JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil streike for tariffavtale

Miljøbedriften Kebony vil ikke gi de ansatte tariffavtale. Nå går det mot rettsmekling og mulig streik i januar.

ragnhild.heyerdahl@lomedia.no

I et års tid har Fellesforbundets klubb forsøkt å få ledelsen i selskapet til innføre tariffavtale for de ansatte i produksjonen. Ifølge Steinar Syversen, distriktssekretær i Fellesforbundet i Telemark, har bedriftsledelsen gang på gang utsatt å ta stilling til kravet. Nå sier fagforeningen stopp. 9. januar går saken til rettsmekling. Kommer partene ikke til enighet, blir det streik fra midten av januar.

Går med underskudd

Kebony har hovedkontor i Oslo, men produksjon i Skien. Bedriften produserer miljøvennlig trevirke som et alternativ til harde, tropiske tresorter som teak.

Selskapet har fått mye oppmerksomhet for sin miljøteknologi. CNBC Business har listet selskapet som en av 50 bedrifter som kan forandre verden, og dessuten rangert den som et av Europas 25 mest innovative selskaper.

Men i alle årene siden oppstarten har selskapet levert røde tall. Og det er nettopp økonomien ledelsen skylder på når de ikke har villet inngå noen tariffavtale. Bare bortforklaringer, mener Syversen.

– Kebony har bygget seg opp og investert store summer over de siste årene. Da kan man få røde tall uansett, sier han.

Stor omsetningsvekst

Syversen viser til at bedriften vil innføre en 6-skiftsordning 2013. Det betyr at det vil bli kontinuerlig drift, 24 timer i døgnet sju dager i uka.

– Når de har så mye å gjøre at de må gå opp til seks skift, må jo det være et signal om at de klarer seg fint, kommenterer han.

Telemarksavisa skrev i går at Kebonys driftsinntekter har økt fra 12 millioner kroner i 2006 til 64 millioner kroner i fjor. Det samlede driftsunderskuddet over de samme seks årene er på 350 millioner kroner. Markedsdirektør Jan Terje Nielsen sier til avisa at den solide omsetningsveksten er forventet å fortsette.

Ledelsen i Kebony har ifølge Syversen argumentert med at en tariffavtale vil bli kostbart, og sier de heller vil legge to prosent på den obligatoriske tjenestepensjonen. Distriktssekretæren tror imidlertid det ligger flere grunner bak.

– Mitt inntrykk er at de er redde for innblanding fra fagforeningen.

– Svarte tall først

Driftsdirektør i Kebony, Kjetil Olsen, mener Fellesforbundet gir et unyansert bilde av dialogen som har vært.

– Vi har ikke kategorisk avvist en tariffavtale, men vi mener det er en diskusjon om tidspunkt og rekkefølgen på ting. Vi mener bedriften må ha svarte tall før vi kan inngå en slik avtale, sier Olsen.

Og det kan ta godt og vel ett år, skal vi tro driftsdirektøren. Kebony gikk i fjor med 70 millioner i underskudd. I bedriftens strategiske plan ligger det en målsetting om å gå i null i slutten av 2013. Forhåpentlig vil Kebony begynne å tjene penger i 2014, forteller Olsen.

– Vi er en ganske liten bedrift som forsøker å bli stor. Vi mener det ikke er fornuftig å inngå en tariffavtale nå, som vil øke våre kostnader uten å gi umiddelbare positive effekter for de ansatte.

Olsen viser til at bedriften følger Fellesforbundets tariff og bransjeoverenskomst. Det eneste som avviker fra denne, er AFP-ordningen, men det er foreløpig ikke aktuelt for det store flertallet av de ansatte, hevder Olsen.

Han avviser at Kebony er redd for innblanding fra fagforeningen.

– Vi har ingen fagforeningsfobi. Vi synes det er en fordel med en god dialog med fagforeningen og har i dag møter med klubben cirka én gang i skiftperioden, sier direktøren.

– Må si ja

Hovedtillitsvalgt Kristoffer Moe Johansen mener bedriftsledelsen kun har ett alternativ, og det er å si ja til tariffavtale.

– Her har vi rettighetene på vår side. Da synes jeg det er rart at vi må trekke det så langt, sier han til LO-Aktuelt.

Johansen tror ledelsen er lite lystne på streik og regner med å få gjennomslag for kravet om en tariffavtale. Også Steinar Syversen er optimistisk på vegne av bedriftens ansatte.

Av 23 ansatte i produksjonen, er 20 organisert i Fellesforbundet. Med høy organisasjonsgrad har forbundet bedre kort på hånden enn da de fagorganiserte ved arbeidstøybedriften Bekken og Strøm på Gjøvik gikk til streik for tariffavtale i 2010, mener Syversen.

– Blir det streik, er de ansatte innstilt på å holde ut til ledelsen tar til fornuft, sier Syversen.

Annonse
Annonse