JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Regnskogsmilliard til Brasil

Torsdag sender Norge én milliard kroner til Brasil som betaling for reduksjon i avskogingen av Amazonas.

Norge vil også bidra til reduksjon av avskoging i Vietnam.

Norge har tidligere lovet Brasil inntil 6 milliarder kroner for å stoppe avskogingen.

Pengene utbetales årlig etter at den fastsatte reduksjonen har funnet sted. Dagens utbetaling på en milliard kroner dekker reduksjonen av avskoging Brasil klarte i 2011. Pengene settes inn i Amazonas-fondet som finansierer prosjekter for å redusere avskogingen ytterligere, ifølge Aftenposten.

– Brasil har gjort en svært imponerende jobb i 2011. Avskogingen i fjor var 67 prosent lavere enn gjennomsnittet for årene 1995 til 2005, sier miljøvernminister Bård Vegar Solhjell som fram til nå har bidratt med 3,55 milliarder kroner til Brasil.

Brasil lovet under klimatoppmøtet i København i 2009 å redusere avskogingen av Amazonas med 80 prosent innen 2020, et mål de er i ferd med å nå. Myndighetene i landet bruker store ressurser til overvåking og til stans av ulovlig hogst.

– Les også: Solhjell fornøyd

FNs klimapanel påviste i 2007 at nesten 20 prosent av de globale CO2-utslippene skyldes avskoging, noe som tilsvarer mer en utslippene fra hele verdens transportsektor.

Brasils regjering vil torsdag offentliggjøre foreløpige tall for avskogingen i 2012, målingen gjelder perioden fra juli 2011 til 2012. 4.656 kvadratkilometer av Brasils Amazonas ble avskoget det siste året, noe som er en reduksjon på 27 prosent fra forrige måling.

Når disse tallene inkluderes i regnestykket, vil Brasil ha redusert avskogingen med 76 prosent og har nesten nådd 2020-målet. Avskogingen i Brasil var i 2004 på 27.423 kvadratkilometer, mer en 50 prosent av Danmarks landareal.

Norge er Brasils desidert største bidragsyter, i tillegg bidrar den tyske utviklingsbanken og det brasilianske oljeselskapet Petrobras. Ingen penger utbetales på forskudd. Pengene fra regnskogsatsingen betales etter at det kan bevises at avskogingen er redusert.

Avtale med Vietnam

Solhjell undertegnet onsdag en klima- og skogavtale med Vietnam under klimatoppmøtet i Doha. Vietnam skal få 180 millioner kroner til forberedende arbeid for å redusere klimagassutslipp fra avskoging.

– Vietnam har hatt imponerende økonomisk vekst i de senere år, og er et av få utviklingsland som har konkrete planer om å redusere egne klimagassutslipp fram mot 2020 før en ny klimaavtale trer i kraft, sier Solhjell. (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse