant «unge medlemmer» var framgangen større, nemlig 6,5 prosent. Tallet på studentmedlemmer økte med 21 prosent. Likevel organiserer LO bare snaut 18.000 av totalt 220.000 studenter.

Forbundene

De forbundene som organiserer ansatte i bransjer preget av nedbemanning, effektivisering, omstillinger og rasjonalisering sliter. Det gjelder Postkom, Jernbane- og Lokomotivmannsforbundet, som alle har nedgang.

- Forbundene, sånn som Postkom, tar konsekvensene av det og fusjonerer for å beholde den nødvendige styrken, sier Gerd Kristiansen.

Fellesforbundet var nede i en bølgedal under finanskrisen, og er på vei oppover i den forstand at frafallet er mindre enn de foregående år, nemlig 0,61 prosent. Fellesforbundet har nå 150.000 medlemmer.

Handel og Kontor har hatt et jamt sig framover, og er nå oppe i 67.000 medlemmer. Industri Energi har hatt en økning på over 5 prosent og er nå oppe i nesten 58.000 medlemmer. Fagforbundet er LOs desidert største på 330.000 medlemmer, etter en pen framgang siste år. Det samme har Norsk Tjenestemannslag (NTL) hatt, som nå har passert 50.000 medlemmer.

De som har hatt størst prosentvis framgang er to små forbund, nemlig Norsk Manuellterapeutforening (NMF) med 14,6 prosent og NISO på 9,5 prosent.

LOs posisjon

Gerd Kristiansen mener den pene utviklingen i LOs medlemstall understøtter LOs posisjon i samfunnet. At rekrutteringen av studenter har økt betydelig tar hun som et godt signal, samtidig som hun mener synliggjøringen av LOs tilbud i universitets- og høyskolemiljøene, både på nett og i fagblader, må styrkes.

Tre store

Tallene viser også at dersom Arbeidsmandsforbundet, Industri energi, Postkom og Transportarbeiderforbundet blir enige om å slå seg sammen i Forbundsalliansen, vil de bli LOs tredje største forbund med 130.000 medlemmer.

Etter en slik sammenslåing vil tre LO-forbund – Fagforbundet, Fellesforbundet og Forbundsalliansen - ha over 100.000 medlemmer. De tre forbundene vil til sammen representere to tredeler av alle LO-organiserte.

Fellesforbundet: Burde vokst mer

Anders Skattkjær, nestleder i Fellesforbundet understreker at vi er inne i en høykonjunktur og at det bør gi grunnlag for en større vekst i medlemsmassen. Fellesforbundet hadde et tap på opptil 10 000 i året under finanskrisen, mens de i siste periode tapte under tusen.

Ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå er over 60 prosent av veksten i sysselsettingen fra 2004 til 2011 arbeidsinnvandrere. Noen av disse bosetter seg i Norge, andre er på kortere oppdrag og reiser tilbake til hjemlandet.

- En av utfordringene er språk og kommunikasjon, sier Skattkjær.

Han viser likevel til eksempler på god rekruttering. Både byggbransjen og hotell- og restaurant har organisert mange etniske grupper som resultat av bevisst arbeid.

- Det siste eksempelet nå er omtalt i siste Magasinet (Fellesforbundets blad), der Boye Ullmann & co har rekruttert godt innen Rørleggernes Fagforening.

Men det kan gjøres mer. Hver tredje arbeidstaker under 25 år i Oslo er fra Sverige, og trolig er svært få av disse organisert.

Allmenngjøring

Anders Skattkjær heller til at det er et bedre utgangspunkt for organisering der man har allmenngjort tariffavtalen. Samtidig understreker han utfordringen i å verve der det fins tariffavtaler. Det er stor turnover i flere bransjer og det krever sitt bare å kompensere for de som faller fra. LO har også erfaring med lekkasjer der folk skifter arbeidssted, bytter bransje, at man ikke nødvendigvis opprettholder sitt medlemskap eller blir organisert i nytt forbund. Også veksling mellom jobb og studier kan være en utfordring i så måte.

Vikarbyrådirektivet sier at fast arbeidskraft og innleide skal likebehandles. Anders Skattkjær håper det vil bety at fagbevegelsen kommer i en bedre posisjon for å få organisert de innleide. De skal blant annet presenteres for klubbtillitsvalgte, noe som bør øke muligheten for å få dem inn i organisasjonen.

Annonse
Annonse