JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vurderer å anke dommen

Anders Talleraas (67) vurderer å anke dommen fra Borgarting lagmannsrett på seks måneders betinget fengsel, til Høyesterett.

- Jeg er veldig skuffet over resultatet. Sett i lys av saken som angikk Magnus Stangeland, vurderer jeg om den skal ankes til Høyesterett, sier den pensjonerte Høyre-politikeren og stortingsrepresentanten til NTB.

Talleraas snakket torsdag ettermiddag med sin forsvarer, advokat Bjørn Stordrange, om en mulig anke.

- Vi har et par uker på oss til å konkludere om vi skal gjøre det og skal møtes neste uke. Vi har ikke nådd fram med noe av det vi trodde skulle være en kopi Høyesteretts sak mot Stangeland. Det har ikke spilt noen rolle i min sak. Det er jeg ganske overrasket over, sier Talleraas.

– Les også: Til Høyesterett

Selv om straffen ble gjort betinget, opprettholder lagmannsretten dommen fra Oslo tingrett i januar i fjor der Talleraas ble dømt for grovt uaktsomt bedrageri.

Ifølge dommen hentet han ut nær 2,7 millioner kroner for mye fra Stortingets pensjonsordning.

Retten mener han er sterkt å bebreide for ikke å ha gjort mer for å informere Stortinget om tilleggsinntektene han hadde i en sjuårsperiode, samt for ikke å ha undersøkt grundigere om han hadde rett til pensjonsutbetaling i tillegg.

Magnus Stangeland, som tidligere satt på Stortinget for Senterpartiet, ble i november i fjor frikjent for et nokså tilsvarende forhold. Lagmannsretten ser imidlertid alvorligere på Talleraas' sak.

Stangeland opplyste om sin inntektssituasjon og tok opp betydningen av inntekter fra styreverv, mens Talleraas ikke gjorde noen av delene, mener Økokrim.

– Les også: Anker gullpensjon-saken

I straffeutmålingen legger retten betydelig vekt på at det har gått lang tid siden forholdet ble avdekket.

Riksrevisjonens rapport om pensjonene kom i juni 2008, mens tiltalen mot Talleraas ble tatt ut nær to år senere. Etter at dommen falt i tingretten, har det nesten gått ytterligere to år fordi lagmannsrettssaken ble utsatt i påvente av at Stangeland-saken skulle bli rettskraftig avgjort.

Talleraas kan ikke klandres for tidsforløpet, som utvilsomt har vært en stor belastning, heter det i dommen.

- For en som har prøvd å gjøre rett og skjell for seg bestandig gjennom livet, så er det klart at dette har vært en kjempebelastning, sier han i en kommentar til saken.

Medieoppmerksomhet

Retten bemerker at medieoppmerksomheten i seg selv ikke kan føre til redusert straff, men kan føre til at et langt tidsforløp må gis større vekt i straffutmålingen enn ellers, fordi ventetiden blir mer belastende for tiltalte enn det som er vanlig.

Lagmannsretten har derfor kommet til at den vedvarende medieoppmerksomheten må få en viss betydning for straffutmålingen i saken.

Når det lange tidsforløpet og øvrige momenter ses i sammenheng med Talleraas' høye alder, finner lagmannsretten ut fra en samlet vurdering at fengselsstraffen på seks måneder i sin helhet bør gjøres betinget, heter det.

Aktor la ned påstand om seks måneders fengsel, hvorav tre betinget. Begge parter har anledning til å anke dommen til Høyesterett, både hva gjelder lovanvendelsen og straffeutmålingen.

(ANB-NTB)

Annonse
Annonse