JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

I hjemmesonen

«Petter» soner straff, men er hele tiden i full jobb, og bor hjemme med familien.

yngvil.mortensen@lomedia.no

«Petter» kan hjelpe barna med leksene, være en ektemann for kona og ha venner på middag. Han kan fortsette livet sitt selv om han er midt i gjennomføring av en dom på 80 dager. Han soner straff med elektronisk kontroll, fotlenkesoning.

– Jeg kunne gjerne tenke meg å jobbe litt mer når det er behov for det. Den øvre grensen er satt til 40 timers arbeid per uke.

Åpent fengsel

Den første halvparten av dommen sonet han i et åpent fengsel. Han opplevde tiden i fengsel som ganske «interessant», møtte på mange folk han sannsynligvis aldri ville kommet så tett på ute. Det vanskelige var å være adskilt fra familien, ikke kunne hjelpe gamle foreldre, ikke hjelpe barna med skolearbeid, ikke jobbe, ikke få gjort noe produktivt. Han tok ut ferie for å sone, og sto ikke i fare for å miste jobben. Arbeidsgiveren visste om dommen. Petters advokat fortalte ham om fotlenkesoning, han søkte og fikk en av de til sammen 215 plassene som til enhver tid fins i ti av landets fylker. Hittil sist ute med EK er Agderfylkene og Akershus.

Kontroll

To ganger i uken møter han sin EK-saksbehandler på friomsorgskontoret, der de setter opp den detaljerte aktivitetsplanen hans og tar en alkotest.

– Plutselig kan de ringe og si at de er like i nærheten, for så å komme på kontroll noen minutter senere. Dette gjelder både på jobb og hjemme. Noen ganger når vi har hatt gjester hjemme, og ikke alle i vennekretsen vet om at jeg er midt i straffegjennomføring, er det veldig greit å kunne ta kontrollen ute i bilen til friomsorgskontoret. Der må jeg ta den vanlige alkotesten. To ganger har de også kommet uanmeldt på jobben.

Melde fra

– Når toget er forsinket, eller jeg satt fast i bilkø, ringer jeg bare til friomsorgskontoret og melder fra om cirka når jeg vil rekke hjem. Det er ikke noe problem «å bryte» tidsskjemaet med noen minutter så lenge jeg melder fra om hvorfor.

Med fem timer ukentlig permisjon har han også gått noen skiturer, som han passet inn tidsskjemaet i forbindelse med hjemtur fra jobben. Han har besøkt venner, og gått ut på nyttårsaften.

Helt fri

Nå er Petter ferdig med dommen.

– Jeg kan måke snø. Jeg kan gå i butikken. Gå ut med søpla. Akkurat når det passer meg, ikke aktivitetsplanen.

Annonse

Flere saker

Annonse