JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Meteorologisk institutt må si opp ansatte

Meteorologisk institutt må ty til oppsigelser etter at for få har sagt ja til sluttpakke.
OPPSIGELSER: Meteorologisk insitutt må si opp ansatte.

OPPSIGELSER: Meteorologisk insitutt må si opp ansatte.

Anette Karlsen

anne.siri.rena@lomedia.no

anders@lomedia.no

Meteorologisk institutt må si opp minst 17 ansatte, melder Aftenposten. Leder Kjell Brandsberg i NTL Meteorologisk institutt sier det er beklagelig om man ikke kan unngå oppsigelser, men legger til at det ikke er uventet etter at bevilgningene har blitt redusert i de siste budsjettene.

Sluttpakker

Brandsberg sier det har vært tilbudt gunstige sluttpakker.

– De ansatte har kunnet søke på sluttpakker og pensjonspakker. Foreløpig ser det ikke ut til at det er nok ansatte som har valgt denne ordningen. Det er fortsatt uavklart om det er mange av NTLs medlemmer som blir rammet, men vi følger prosessen nøye, forsikrer han.

Nedskjæringene skal diskuteres og forhandles opm framover, og Brandsberg forsikrer om at siste ord ikke er sagt.

Konsekvenser

NTLeren sier de ansatte kommer til å strekke seg langt for at kuttet ikke skal ramme tjenestene instituttet leverer.

– Slike prosesser vil alltid gjøre vondt, men som institutt er det en vesentlig del av budsjettet som er lønnsutgifter. Når regjeringen har valgt å kutte i budsjettene, må det også ramme de ansatte, sier han.

Hvilke konsekvenser kuttet vil ha, er han usikker på.

– Det er vanskelig å spå hvordan dette vil ramme MET og våre tjenester til samfunnet. Vi har heldigvis veldig dedikerte ansatte som er bevisst det samfunnsansvaret instituttet har for å bidra til å verne liv og verdier i Norge. Men hvis det spesielt er i værvarslingstjenesten det skal nedbemannes, vil nok publikum oppleve at det blir vanskeligere å få direkte kontakt med instituttet, sier Brandsberg.

Legger ned værstasjoner

Samtidig er det flere som mister jobbene sine i Meteorologisk institutt. Arne Ragnar Bråten gikk av som leder for NTL Meteorologisk institutt da han fikk beskjed om at værstasjonen på Andøya i Nordland skal helautomatiseres. Værstasjonen, som er tilknyttet Luftforsvarets flystasjon på øya, er bemannet ut 2015, og da må de vel åtte ansatte finne seg annet å gjøre.

– Noen vet fortsatt ikke hva de skal til med, mens andre har fått nye jobber, sier Bråten, som selv har noe å gå til.

Meteorologisk institutt er faglig ansvarlig for den såkalte Flyværtjenesten, både sivil og militær.

Må gå også i Bodø

Parallelt med utbygging av og storsatsing på kampflyplassen på Ørlandet i Sør-Trøndelag, vil Forsvaret ha billigere værtjenester på de andre stasjonene. Nå helautomatiseres systemet på flystasjonene i Andøya og Bodø, der alle ansatte må gå. På flystasjonen i Bardufoss skal det være bemannet værtjeneste kun på dagtid.

– Vi ble tatt godt vare på av arbeidsgiver da oppsigelsene var et faktum, vi fikk blant annet en del kursing med tanke på videre karriere. Men med den nye runden nedskjæringer har vi nesten blitt glemt, sier Arne Ragnar Bråten fra flystasjonen på Andøya.

Annonse
Annonse