JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Krangler om sosialhjelp

Regjeringen bløffer om sitt syn på aktivitetsplikt for mottakere av sosialhjelp, mener stortingsrepresentant Torbjørn Røe Isaksen (H).

helge.birkelund@anb.no

Arbeidsminister Anniken Huitfeldt sa i et intervju med Avisenes Nyhetsbyrå (ANB) tirsdag at hun er for å stille strengere krav til de som mottar sosialhjelp.

Onsdag ble et representantforslag fra fem Høyre-representanter om aktivitetsplikt for de under 26 år som mottar sosialhjelp avvist i Stortinget, fordi flertallet anser at dagens regelverk samsvarer med Høyres forslag.

– Les også: Nav-prosjekt uten effekt

Torbjørn Røe Isaksen er mildt sagt lite imponert over regjeringens handlingskraft på området.

– Regjeringen bløffer når de sier at de er for aktivitetsplikt. De har hatt sju år på seg i regjering. Hvorfor har de ikke gjort noe med dette på disse årene hvis de mener det så sterkt, spør Høyre-representanten.

– De aner ikke en gang hvor mange kommuner som bruker den muligheten som ligger i loven i dag. Dette holder ikke, sier Torbjørn Røe Isaksen til ANB.

– Jeg synes det er kjempefint hvis Arbeiderpartiet har snudd, men jeg tror det mest er politikerprat. Det eneste regjeringen har klart å gjøre, er å somle seg til et dialogmøte med kommunene, legger han til.

– Les også: Seks av hundre unge går på sosialen

Høyre går inn for en «snu i døra»-praksis på alle Nav-kontorer i hele landet, med absolutt krav om aktivitets- og oppmøteplikt for alle fra første dag og første møte med Nav.

Røe Isaksens parti foreslår en egen pott på 100 millioner kroner til å utvikle og følge opp aktivitetsprosjekter i et større antall forsøkskommuner over hele landet. I tillegg vil Høyre stille skjerpede krav og kutt i ytelsene for brukere.

– Nav har også i dag fullmakt til å stille krav til mottakere av sosialhjelp, men Høyre vil at dette skal være hovedregelen heller enn unntaket. Å sette krav er å bry seg. Aktivitet er en verdi i seg selv. Dersom det er ventetid for tiltaksplass eller andre aktiviteter, bør kommunene opprette en egen arbeidsgruppe der sosialhjelpsmottakere kan utføre forefallen arbeid som plenklipping, snømåking og liknende, mener Røe Isaksen.

– Les også: Betaler 1,5 milliarder for mye

Anette Trettebergstuen (Ap) avviser påstandene til Torbjørn Røe Isaksen.

– Høyre forsøker å gi inntrykk av at det bare er å møte opp på Nav for å få penger. Slik er det ikke i dag. Vi har allerede en aktivitetsplikt som skal brukes når det er hensiktsmessig. Vi kan ikke ha en lov som er nøyaktig lik for alle slik Høyre vil ha. En rusmisbruker trenger et annet tilbud enn skoletrøtt ungdom. Mens Høyre tenker system og behandler alle over samme lest, vil vi ha en individuell oppfølging, poengterer Trettebergstuen.

– Hvis det er slik at dette ikke følges opp av de ulike Nav-kontorene, må vi innskjerpe det. Men Høyres resept er en sosialpolitikk fra 50-tallet, mener Arbeiderpartiets fraksjonsleder på området. (ANB)

Annonse
Annonse