JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Rampa i Hommelvik

På jernbaneområdet i Hommelvik sentrum står en rød, sjarmerende bygning. Satt opp i 1880 som pakkhus, for ekspedisjon og sending av gods.
RAMPA I DAG:
Her hang arbeidsledige karer i de harde 30-åra. De skrapte sammen mynt til tobakk og ventet på bedre tider.

RAMPA I DAG: Her hang arbeidsledige karer i de harde 30-åra. De skrapte sammen mynt til tobakk og ventet på bedre tider.

fra Facebook

anne.siri.rena@lomedia.no

Her, på «Rampa», hang arbeidsledige karer i de harde 30-åra, de skrapte sammen mynt til tobakk og ventet på bedre tider.

Bygda, drøye to mil nord for Trondheim, lå strategisk til mellom hovedvei, bygdevei, skysstasjon, jernbane og sjøtrafikk. I 1880-åra ble det etablert en omfattende trelastindustri i Hommelvik, ved utløpet av elva Homla. Trelast bidro til å gjøre bygda til et av de ledende arbeider- og industristedene i landsdelen, ifølge historielaget Hommelviks Venner.

Helt siden 1840-årene ble det bygd og reparert skip her. På Hommelvik Verft og Støperi arbeidet sveisere, tømrere, rørleggere, maskinarbeidere, malere, klinkere, platearbeidere og smeder. Skip la til og dro igjen fra Djupvasskaia og de andre kaiene.

Med denne industrien er det naturlig at Hommelvik også ble sentrum for organisasjonsvirksomhet og annet sosial liv i bygda, mener det lokale historielaget.

Johan Nygaardsvold (1879-1952) kom fra Hommelvik. «Gubben», som han også ble kalt, var Norges statsminister under Andre verdenskrig. Bygda huser Nygaardsvold-museet, og sist høst inviterte Hommelvik Arbeiderlag til åpen bursdagsfeiring her, i anledning politikerens 135-årsdag.

Kaisjauernes og plankebærernes tid er for lengst forbi, Johan Nygaardsvold er borte. Togstasjonen ubetjent. Men det gamle pakkhuset «Rampa» er omgjort til kafé og en «plankbærer» står støpt i bronse ved kommunehuset – for å hylle sagbruksarbeiderne. Nygaardsvold bar selv «plank» som ung mann, til forskrekkelse for de borgerlige politikerne på Stortinget. Nå blir deler av denne historien tatt vare på via Arbeiderfestivalen, som arrangeres hvert år i dagene rundt 1. mai.

Annonse
Annonse