JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Satiretegninger og ytringsfrihet på norgesturne

Kristin Margrethe Johansen

Ifølge kultursjefen i Lørenskog Hus som sammen med Knut Olav Åmås, sjefen for Fritt Ord åpnet utstillingen er hensikten med utstillingen å vise at retten å bruke satire i et samfunn må forsvares. Det er en følelsesmessig sterk utstilling som utfordrer oss alle. Her kan vi lese sterke personlige historier om satiretegnere som er blitt forfulgt men også drept for sine tegninger. De tegner et dystert og skremmende aktuelt bilde av hvordan verden ser ut.

Og det var mange av oss som fikk både tankene og følelsene i sving da Knut Olav Åmås gav oss bakteppet for utstillingen. Ifølge han er den såkalte karikaturstriden kanskje er vår tids viktigste ytringsfrihets- og verdidebatt.

Ifølge Åmås har karikaturstriden hatt mye vondt i sitt kjølvann, blant annet terrorisme og et veldig stort antall terrorforsøk og terrortrusler - men ifølge han har den også ført til mye godt.

En av de gode tingene er en økt forståelse av hvor fundamental ytringsfriheten er som grunnlag for alle andre menneskerettigheter og liberale friheter. Det er denne utstillingen et bevis på. For utstillingen forteller oss at det fortsatt er viktig å forsvare retten til å bruke satire.

Men i de siste tiåret har karikatursjangeren gjennom karikaturstriden også kommet helt i sentrum for de mest intense diskusjoner om hvor grensene for ytringsfriheten går, og hvilken rolle denne fundamentale friheten spiller. Her treffer Åmås oss journalister og redaktører midt i hjertet med sine analyser og fakta.

Åmås påpekte at ytringsfriheten ikke er absolutt, men den har en rekke begrensninger gjennom lovverk og i praksis, for eksempel når redaktører utøver skjønn og dømmekraft. Det stemmer jo. Men han sier også at ytringsfriheten er helt fundamental - fordi den er grunnlaget for alle andre menneskerettigheter og liberale friheter. Religionsfrihet, pressefrihet, forsamlingsfrihet, og politisk frihet. Dette er bakgrunnen for at jeg mener alle bør benytte anledningen til å se denne utstillingen. Den har allerede vært i Stavanger og er de neste ukene i Lørenskog. Men kanskje kommer den også der du bor? For denne utstillingen skal Norge og ikke minst Fritt Ord være stolt av. For det er fortsatt viktig å forsvare retten til å ytre seg med ord eller tegninger.

Åmås sier videre at «i Norge er forståelsen for ytringsfriheten også blitt dypere etter den høyreekstreme terroren 22. juli 2011. Fenomener som fascisme, jihadisme, antijihadisme og høyreekstremisme har fått lys på seg. Det er kommet en økt erkjennelse av at det knapt finnes grenser for hva som kan og bør løftes opp i den offentlige sfære, kombinert med en økt beredskap for kvalifisert motstand og kritikk når destruktive ytringer florerer. Men det finnes selvsagt nok av eksempler på at det ikke blir etterlevd i praksis. Diskusjonen om hvordan motarbeide hatprat i sosiale medier og i nettdebatter for eksempel er mer aktuell enn noensinne».

Utstillingen som er gratis og åpen for alle gjør meg trist, men samtidig stolt og har du ikke sett utstillingen ennå, så foreslår jeg at du tar deg en tur!

Annonse

Flere saker

Annonse