JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Christin fikk jobb gjennom suksess-prosjekt

Hun var langt nede etter sykdom, og hadde ingen jobb å gå til da kreftene kom tilbake. Et rekrutteringsprosjekt fra NHO Service ble redningen.
PÅ RETT PLASS: Christin Sandøy Reithe er 47 år - eller 19 og et halvt pluss moms, som hun sier - og har følt på kroppen hvordan det er å være dobbelt så gammel. Etter flere år med sykdom og arbeidsledighet, har Christin nå fått fast jobb som Securitas-vekter på Flesland.

PÅ RETT PLASS: Christin Sandøy Reithe er 47 år - eller 19 og et halvt pluss moms, som hun sier - og har følt på kroppen hvordan det er å være dobbelt så gammel. Etter flere år med sykdom og arbeidsledighet, har Christin nå fått fast jobb som Securitas-vekter på Flesland.

Tore Berntsen

merete.holtan@lomedia.no

Christin Sundøy Reithe har klare mål for hver eneste arbeidsdag som vekter for Securitas på Flesland flyplass. I løpet av hvert skift vil hun gi minst tre personer en bedre dag enn de i utgangspunktet hadde. Eller, med hennes egne ord: Å få tre grinete flypassasjerer til å smile.

– Det skal så lite til. Og jeg får så enormt mye igjen, sier hun, og stråler.

En dame som meg

For to år siden startet NHO Service et prosjekt som hvert år gir mellom 1000 og 1200 personer fast jobb. Ideen bak Ringer i Vannet er at alle NHO-bedrifter som har behov for arbeidskraft får hjelp til å rekruttere personer fra attføringsbedrifter.

Christin er en av dem.

I fjor høst ga prosjektet henne en mulighet hun ikke trodde ville komme til «en dame som meg».

– Jeg er takknemlig for at de ga meg sjansen.

Så kom fandenivoldskheten

Christins historie er brutal. I 2009 ble hun diagnostisert med kreft, måtte gjennom et år med operasjoner, flere cellegiftkurer og strålinger og kom ut i den andre enden med det som på fagspråket kalles fatigue.

Hun var utmattet både av behandlingen og av redsel.

– På morssida i familien min har mange strøket med av genetisk relatert kreft. Jeg var sikker på at min siste time var kommet. Batteriet var flatt, og jeg gikk skikkelig ned i kjelleren - jeg klarte ikke engang å gå tur med bikkja, forteller hun.

Etter en tid våknet likevel en nordnorsk fandenivoldskhet hos tromsøværingen. Pokker heller. Drit og dra, tenkte hun, og fant fram sine hjemmesnekrede mentale verktøy:

– Jeg bestemte meg for å legge merke til alt som var positivt istedenfor å henge meg opp i det negative. Jeg kunne for eksempel stå opp og vaske et par kaffekopper og tenke: «Yeah! Jeg klarte å vaske de koppene!». Tidligere hadde jeg tenkt: «Jeg klarer ikke mer enn de koppene.» Jeg nektet å legge meg ned for å dø.

Perfekt kandidat

Dette ble starten på oppturen for Christin. Hun er egentlig utdannet førskolelærer, men har gjennom et langt arbeidsliv gjort alt fra å sløye fisk til å kjøre taxi. Hun har vært murerlærling. Før hun ble syk var hun ansatt som snekker i et lite firma. Dessverre ble også sjefen der kreftsyk. Han døde og firmaet ble solgt.

Dermed sto Christin uten jobb. Hva nå?

Gjennom et hjelpsomt NAV fikk hun tips om attføringsbedriften Beredt. Hun oppsøkte dem, og møtte det hun begeistret kaller «fantastiske mennesker».

– Jeg følte virkelig at de jobba for at jeg skulle finne en ny retning og karriere. Dessuten fulgte de med på arbeidsmarkedet og visste hvor det trengtes folk. De sto skikkelig på for meg, sier Christin.

Til slutt ble det koblinga til NHO Service og prosjektet Ringer i Vannet som ga henne det rette tilbudet.

– Jeg fikk beskjed om at det trengtes en person til en jobb i Securitas. Og Beredt syntes jeg var en perfekt kandidat.

Kurs fra dag to

Slik havnet Christin Sundøy Reithe i uniform på Flesland utenfor Bergen, fra desember i fast jobb. Riktignok bare i 62 prosents stilling, men hun takker ja til alle ekstravakter og kurs. Og det er mange.

Allerede etter èn dag i fast stilling hos Securitas ble hun sendt på vekterkurs trinn 1. Nå er hun i ferd med å utdanne seg til å bli sikkerhetskontrollør.

– Jeg får gode tilbakemeldinger, og føler meg virkelig ønska, sier hun, og takker for tilliten:

– Jeg er vanvittig privilegert. Det er ikke alle som tør ansette en person som har vært ute av arbeidslivet i flere år. Og jeg er jo ikke akkurat 19 år lenger.

Christin ler. Hun er blitt 47 år - eller 19 og et halvt pluss moms, som hun kaller det - og synes hun har fått tilbake livskvaliteten.

– Jeg er vanvittig glad. Det er varierende skift som vekter, og jeg er dausliten når jeg er ferdig på jobb. Men jeg er lykkelig dausliten.

Ringer i Vannet

Prosjekt driftet av NHO Service der 650 bedrifter får hjelp til å rekruttere personer fra attføringsbedrifter.

Mellom 1000 og 1200 får fast jobb i løpet av et år.

Det mangler statistikk til å slå fast at prosjektet har økt rekrutteringen av personer med redusert arbeidsevne, men mye tyder på at en høyere andel har fått fast ansettelse.

Kilde: NHO Service og Fafo

«Jeg er dausliten når jeg er ferdig på jobb. Men jeg er lykkelig dausliten.»
Christin Sundøy Reithe

Snur rekrutteringa på hodet

En ny Fafo-rapport konkluderer med at prosjektet Ringer i Vannet er nyskapende.

– Vi har tenkt litt annerledes enn tidligere, og latt arbeidsgiverne være subjektet istedenfor arbeidstakerne, sier prosjektleder Paal Haavorsen i NHO Service.

Det betyr at rekruttererne først har spurt bedriftene hva slags arbeidskraft de trenger. Deretter har de latt attføringsbedriftene finne en egnet kandidat.

– På den måten går personen inn og fyller et reelt behov istedenfor å havne i en evig runddans med praksisplasser. Det gir en mer bærekraftig rekruttering, forklarer Haavorsen.

Nettopp dette ble trukket fram som en suksessfaktor i en nylig publisert Fafo-rapport. Forskningsstiftelsen har intervjuet arbeidsgivere, arbeidssøkere og attføringsbedrifter om Ringer i Vannet, og konkluderer med at prosjektet er nyskapende og gir positive erfaringer.

Les hele rapporten her.

– Tradisjonelt har man tatt utgangspunkt i arbeidssøkernes behov. I Ringer i Vannet kartlegger man først og fremst bedriftenes behov, og suksessen ligger i god jobbmatch mellom arbeidssøker og arbeidsgiver, sa Fafo-forsker Magne Bråthen da rapporten ble presentert i april.

Paal Haavorsen i NHO Service tror prosjektet har lyktes av flere grunner.

– Vi tar bedriftenes behov på alvor, vi finner personer med nedsatt funksjonsevne som er klare til å jobbe og vi har én kontakt i de ulike attføringsbedriftene, lister prosjektlederen opp.

Han er stolt av at rundt 650 NHO-bedrifter spredt over hele landet er med i rekrutteringsprogrammet. Også større kjeder som Choice-hotellene og vaktselskapet Securitas har meldt seg på.

Sammen åpner de døra for folk med ulike yrkesbegrensinger og hull i CV-en. Og får en solid gevinst tilbake, mener Paal Haavorsen:

– Mange bedrifter gir uttrykk for at dette er en rasjonell og billig måte å rekruttere på. En skikkelig vinn-vinn-situasjon.

Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse

Ringer i Vannet

Prosjekt driftet av NHO Service der 650 bedrifter får hjelp til å rekruttere personer fra attføringsbedrifter.

Mellom 1000 og 1200 får fast jobb i løpet av et år.

Det mangler statistikk til å slå fast at prosjektet har økt rekrutteringen av personer med redusert arbeidsevne, men mye tyder på at en høyere andel har fått fast ansettelse.

Kilde: NHO Service og Fafo