JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Slik får du drømmejobben

Sats heller på å skrive noen få, gode søknader enn å sende ut store mengder, tipser studie- og karriereveileder Siri Haugen. – Og husk, kompetanse er mer enn utdannelse!
Gir råd: Skreddersy jobbsøknaden, ikke skill deg ut med kreative løsninger på CV-en og for all del ikke kom for sent til intervjuet, råder Siri Haugen ved Universitetet i Stavanger.

Gir råd: Skreddersy jobbsøknaden, ikke skill deg ut med kreative løsninger på CV-en og for all del ikke kom for sent til intervjuet, råder Siri Haugen ved Universitetet i Stavanger.

Bruker du sommeren til å drømme om ny jobb? Og er usikker på hvordan du skal sikre deg selve drømmejobben? Her er rådene fra studie- og karriererådgiver Siri Haugen ved enhet for studentservice ved Universitetet i Stavanger.

Unngå tåpelige feil

Konkurransen om jobbene er for stor til at man kan tillate seg å gjøre dumme feil.

– Det er jobb i seg selv å søke jobb, og det lyses ut stillinger på en rekke plattformer. Følg opp kontakter du har truffet i studietiden og på karrieredager, følg med på nyhetene, tenk stort, sier studie- og karriererådgiver Siri Haugen.

Skriv en god CV

For å kunne skrive en god CV, må du kunne snakke godt om deg selv. Du må være klar over hvem du er, hva du kan og hva du har lært. Og husk at det ikke bare er utdanningen som er kompetansen din, sier Haugen.

– Du har faglig kunnskap. I tillegg har alle som har studert på universitetsnivå en generell akademisk kompetanse. Man tror kanskje at det er noe alle har, men det stemmer ikke. Man har jobbet i team, løst akademiske oppgaver, forholdt seg til tidsfrister. Dette kan man trekke fram.

– Man har også ferdigheter og erfaringer som bør komme fram, og personlige egenskaper. Hvilken motivasjon og moral man har er like viktig som mye annet. Arbeidsgiverne ser etter et helt menneske som skal passe inn, fortsetter hun.

Ingen plass for sprell

Mange tenker at de bør skille seg ut. CV-en er ikke plassen. Gjør den ryddig og lett å lese. Husk å skrive på samme språk som utlysningen.

– Det er en myte at CV-en ikke må være lenger enn en side. Det er ikke sant, mener Haugen.

– Hold den i overskriftsformat, ikke bli veldig detaljert. Men den kan godt være på to sider. Oppgi utdannelse og arbeidserfaring i omvendt kronologisk rekkefølge. Og bruk en profesjonell epostadresse, formaner hun.

Og skal man skrive noen nøkkelkvalifikasjoner, bør man være konkret. Unngå floskler som ikke sier noen ting. Skreddersy søknaden. Når det gjelder søkerbrevene, er det bare skreddersøm som duger. Bruk tid til å forstå utlysningen. Legg merke til hva man må ha, og hva som er ønskelig. Det er en forskjell. Som nyutdannet føler man seg ofte ikke kvalifisert nok.

– Forkast den tanken. Det er litt fort gjort å gå i den fella. Man kan ikke forvente at man skal oppfylle alle ønsker og krav. Men kan man noe av det, er man absolutt en aktuell kandidat. Er du usikker, ta kontakt, sier Haugen.

Noe av det viktigste i søknadsbrevet er en begrunnelse for hvorfor man søker og hvilken motivasjon man har for jobben. Skriv kort, enkelt, poengtert og skreddersy budskapet til jobben du søker på. Markedsfør deg selv. Og begrunn det du skriver.

Ikke skriv at du ikke kan

– Jeg har sett skrekkeksempler der søkerne har glemt å endre arbeidsgiver på søknader de har sendt til flere, der de har glemt å endre datoer og så videre. Det er bedre å bruke tiden på å skrive fem søknader man jobber grundig med enn å skrive 15-20 stykker i full fart.

– Og ikke kom inn på alt du ikke kan. Du trenger ikke være en lyskaster for arbeidsgiverne på dette området. Fokuser heller på det du kan.

Blir du kalt inn til jobbintervju, mener arbeidsgiveren at du er kvalifisert. Vær fornøyd med det. Nå ønsker de å bli kjent med deg, og det er også en god mulighet for deg å bli kjent med dem. Det gjør ingenting at man er nervøs – det er de vant til.

Haugen påpeker at man må være forberedt på å snakke om seg selv, hvem man er, hva man vil, hva man kan og hvilke karriereplaner man har.

– Bruk eksempler for å skape dybde i det du forteller. En god regel er å fortelle om en situasjon man har vært i, hvilken oppgave man hadde, hva man faktisk gjorde og hvordan dette kan være relevant for den nye jobben.

Forvent også en del standardspørsmål om hvordan du håndterer stress, løser konflikter, hvilke resultater du har oppnådd, om du er kreativ og løsningsorientert, har langsiktige mål, om du kan beskrive deg selv som person og hvorfor de skal ansette akkurat deg.

– Tenk igjennom svarene, råder karriererådgiveren.

Når det gjelder lønnsforventninger, er kunsten å svare uten å være konkret. Si heller noe slikt som at man ønsker betaling ut fra utdanningsnivå og kvalifikasjoner, på lik linje med det andre med tilsvarende kvalifikasjoner har. Man vil helst at arbeidsgiver skal komme med en sum først.

– Og husk å være ærlig. Èn ting er at man kan bli gjennomskuet i intervjuet. En annen ting er at man ikke klarer å være noe annet enn seg selv over tid.

Fikk du ikke jobben? Be om en tilbakemelding. Du kan ha gjort et godt inntrykk likevel.

SLIK FORBEREDER DU DEG TIL INTERVJUET

Finn ut hvor intervjuet skal finne sted på forhånd

Ikke kom fem minutter for sent, hektisk og svett

Google deg selv – det gjør arbeidsgiveren

Gjør grundig research om bedriften på nettet

Forbered deg på en kort muntlig presentasjon om deg selv

Øv!

Forbered spørsmål til arbeidsgiveren.

Kilde: Studie- og karriereveileder Siri Haugen

– Det er en myte at CV-en ikke må være lenger enn en side

Siri Haugen, studie -og karriereveileder

Annonse
Annonse

SLIK FORBEREDER DU DEG TIL INTERVJUET

Finn ut hvor intervjuet skal finne sted på forhånd

Ikke kom fem minutter for sent, hektisk og svett

Google deg selv – det gjør arbeidsgiveren

Gjør grundig research om bedriften på nettet

Forbered deg på en kort muntlig presentasjon om deg selv

Øv!

Forbered spørsmål til arbeidsgiveren.

Kilde: Studie- og karriereveileder Siri Haugen