JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

EL&IT-klubbleder er betinget optimist foran ny nedbemanningsrunde i Evry

– Vi må forsøke å sikre de eldste, sier John Christian Hanssen i det selskapet går inn sin i tredje av fem nedbemanningsrunder i år.
Klubbleder i EVRY, John Christian Hanssen, mister store mengder kolleger for tiden, deriblant EL & IT-medlemmer. Han er aller mest bekymret på vegne av de aldrende herrer som ble ansatt da EVRY en gang i tiden var to ulike enheter som tilhørte henholdsvis Telenor og Posten.

Klubbleder i EVRY, John Christian Hanssen, mister store mengder kolleger for tiden, deriblant EL & IT-medlemmer. Han er aller mest bekymret på vegne av de aldrende herrer som ble ansatt da EVRY en gang i tiden var to ulike enheter som tilhørte henholdsvis Telenor og Posten.

Knut Viggen

Leif.kirknes@lomedia.no

På overtallighetslista EVRYs klubbleder, John Christian Hanssen, fikk mot slutten av forrige uke er det få som er EL & IT-organiserte.

– Vi slapp billig unna i den saken. I en annen del av selskapet der de ansatte er driftsteknikere, får tre stykker beskjed om nytt arbeidssted i Oslo og fem står på overtallighetsliste. Tre av disse tilhører EL & IT. Men sånn er det hele tiden. Det går mye i nedbemanningssaker her. Det er klart det tærer på medlemsmassen, sier han.

Neste runde er i august, og så er det en runde mot tampen av året. Hvor mange som står på listene da vet han ikke, men rundt 500 skal forsvinne innen 2017. De skal ned til rundt 350.

De har så langt i år mistet 150-200 samlet sett, men ingen av sakene har foreløpig havnet i rettsapparatet, selv om det er mange som er i aldersgrupper der det kan se skummelt ut med tanke på å beholde opptjent AFP.

John Christian har et medlem på 59 år som har over tretti års ansiennitet som står i fare for å miste jobben, og som derfor vurderer å gå til sak.

66 navn

På overtallighetslista fra forrige uke er det 66 navn, 96 står på bruttolista. Det er gjerne de eldre som er i faresonen, rundt halvparten var over 50 år på denne lista.

– Vi ønsker at selskapet skal se på ansiennitet. Selskapet ønsker å bruke kompetanse som førsteprioritet, og legger kun vekt på ansiennitet dersom kompetansen er lik. Ledelsen mener aldersdemografien i selskapet er for dårlig. Vi må forsøke å sikre dem som er over 58, sier John Christian.

– Arbeidsgiver legger ikke til rette for å ta vare på gammel arbeidskraft, noe som gjelder hele IT-industrien. Til tross for at det er en kompetanseintensiv bransje er det er det også en vanskelig bransje å få tid til overs til kurs for å holde seg faglig oppdatert, for hvis du ikke gjør jobber mye og skaper verdi, så skaper du ikke business for bedriften.

– Men man kan tidvis få inntrykk av at IT-bransjen generelt skriker etter arbeidskraft, er det ikke lett å få seg ny jobb?

– Det er varierende. EVRY har samarbeid med et karriererådgivningsselskap for å hjelpe dem som er overtallige og som kanskje ikke har søkt jobb siden 70-tallet med å sette opp CV og intervjutrening. Om du derimot har bikket 55 og sliter litt med helsa sitter du nok uansett i saksa.

Et samfunn basert på forskere og administratorer?

EVRY lener seg delvis også på bruk av utenlandsk arbeidskraft, såkalt offshoring, med ansatte både i India, Ukraina og Latvia. Tidvis har de mange tilreisende indere med midlertidige arbeidstillatelse i lokalene på Fornebu. John Christian sier EL & IT-verving blant disse ikke er så lett.

– Men vi forsøker å følge opp dette med lønn. De skal ha norsk lønn når de jobber her, og den skal være reell selv om den utbetales i India. Så vidt vi vet får det reell lønn, men det er litt vanskelig å kontrollere. Når vi spør dem er de uvillige til å prate om det, det kan ha noe med kultur å gjøre.

Den veien utviklingen går blir John Christian lettere bekymret for fremtiden for norsk IT-bransje.

– Vi burde hatt fokus på å bevare kompetansen i landet for å ha noe å leve av etter oljen. Hvis vi kun skal bruke dem som går ut fra NTNU til forskning og ikke utvikling blir det helt feil på lang sikt. Vi må ikke bli et land som bare skal baserer seg på at andre skal gjøre ting for oss. Vi må kunne det å lage kode, ikke bare administrere bruken av det.

Tøffest i drift

John Christian forteller at konsernet er delt inn i ulike underselskaper, og at driftsselskapet, Nordic Operations, blant disse er der overtallighetslistene er mest brutale. Dette ble skilt ut som eget selskap våren 2014.

– Med slik inndeling får selskapet kun en moralsk forpliktelse, men ikke en juridisk forpliktelse til å sette deg inn i arbeid i andre deler av konsernet.

I realiteten jobber imidlertid ansatte i driftsselskapet side om side med kolleger i de andre underselskapene. Så det som i teorien er flere selskaper er i praksis et selskap.

– Det er også blitt stor forskjell på lønnsoppgjørene mellom de ulike selskapene. Det er klart det gjør noe med arbeidsmiljøet når man jobber side om side med folk som har en helt annen avlønning.

John Christian mener mange av den eldre garde som også kan kalles «det grå gull», har en betydelig verdi med all kunnskapen de har i hodet, og som kanskje ikke er dokumentert på papir, samt selve kontaktnettet i bransjen.

– Man blir jo litt bekymret for hvor man ender opp når det nedbemannes så kraftig, sier Hanssen.

Tøft, men snev av optimisme

Signalene fra de nye majoritetseierne er tøffe. De har nevnt ambisjoner om 14-prosentmarginer.

– Da skjønner vi at de vil kjøre et tøft løp. De vil nok gi oss litt tid, men så kommer de sikkert til å begynne å skru til, tror Hanssen.

Den nye konsernsjefen Björn Ivroth har signalisert at det også skal komme reduksjoner i ledelse og stab/støtte. At Ivroth har gitt inntrykk av at han er imot såkalt matriseledelse, er noe John Christian setter pris på.

– EVRY i et femårsperspektiv, er du positiv eller skeptisk til fremtiden i eget selskap?

– Jeg er betinget optimist. Vanligvis har investeringsfond langsiktig perspektiv på fem-sju år, med ønske om avkastning. Jeg vet ikke helt om vi kommer opp på 14 prosent, men det er uansett bra med investorer som har god økonomisk ryggrad slik at de kan gå inn med midler dersom det åpner seg muligheter.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse