JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lærlingbedrifter skal merkes

I jakten på flere lærlingplasser vil kunnskapsdepartementet merke lærlingbedriftene.
HÅP: Frisørbedriften Hope, her ved lærling Danijela Bjerkely og daglig leder Morten Johansen (høyre), har hatt lærlinger i syv år. Nå vil kunnskapsdepartementet merke slike bedrifter i håp om at flere vil ta imot lærlinger. LO Tinnlund og NHO Oppegaard støtter Isaksen.

HÅP: Frisørbedriften Hope, her ved lærling Danijela Bjerkely og daglig leder Morten Johansen (høyre), har hatt lærlinger i syv år. Nå vil kunnskapsdepartementet merke slike bedrifter i håp om at flere vil ta imot lærlinger. LO Tinnlund og NHO Oppegaard støtter Isaksen.

Tri Nguyen Dinh

E-post: tri@lomedia.no

Daniljela Bjerkely er frisørlærling hos Hope i Oslo. Hun er heldig som har en lærlingplass.

– Jeg fikk lærlingplass etter praksistiden på skolen. Om jeg hadde fått lærlingplass hvis jeg hadde søkt vanlig er vanskelig å si, men jeg har flere medstudenter, både inne frisørfaget, men også i andre fag som sliter med å få lærlingplass, sier Bjerkely.

– Mitt inntrykk er at det vanskelig å komme inn i en bedrift som lærling, vi får veldig mange søknader hvert eneste år og kan dessverre ikke ta inn alle, sier daglig leder ved Hope, Morten Johansen.

Stor mangel

Rapporter viser at det er store mangler på lærlingplasser i dag. Rundt en tredel av lærlingene står uten praksisplass hvert år, samtidig øker antall elever som trenger lærlingplass. I kampen mot det skrikende behovet vil kunnskapsdepartementet innføre en merkeordning for å skille ut lærlingbedriftene.

– Lærlingbedrifter som tar et samfunnsansvar fortjener å få vist fram at de er seriøse og utdanner framtidige yrkesutøvere, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen.

– Dette er et lite men viktig bidrag til at lærlingbedrifter kan bli mer kjent. Forhåpentligvis gjør dette kundene mer bevisste og velger lærlingbedrifter, dermed blir det mer attraktivt å bli en lærlingbedrift.

Ministeren understreker at ordning skal være enkel og lite byråkratisk. Den skal kun gå til bedrifter som har lærlinger.

Kan bremse dropouts

LO og NHO er med på å støtte den nye ordningen, som forhåpentligvis er på plass i løpet av sommeren.

– Vi er opptatt av alle tiltak som kan gi flere lærlingplasser. Mangelen på lærlingplasser er jo en stor del av årsaken til frafallet på utdannelsene, sier LOs Trude Tinnlund.

– Det å kunne heve statusen til de bedriften som tar dette samfunnsansvaret er viktig. Men dette en tiltaket holder ikke, vi må kontinuerlig finne tiltak som kan gi flere plasser, sier Tinnlund.

Hun mener det nye lærlingklausulet i forhold til offentlige innkjøp vil være en viktig bidragsyter i så måte. Det vil bli et register over hvilket bedrifter som har lærlinger i forskjellige fag. Dette vil gjøre jobben enklere for de som sitter med innkjøpsbiten i det offentlige, hvor de kan velge bedrifter som faktisk har lærlinger.

– Dessuten er merkingen bra for forbrukerne. Seriøse bedrifter satser på kompetanse. Det er viktig at forbrukerne bruker sin makt slik at bedrifter som tar samfunnsansvar belønnes. Å ta inn lærlinger er en dugnad. Disse bedriftene fortjener å få høyere status, sier Tinnlund.

Annonse

Flere saker

Annonse