JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Engasjert europeer

EU og euroen er mer konfliktskapende enn konflikthemmende, mener Kate Hansen Bundt, generalsekretær i Den norske Atlanterhavskomitéen.


07.12.2012
08:35
16.12.2013 21:11

nina.hanssen@lomedia.no

Mens norsk økonomi preges av høy sysselsetting og store overskudd i nasjonalregnskapet, er store deler av Europa i knestående.

Eurosonen preges av høy arbeidsledighet, hardhendte kutt i offentlig sektor, og – for enkelte lands vedkommende – politisk og sosial uro.

Kanskje har du hørt navnet hennes før? Kate Hansen Bundt har signert mange artikler om utviklingen i Tyskland, NATO og EU, og holder foredrag og kommenterer fortløpende utviklingen i media.

Hennes gjesteopptreden i den populære radioserien Sommer i P2 på NRK, da hun blant annet fortalte historien om hvordan hennes første mann prøvde å rømme fra Øst-Berlin, ble faktisk sendt i reprise tre ganger. Det underliggende budskapet var at vi ikke må ta demokratiet for gitt.

Hun har vært både elev og foredragsholder ved Forsvarets høgskole.

Hansen Bundt snakker både på innpust og utpust om nasjonalstatenes betydning for EU og det internasjonale systemets utvikling. Hun ler mye og høyt og har etter eget utsagn også temperament hvis det er noe hun brenner for.

Som barn følte hun seg veldig spesiell når alle gikk i tog for henne på 17. mai, som er bursdagen hennes.

Euroatlantiske Hansen Bundt overtok som generalsekretær i den norske Atlanterhavskomiteen i 2010. Komiteen ble opprinnelig etablert i 1955 for å øke oppslutning om norsk NATO-medlemskap. Med den kalde krigens slutt, endret også komiteen fokus.

Da Hansen Bundt overtok i 2010, hadde hun ambisjoner om å favne bredere og å engasjere et yngre publikum.

NATO er fortsatt viktig, men i en turbulent og omskiftelig samtid er det avgjørende å forstå hva som «driver» endringene internasjonalt, mener Bundt.

– I dag er de sikkerhetspolitiske utfordringene i større grad knyttet til internasjonal økonomi, finansaksjoner og tilgangen på vitale ressurser som energi, vann og mat. Nye stater kommer inn og utfordrer det gamle Vesten. Selv om NATO fortsatt er den eneste rene militæralliansen, er det flere andre også som er opptatt av sikkerhets- og forsvarspolitikk. EU, som Norge er knyttet opp til, er også en organisasjon som forsøker å bygge en sikkerhets- og forsvarspolitikk, påpeker hun.

En møteplass

Selve komiteen er en liten organisasjon med fem ansatte i sekretariatet, to seniormedarbeidere og noen studenter. Målet er å formidle kunnskap om euro-atlantisk fellesskap.

Men med Hansen Bundt bak rattet, har organisasjonen hatt fokus på hele verden, og de produserer løpende materiale om aktuelle problemstillinger i skriftserien Sikkerhetspolitisk bibliotek og på sin egen hjemmeside.

Komiteen er også en viktig møteplass der sivile og militære, byråkrater og forskere kan komme og høre aktuelle foredrag og treffe andre aktører – alt fra ambassadører og politikere til aktive militære sjefer og feltarbeidere.

– Jeg ønsker at Atlanterhavskomiteen skal være en møteplass og videreformidler av forsknings- og erfaringsbasert kunnskap om internasjonale spørsmål. Hvert år holder vi kurs i åtte byer for lærere i videregående skole om forsvars-, sikkerhets- og utenrikspolitikk. Da sender vi ut fire kjente foredragsholdere. I år var tema «Forholdet mellom demokratiet og islam i et utvidet Midt-Østen», og det ble veldig bra, sier hun.

Kate Hansen Bundt har selv vært foreleser for Atlanterhavskomiteen før hun ble generalsekretær. Hun arbeidet 12 år i tenketanken i europaprogrammet og før det tre år ved nuPi. Hun har også tatt sjefskurset på Forsvarets høgskole og vært foreleser der.

Tyskland sitter med nøkkelen

På Gol risset Atlanterhavskomite-lederen opp mulige scenarier for europa og euroen framover, der hun mener Tysklands rolle og forhold til Frankrike blir viktig.

Hun er også opptatt av å inkludere Russland i internasjonalt samarbeid.

– Vi kan ikke trylle bort russland, men vi må ha et greit forhold til dem. De burde vært integrert i Europa, men da må vi også stille klare krav om minstestandarder for demokrati, en velutviklet rettstat med full ytringsfrihet som ikke bryter menneskerettighetene, sier Hansen Bundt, som mener det er viktig at Norge holder fast ved sitt fokus på nordområdepolitikken.

Personlig Europa-engasjement

Hansen Bundt har alltid vært interessert i internasjonal politikk. Og det var en sykkeltur gjennom det gamle Østeuropa i 1985, fra Polen i nord til Bulgaria i sør, som tente hennes interesse for Europa.

Hun studerte historie på Humboldtuniversitetet i Øst-Berlin før muren falt. Det var også her hun fant sin første mann som ble far til hennes nå 17 år gamle tvillinger.

– Vi bodde relativt kummerlig i DDR, og min mann forsøkte å rømme over muren i 1988, men ble stanset og fengslet. Rett før muren falt ble han kjøpt fri av vesttyske styresmakter.

Revolusjonshøsten 1989 bodde vi begge i Vest-Berlin, men da muren falt 9. november satt jeg i Oslo, forteller Hansen Bundt, som i dag er gift på nytt.

Fagbevegelsen og EØS

Hun har sittet i regjeringens utvalg for utredning av norges avtaler med EU, som kom med Europautredningen i januar, og hun har sittet i regjeringens sikkerhetspolitiske utvalg.

– Hva er din kommentar til den pågående debatten i arbeiderbevegelsen om EØS-avtalen?

– Vi som satt i utvalget ønsket oss debatt, men to-tre uker etter Europautredningen var lagt fram, ble det stille. Nå har debatten blusset opp igjen med utspring i fagbevegelsen, og det synes jeg er positivt. Men jeg tror ikke vi ville fått en så god EØS-avtale som vi har, om vi skulle forhandlet fram avtalen i dag, sier Hansen Bundt.

Hun påpeker at Norge ikke er det eneste landet som diskuterer sitt forhold til EU. Blant annet har den britiske statsministeren David Cameron sagt at han vil ha folkeavstemning om EU før 2015.

– Men han har ennå ikke sagt hvilket spørsmål han vil stille folket. Ingen kan med sikkerhet si hvilket EU, med hvilke medlemmer, vi har om noen år.

– Hva er ditt viktigste budskap til de fagorganiserte foran LO-kongressen?

– Hvis fagbevegelsen er misfornøyd med EØS-avtalen, må de si opp hele avtalen. Norge kan ikke plukke ut det vi har lyst på. Jeg tror tiden for å framforhandle særordninger med EU er over, sier hun.

Hun var for øvrig en av de få i Europautredningen som hadde dissenser på arbeidslivsspørsmål. Det handlet om arbeidsinnvandring.

Hun mener Norge ville fått stor arbeidsinnvandring også uten EØS-avtalen.

– Jeg mener fagbevegelsen bør være opptatt av de overordnede økonomiske utfordringene som følger av globaliseringen. Det foregår i dag en gedigen omfordeling av makt og goder i verden. Europa og USA mister mange arbeidsplasser til voksende stormakter som Kina, India, Brasil og Sør-Amerika, som er lavkostland med lave lønninger. Dette bør også fagbevegelsen ta innover seg, sier hun.

– Kommer euroen til å ryke?

– Det utelukker jeg ikke. De 17 eurolandene har svært ulike økonomier. Selv etter ti år med felles valuta, er forskjellene enorme mellom nord og sør. Dette skyldes at euroen er resultat av et politisk prosjekt heller enn et økonomisk prosjekt.

Fellesmynten skulle binde et forent Tyskland til et forpliktende europeisk samarbeid og sikre spesielt Frankrike innflytelse over Tyskland.

Helmut Kohl gikk med på euroen fordi han fikk løfter om fransk støtte til en framtidig politisk union med felles politiske styringsorganer. Det mangler fortsatt.

Euro - en feilkonstruksjon

Med felles mynt fikk landene felles sentralbank, rente- og valutapolitikk. Dermed mistet de nasjonale verktøy for å håndtere ulik økonomisk utvikling. Det var egentlig en feilkonstruksjon fra starten av, sier Hansen Bundt, som er mest bekymret for de sosiale og politiske følgene av gjeldskrisa i Sør-Europa.

– Fortjener EU fredsprisen?

–Tja. Tyskfransk forsoning og dannelsen av EF bidro opplagt sammen med NATO og USAs tilstedeværelse i Europa til en stabil og fredelig utvikling i vest etter andre verdenskrig. Gjennom krav til demokratisk praksis forut for østutvidelsen i 2004, bidro EU også til en stabil utvikling i et større Europa. Men fredsprisen kommer ikke til å skape arbeidsplasser, nedbetale gjelden og løse utfordringene i dagens Europa. Jeg mener fredsprisen gis på feil tidspunkt. Og for arbeidsledige, fattige ungdommer uten fremtidshåp i Sør-Europa, kan den nok virke provoserende. EU og euroen er i dag mer konfliktskapende enn konflikthemmende, sier hun.

generalsekretær for den norske Atlanterhavskomité fra 1. april 2010

diskuterte situasjonen i dagens Europa på LO stats kartellkonferanse på Gol i midten av november.

er statsviter fra UiO (1992). Hennes faginteresser omfatter Tysklands politiske utvikling og rolle i Europa, den europeiske integrasjonsprosessen (EU) og de transatlantiske relasjoner (NATO).

stipendiat ved Humboldt universitetet i Øst Berlin under DDR-regimets siste år.

Tilknyttet norsk utenrikspolitisk institutt fra 1990-93, arbeidet deretter i tolv år som forskningsleder ved forskningsstiftelsen Europaprogrammet, før hun etter en periode som uavhengig foreleser, skribent og utenrikskommentator, ble generalsekretær ved den norske Atlanterhavskomité.

gjennomførte i 2009 sjefskurs 3 ved Forsvarets høgskole.

Fra 2007-2009 var hun medlem av regjeringens «utvalg for sikkerhetspolitikk, nedrustning og internasjonale utfordringer mot norsk sikkerhet».

Fra 2010-2012 var hun medlem av regjeringens «europautredning. Utvalget for utredning av Norges avtaler med EU».

Har skrevet en rekke artikler om utviklingen i Tyskland, NATO og EU.

Holder foredrag og kommenterer fortløpende utviklingen i media.

07.12.2012
08:35
16.12.2013 21:11

generalsekretær for den norske Atlanterhavskomité fra 1. april 2010

diskuterte situasjonen i dagens Europa på LO stats kartellkonferanse på Gol i midten av november.

er statsviter fra UiO (1992). Hennes faginteresser omfatter Tysklands politiske utvikling og rolle i Europa, den europeiske integrasjonsprosessen (EU) og de transatlantiske relasjoner (NATO).

stipendiat ved Humboldt universitetet i Øst Berlin under DDR-regimets siste år.

Tilknyttet norsk utenrikspolitisk institutt fra 1990-93, arbeidet deretter i tolv år som forskningsleder ved forskningsstiftelsen Europaprogrammet, før hun etter en periode som uavhengig foreleser, skribent og utenrikskommentator, ble generalsekretær ved den norske Atlanterhavskomité.

gjennomførte i 2009 sjefskurs 3 ved Forsvarets høgskole.

Fra 2007-2009 var hun medlem av regjeringens «utvalg for sikkerhetspolitikk, nedrustning og internasjonale utfordringer mot norsk sikkerhet».

Fra 2010-2012 var hun medlem av regjeringens «europautredning. Utvalget for utredning av Norges avtaler med EU».

Har skrevet en rekke artikler om utviklingen i Tyskland, NATO og EU.

Holder foredrag og kommenterer fortløpende utviklingen i media.




Mest lest

BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.

BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.

Erlend Angelo

Per Olav mistet jobben i operasjonskø: – Det er veldig sårt

BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.

BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.

Jan-Erik Østlie

Bruken av smertestillende øker: Kaja starter alltid arbeidsdagen med en Paracet

Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.

Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.

Eirik Dahl Viggen

Unni (65) var lei av livet som pensjonist. Da gjorde hun et uvanlig valg

Roy Ervin Solstad

Han er blant dem som har kommet med fete lønnskrav

OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.

OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.

Leif Martin Kirknes

Når får du ny lønn? Disse datoene må du merke deg

Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.

Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.

Leif Martin Kirknes

Økt kokainbruk blant unge elektrikere

Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.

Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.

Erlend Angelo

Potetmangel gir permitteringer i Bama

FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.

FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.

Colourbox.com

Renholdere trues med at de mister jobben om de er syke

HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.

HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.

Eirik Dahl Viggen

Jørgen (29) overlever på overtidstimer

Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.

Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.

Jonas Fagereng Jacobsen

Høyre vil ha superrask behandling av nye pensjonsregler

BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.

BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.

Herman Bjørnson Hagen

Sjefen mente de ansatte sluntra unna. Da begynte ballen å rulle

MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.

MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.

Brian Cliff Olguin

Ali kom fra Afghanistan som 17-åring. Han lærte seg norsk gjennom butikkjobben

Knut Viggen

Tidligere LO-leder blir korrupsjonsjeger

Etter en tøff runde med sensorer som skjelte henne ut under fagprøven, har Anny-Elise både skaffet seg fagbrev og fast jobb i forpleininga på sokkelen. Her fra hennes nyligste tur ut på Heidrun-plattformen.

Etter en tøff runde med sensorer som skjelte henne ut under fagprøven, har Anny-Elise både skaffet seg fagbrev og fast jobb i forpleininga på sokkelen. Her fra hennes nyligste tur ut på Heidrun-plattformen.

Privat

Anny-Elise ble skjelt ut av sensor. Nå har hun fått drømmejobben

Brian Cliff Olguin

Et orakel og en slags urmoder. Slik beskrives Berit (67) av kollegene

Håvard Sæbø

Høyesteretts ankeutvalg: Sak om innleie må behandles på nytt

LANGE STREKK: Etter to års dragkamp, er Bergen fengsel omsider i mål med en avtale om 12-timersvakter i helgene.

LANGE STREKK: Etter to års dragkamp, er Bergen fengsel omsider i mål med en avtale om 12-timersvakter i helgene.

Eirik Dahl Viggen

Ansatte i Bergen fengsel får 12-timersvakter i helgene

Per Backer

Fikk stoppet søndagsåpen butikk i Vinje

Næringsminister Jan Christian Vestre er svært fornøyd med den nye handelsavtalen som EFTA-landene har forhandlet fram med India.

Næringsminister Jan Christian Vestre er svært fornøyd med den nye handelsavtalen som EFTA-landene har forhandlet fram med India.

Erlend Angelo

Nå skal norsk laks erobre India: – En «game changer»

Kathrine Geard

Yngve sier sjelden hva han jobber med: – Da må jeg forklare resten av kvelden


Flere saker