JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Siste akt for vektere og pleiere

Denne uka legges de siste brikkene på plass i årets lønnsoppgjør. Da behandler Rikslønnsnemnda konfliktene i vekterbransjen og i de kommersielle sykehjemmene.

einar.fjellvik@lomedia.no

Klokka 9 onsdag morgen settes Rikslønnsnemnda for å behandle lønnsoppgjøret for vekterne. Dette oppgjøret endte i streik 31. mai. Etter å ha meklet 14 timer på overtid måtte Riksmekleren gi opp å finne en løsning både Arbeidsmandsforbundet og NHO Service kunne anbefale.

Store problemer i flytrafikken

Konflikten skapte raskt store problemer for flytrafikken. Etter ei ukes konflikt var fem flyplasser helt stengt for utgående trafikk og til sammen 14 flyplasser mer eller mindre hardt rammet av forsinkelser. Også helikoptertrafikken til og fra oljeinstallasjonene i Nordsjøen fikk problemer.

8. juni innkalte daværende arbeidsminister Hanne Bjurstrøm partene og varslet at regjeringen ville gå innfor at dette lønnsoppgjøret ble fastsatt ved tvungen lønnsnemnd. Dermed ble arbeidet gjenopptatt.

– Les også: Alt om vekterstreiken

Tallkrig om lønn

Arbeidsmandsforbundets hovedkrav under forhandlingene og meklingen var å få opp grunnlønna til vekterne – i tråd med intensjonene i en protokoll fra 2010 der partene forpliktet seg til å arbeide for at vekterlønna skal «komme nærmere gjennomsnittlig industriarbeiderlønn». Under konflikten brøt det imidlertid ut en heftig tallkrig mellom partene om hvor mye vekterne egentlig tjener. Arbeidsmandsforbundet hevdet at gjennomsnittslønna lå på 294.000 kroner i året, mens direktør Petter Furulund i NHO Service viste til tall fra Statistisk sentralbyrå som viste ei gjennomsnittslønn på 340.000 kroner. Uansett hvilket tall man velger å stole på så ligger lønnsnivåeti vekterbransjen på 85 - 87 % av gjennomsnittet for industriarbeidere.

Nå blir det opp til Rikslønnsnemnda å skjære gjennom tallkrigen og fastsette hvor store lønnstillegg vekterne skal få i år – etter å ha hørt partenes argumenter. Kjennelsen i denne saken er ventet fredag.

Sykehjemskonflikten

Torsdag går Rikslønnsnemnda løs på den siste av de i alt fem tariffkonfliktene som i år har havnet på nemndas bord. Da er det lønnsoppgjøret for Fagforbundets medlemmer i de kommersielle sykehjemmene som står på dagsorden.

Dette oppgjøret endte i streik 22. august. På det meste var 173 pleiere i streik. Etter fire uker grep regjeringen inn med tvungen lønnsnemnd – dagen før 1.400 medlemmer av Fagforbundet i Oslo skulle gå ut i sympatistreik.

– Les også: Alt om sykehjemsstreiken

Det sentrale konflikttemaet er Fagforbundets krav om at pleiere som jobber på kommersielle sykehjem skal ha de samme lønns- og pensjonsvilkårene som kolleger ansatt på kommunale sykehjem.

Kan ikke akseptere dumping

– Vi kan ikke akseptere at ansatte i privat sektor skal ha vesentlig dårligere pensjon og arbeidsvilkår enn dem som gjør den samme jobben i offentlig sektor. Vi kan ikke akseptere at arbeidsgivere dumper lønns- og arbeidsvilkår som konkurransegrunnlag, sa Fagforbundets leder, Jan Davidsen, i et oppsummeringsintervju med Fagbladet 15. oktober.

På arbeidsgiversiden har NHO gjort det til en prinsippsak å avvise alle krav om å tariffeste pensjonsrettigheter ut over Avtalefestet pensjon (AFP). Slike avtaler må eventuelt inngås på bedriftsnivå, mener arbeidsgiverforeningen.

Torsdag får Fagforbundet og NHO Service en siste anledning til å framføre sine argumenter for Rikslønnsnemnda. Trolig vil nemndas kjennelse foreligge i løpet av fredag.

Annonse

Flere saker

Annonse