JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Flyktningekatastrofen i Middelhavet

Nå er det på tide å vise hva vi er laget av, egoisme eller solidaritet og nestekjærlighet.

Colourbox.com

Av Geir Allan Stava, Hovedtillitsvalgt for SL Karmøy

Hver dag hører vi om flyktninger som drukner på overfarten fra Nord-Afrika til Europa.  Høsten 2013 satte Italia i gang sin «Mare Nostrum»-operasjon for å bidra med det de kunne til flyktningekatastrofen. I løpet av drøyt ett år reddet de mer enn 150.000 mennesker.

Italia har prøvd å få andre EU og EØS-land til å bidra mer, men har ikke lykkes i stor nok grad. Dermed avsluttet Italia «Mare Nostrum» fordi det kostet landet for mye. Resultatet vet vi. På bare to måneder har 1.600 flyktninger mistet livet på vei over Middelhavet. Og årets sesong har knapt begynt.

Skylden for dette ligger hos alle Schengenlandene som ikke ville hjelpe Italia når de trengte det. De overlot nesten til Italia alene å vokte EUs yttergrense.

Hjelpeorganisasjoner og Norges rederiforbund mener at Norge må bidra mer aktivt for å hindre den pågående katastrofen. Lille Island har bidratt med et kystvaktfartøy og reddet flere tusen.

Den norske regjeringen har bestemt at vi skal bidra med 50 millioner og ett sivilt skip innen 1. august.

Skolenes landsforbund i Karmøy mener dette er for lite og for sent. Norge som en humanitær sjøfartsnasjon kan gjøre langt mer, og langt tidligere, for å avverge denne katastrofen. Vi ber regjeringen om å tilby langt mer hjelp til Italia og de andre som har båret byrden.

Nå er det på tide å vise hva vi er laget av, egoisme eller solidaritet og nestekjærlighet.

Annonse

Flere saker

Annonse