JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Frykter økt pengebruk

Sjeføkonom i LO, Stein Reegård, frykter at Fremskrittspartiet i regjering vil presse Høyre til økt bruk av oljepenger.

helge.birkelund@anb.no

– Risikoen er absolutt til stede for at en borgerlig regjering vil la seg presse til en løssluppen praksis av handlingsregelen, sa Reegård da LO tirsdag inviterte til politisk frokost med nettopp handlingsregelen som tema for en paneldebatt.

– Les også: Vil omprioritere 23 milliarder

LO-økonomen ga også uttrykk for at han tror det kan være interessante konstellasjoner i Høyre om dette spørsmålet.

– Jeg tror jappetiden har satt dype spor hos generasjonen til Per-Kristian Foss. Det forklarer hvorfor Høyre har vært veldig lojale overfor handlingsregelen. Problemet er at Foss-generasjonen er på full fart ut. Handlingsregelen sitter nok ikke like mye i ryggmargen hos dagens generasjon. Man kan nok spørre om Jan Tore Sanner er like motstandsdyktig mot en ny jappetid. På ny er det snakk om en «dynamisk skattepolitikk», som ble lagt til side på 90-tallet. Alle ideene om statlige fond utenfor statsbudsjettet gjør det enklere med både tilsiktet og ubevisst omgåelse av handlingsregelens idé, sa Stein Reegård.

Kanskje blir han litt beroliget når Sanner selv får kommentere dette.

– Å holde orden i økonomien ligger i alle høyrefolks ryggrad. Det er viktig både for familiene, arbeidsplassene og landet. Handlingsregelen har tjent og tjener Norge godt. Den sikrer at oljeformuen kommer både dagens og morgendagens innbyggere til gode. Skrus oljepengebruken raskt opp, vil det kunne medføre en enda raskere nedbygging av konkurranseutsatt sektor utenom olje og gass, sier Sanner.

– Les også: 15 Frp-milliarder til samferdsel

I hele høst har finanspolitisk talsmann i Fremskrittspartiet, Ketil Solvik-Olsen, også bedyret at hans parti ikke utgjør noen risiko i forhold til bruk av oljepenger. I tirsdagens paneldebatt raljerte han til og med over partiets tidlige oljepolitikk, når Stein Reegård minnet ham på at oljefondet han vil bruke så mye penger fra, bare hadde vært halvparten så stort hvis partiet hans hadde fått regjere.

– De feilgrepene Carl I. Hagen gjorde for 30 år siden er ikke noe poeng å diskutere en gang i dag, sa Solvik Olsen, som heller ville diskutere dagens politikk. Han var samtidig klokkeklar på at Høyre og Fremskrittspartiet i en regjering vil bli enige om bruken av oljepenger – eller bruken av oljefondets avkastning, som er en riktigere betegnelse.

Kan bli annerledes

Stein Reegård mener derimot at praksisen kan bli annerledes likevel.

– Solvik-Olsens jobb er å prate Fremskrittspartiet inn i handlingsregelen, for å komme Høyre i møte. Men hvordan regelen skal praktiseres, er mye viktigere når en ser på partiets optimistiske inndekningsforslag. Om det er det som legges til grunn for budsjettene, er ikke handlingsregelen mye verdt, mener Stein Reegård. (ANB)

Annonse

Flere saker

Annonse