JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Forventer «ny» Obama

Høyre-leder Erna Solberg tror verden vil få se en annerledes utgave av USAs president Barack Obama de neste fire årene.

– Jeg tror vi vil se en president som tar et tøffere tak om hovedprioriteringene sine. Presidenter som er inne i sin siste periode, våger mer og er ofte også mer opptatt av den internasjonale arenaen, sier Solberg til NTB.

Hun sier resultatet var som ventet, men medgir at presidentvalget ble spennende mot slutten.

– Et gjenvalg innebærer forutsigbarhet i utenrikspolitikken. Det er bra for Norge og resten av verden. Sånn sett var dette et godt valgresultat ut ifra norske interesser, sier Solberg.

Hun mener Obama står overfor store utfordringer, først og fremst med tanke på økonomien. At Republikanerne beholder flertallet i Representantenes hus, innebærer at Obamas fremdeles vil ha vanskeligheter med å gjennomføre sitt politiske program.

– Obstruksjonene vil være der fortsatt. En rekke konservative Tea Party-politikere er valgt inn i Kongressen, sier Solberg, som mener Obama har sviktet som «politisk operatør».

– Clinton møtte det samme, men klarte å samarbeide med republikanerne. Det har ikke Obama gjort. Han har ikke levert som politisk operatør, og det har på mange måter vært hans fremste svakhet, sier hun.

Gratulerer Obama med gjenvalg

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) gratulerer Barack Obama med valgseieren og sier han ser fram til å samarbeide med presidenten i fire nye år.

– Jeg gratulerer Barack Obama med gjenvalg. Norge har samarbeidet svært godt med ham i fire år og jeg ser fram til å samarbeide med ham i fire nye år, sier Stoltenberg.

Den norske statsministeren peker på at Norge har veldig gode tosidige forbindelser med USA og at det ikke er noen problemer i de tosidige forholdene.

– I tillegg har USA og Norge under Barack Obama samarbeidet veldig godt på veldig mange internasjonale områder, blant annet i synet på FN, i arbeidet med klima og ikke minst i forhold til de økonomiske problemene i verdensøkonomien, sier Stoltenberg.

Stoltenberg understreker at Norge og landets regjering ville samarbeidet godt med USA, også dersom Mitt Romney hadde vunnet presidentvalget.

– Vi hadde samarbeidet veldig godt også med Mitt Romney fordi USA er vår fremste allierte, og et land vi har tette forbindelser med uavhengig av hvem som er president, sier Stoltenberg.

Han presiserer samtidig at Barack Obama står for politiske verdier som ligger nærmere Norge og hans egen regjering.

– Barack Obama står for en del politiske verdier og standpunkter som er nærmere våre, både når det gjelder utenrikspolitikk, synet på viktigheten av FN, internasjonalt forpliktende samarbeid, men også når gjelder innenrikspolitiske spørsmål, som at man ønsker å satse på å bygge ut offentlige velferdsløsninger som helsereformen, framfor skattekutt.

– Bra med klar Obama-seier

Venstre-leder Trine Skei Grande mener det er viktig for USA at de har valgt en president som står for sparsommelig pengebruk.

– Jeg er glad for at valget ble klarere enn først antatt, og at vinneren sitter igjen med et klart mandat, sier Skei Grande til NTB.

Selv om det tidlig ble klart at Barack Obama får sitte i sjefsstolen i fire nye år, viser opptellingen av stemmene at landet er veldig splittet mellom de to kandidatene.

– Jeg tror landet er så delt fordi USA er i en sånn situasjon som de er økonomisk. Men det er nok viktig at det blir en mer sparsommelig president enn en som står for mer pengebruk, sier Venstre-lederen.

– Den viktigste jobben nå er å trygge arbeidsplasser og få økonomien på beina igjen, og der er Obamas politiske syn realistisk.

At Obama blir gjenvalgt sender et viktig signal ut til verden, mener Skei Grande.

– Det viser at USA er engasjert i det utenrikspolitiske, og jeg håper Obama kan fortsette å bygge broer til andre land - og da spesielt de arabiske.

Håper Obama endrer klimapolitikken

SV-leder Audun Lysbakken mener riktig mann vant det amerikanske valget, men han frykter for Obamas gjennomslagskraft i kongressen.

SV-leder Audun Solbakken prioriterte en god natts søvn over amerikansk valgvake, men er glad for at Barack Obama får fire nye år.

– Det er ingen tvil om at Obama var det beste alternativet av de to, selv om han står langt unna SV i mange spørsmål, sier Lysbakken til NTB.

– Spørsmål om internasjonal fred og klima ville blitt behandlet annerledes dersom Romney hadde vunnet, sier han.

Klima er en av de sakene som ligger Lysbakkens hjerte aller nærmest. Han håper Obama i sin andre periode vil ta større klimaansvar, men frykter kongressammensetningen vil gjøre dette vanskelig.

– Det bekymrer meg at det ikke er noen vesentlige endringer i sammensetningen i kongressen. Jeg håper Obama vil bruke den siste perioden til å være mer offensiv i klimapolitikken, men det ser dessverre ut til at det er svært mange i kongressen som ikke er interessert i å gjøre noen ting med klimaet, sier Lysbakken.

– Obama har et stort moralsk og politisk ansvar for å endre kurs i klimapolitikken. Det er helt avgjørende at USA er med på en internasjonal klimaavtale. De står for mye utslipp og forbruk, i tillegg til at flere andre land neppe blir med på en avtale hvis ikke USA er med, sier SV-lederen.

Lysbakken er også spent på Obamas økonomiske politikk de neste årene.

– Jeg håper Obama og den nye kongressen vil møte den økonomiske krisen med en annen medisin enn kutt i offentlige utgifter, noe som er dårlig medisin for verdensøkonomien, sier han.

– Vitner om en selvsikker president

Frp-leder Siv Jensen mener valgresultatet gir Obama styrke til å fortsette den viktige jobben med å få USA på beina igjen.

– Dette var en langt sterkere seier enn det mange forventet, sier Jensen til NTB.

Men akkurat det tror Frp-lederen bare er positivt for USA.

– Valgresultatet gir Obama styrke til å fortsette den viktige jobben med å rette opp landets økonomi og redusere arbeidsledigheten, sier hun.

– Jeg la merke til at Obama strakk ut en hånd til republikanerne allerede i sin seierstale. Det vitner om en selvsikker president som vil samarbeide. Det tror jeg er viktig for samholdet etter en lang valgkamp, samtidig som jeg tror det styrker ham som president, legger hun til.

Nå ser Jensen fram til at det gode samarbeidet mellom USA og Norge fortsetter.

– USA er Norges viktigste allierte, og vi har et godt samarbeid med Obama som nå vil fortsette de neste fire årene, avslutter hun. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse