JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Omstridt enighet etter tysk poststreik

BERLIN: Etter flere uker med varslingsstreiker og over fire uker ubegrenset streik, der over 32.000 av 140.000 postansatte lammet tysk postgang, kom man i begynnelsen av juli til enighet.
Nestleder i storforbundet Ver.di, Andrea Kocsis, er fornøyd med resultatet i postoppgjøret.

Nestleder i storforbundet Ver.di, Andrea Kocsis, er fornøyd med resultatet i postoppgjøret.

Terje I. Olsson

posthornet@lomedia.no

Fremdeles er ikke ettervirkningen av sommerens poststreik fullt ut overvunnet. Fra flere kanter av Tyskland meldes det at pakkepost fortsatt ikke er blitt effektuert, men i hovedsak går nå postgangen som normalt.

Poststreiken ble avsluttet med en avtale den 7. juli. Forhandlingsleder Andrea Kocsis som er nestleder i Tysklands nest største fagforbund Ver.di (2,3 millioner medlemmer) er fornøyd med sluttresultatet.

Les også: Poststreik lammer Tyskland

Ver.di fornøyd

– Vi er fornøyd. Det imøtekommer i stor grad våre krav om jobbsikkerhet for våre medlemmer. Resultatet ville ikke vært mulig uten medlemmenes oppslutning om streiken, sier Kocsis.

Avtalen er likevel omstridt.

Et hovedpunkt i konflikten var at det tyske Deutsche Posts pakkepost-datter DHL i mars etablerte 49 regionale datterselskaper, men disse selskapene nektet å akseptere posttariffen. I stedet lønnet de sine ansatte på en dårligere tariff, i gjennomsnitt cirka 20 prosent under posttariffen.

Deutsche Post rakk å ansette over 6.000 medarbeidere i disse selskapene, hovedsaklig ved at midlertidig ansatte i Deutsche Post og morselskapet DHL fikk valget: Ta jobb i DHL-datterselskapene til dårligere lønn eller mist jobben.

Krav om oppløsning

Fagforbundet Ver.di krevde at de 49 nye selskapene skulle oppløses og at de ansatte skulle tilbys jobb på vanlig posttariff. Det fikk de ikke gjennomslag for, men forbundet fikk aksept for en jobbgaranti for samtlige nåværende medarbeidere i Deutsche Post og i morselskapet DHL på posttariff fram til 2019. I tillegg har de fått en avtale om at brevpost ikke skal settes ut til eksterne selskaper før 2018.

Kompromisset satt langt inne, men kom etter sju runder med forhandlinger. For de ansatte på ordinær posttariff har man fått gjennomslag for to prosent lønnsøkning til oktober 2016 og ytterligere 1,7 prosent fram til oktober 2017. Alle ansatte får en engangsutbetaling på 400 euro (3.600 kroner) i oktober i år, og det er bestemmelser som bedrer forholdene for ansatte under opplæring og studenter ved Postens yrkesutdanningsinstitusjoner. Kravet om kortere arbeidsatid ble avvist og normalarbeidstid er fortsatt 38,5 timer per uke.

Ville avstå fra friske penger

Ver.di sa seg opprinnelig villig til å avstå fra både penge- og arbeidstidskrav dersom Posten ville være villig til å oppløse de nye DHL-selskapene. Dette var en solidarisk forhandlingsstrategi som møtte stor støtte, men også kritikk. Både innen Ver.di og blant arbeidslivseksperter ble det oppfattet som en strategi som lett kunne skape motsetninger mellom de fast ansatte som gjerne ville ha litt mer i lønningsposen, og de løselig ansatte i de nye DHL-selskapene.

Økonomiprofessor Stefan Sell ved universitetet i Koblens advarte mot forhandlingstaktikken. Han frykter at resultatet nå åpner døren for fortsatte ansettelser i billigselskapene til DHL uten av Ver.di kan gjøre noe med det.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i Posten, Bring og DNB.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse