JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

NTL Politiet: – Det er i politidistriktene ukulturen lever

NTL Politiet støtter kritikken mot lederstilen i politiet, men retter ikke først og fremst skytset mot Politidirektoratet.

Ronald Johansen

may.berg@lomedia.no

– Det er ute i politidistriktene at ukulturen i politiet lever, mener Egil Borgestrand, fungerende leder i NTL Politiet.

Tidligere politimester Torbjørn Aas retter i Dagbladet kraftig kritikk mot politiet i sitt bidrag til boka «Politiledelse», som nylig er utkommet. Han mener politiets toppledelse mangler åpenhetskultur og demokratisk sinnelag.

Fungerende leder i NTL Politiet Egil Borgestrand er i store trekk enig med Aas, men mener at det er i politidistriktene, ikke i Politidirektoratet (POD) at problemet er størst, selv om ansvaret ligger hos POD.

– Kritikken mot POD var velbegrunnet da Aas var politimester, men det har skjedd en del i direktoratet siden den gang, sier Borgestrand, som i stedet peker på politidistriktene.

Les også: – Norsk politi mangler demokratisk sinnelag

Fryktkultur i politidistriktene

– Samarbeidet mellom NTL Politiet og POD har blitt mye bedre de siste årene. Det er fortsatt et forbedringspotensial, men det virker på meg som direktoratet har jobbet mye med kultur, holdninger og ledelse siden Gjørv-kommisjonens rapport kom. Derimot er vår erfaring at det fortsatt hersker en fryktkultur ute i politidistriktene, sier Borgestrand.

Han hevder at ansatte avstår fra kritikk, fordi det vil medføre en bråbrems for karrieren.

– Folk er redde for å si hva de mener hvis det ikke samsvarer med ledelsens mening. Det kan ramme saksbehandlingen, slik det gjorde i Schaefer-saken i Hordaland.

En annen politiansatt, som Borgestrand ikke vil navngi, opplevde å bli suspendert etter å ha sagt seg uenig i driften av politidistriktet.

– NTL Politiet anket, gjennom forbundskontoret, saken inn for det sentrale tilsettingsrådet, hvis klare og enkle avgjørelse var at suspensjonen var ulovlig og skulle opphøre umiddelbart. Personen er tilbake i jobb i en ledende stilling i politidistriktet, men det er etterdønninger i saken fortsatt. I stedet for å legge seg flat for kritikken, sier ledelsen i politidistriktet at avgjørelsen i sentralt tilsettingsråd er feil. Det er et eksempel på en ukultur, sier Borgestrand, som opplyser at vedkommende person var suspendert fra august i fjor til mars i år.

Mangler lederutdanning

Borgestrand mener at dårlig ledelse i politiet henger sammen med manglende lederutdanning. Hittil har det vært slik at man med Politihøgskolen bak seg kunne gå gradene helt til topps i politidistriktene, uten spesielle krav til lederutdanning.

Borgestrand påpeker at med politireformen skal det nå stilles større krav til ledere i politiet, både når det gjelder praktisk ledelse og ledelsesutdanning. Politiutdanning skal ikke lenger være et formelt krav for å bli leder i politiet. Det er en endring som Politiets Fellesforbund er sterkt imot, men som NTL Politiet støtter helhjertet.

– Det er ikke gjort i en håndvending å endre kulturen i et landsomfattende politi, men jeg har et håp om at ledelseskulturen skal endre seg enda mer når det snart skal ansettes politimestere i de 12 nye politidistriktene, sier Borgestrand.

Han understreker at han ikke skjærer alle over en kam, og peker på Telemark, Rogaland og Nordmøre og Romsdal politidistrikt som hederlige unntak.

Godt samarbeid med Politidirektoratet og justisministeren

Samarbeidet med Politidirektoratet er blitt mye bedre de siste par årene, ifølge Borgestrand, med større åpenhet og takhøyde. NTL Politiet opplever at POD tar imot innspill, og enkelte ganger endrer avgjørelser som følge av innspill.

– Det samme gjelder justisminister Anders Anundsen, som vi har hatt et veldig godt samarbeid med siden vi begynte å jobbe med organiseringen av de nye politidistriktene, sier Borgestrand.

For store lønnshopp til lederne i direktoratet

NTL Politiet er derimot kritisk til det Borgestrand kaller «en voldsom oppbemanning i Politidirektoratet».

– Gjørv-kommisjonen kritiserte POD for ikke å gjøre jobben sin, og måten de løser det på, er at de oppbemanner direktoratet noe vanvittig. Vi har for lite frie midler ute i politidistriktene, fordi midlene går til oppbemanning i direktoratet, i tillegg til at midler blir trukket fra politidistriktene for å styrke blant annet sentrale datasystem, sier Borgestrand.

Kritikken handler blant annet om lederlønningene i Politidirektoratet. Ifølge Borgestrand har topplederne i direktoratet hatt en lønnsøkning på rundt 150.000 kroner hver i løpet av de siste to årene.

Borgestrand er enig i kritikken fra tidligere politimester Torbjørn Aas når det gjelder oppbyggingen av et situasjonssenter, som ifølge Aas «ingen har bedt om». Situasjonssenteret skal ivareta samordning og koordinering under nasjonale kriser og ved alvorlige hendelser.

– Vi har hele veien sagt at det er bedre å bygge opp en toskala operasjonssentral i Oslo politidistrikt i stedet for å ansette et titalls polititjenestemenn for å drifte senteret. Vi mener det er sløsing med ressurser, sier Borgestrand.

** Politidirektoratet har ikke besvart henvendelsen fra FriFagbevegelse.**

Bok om politiledelse

• Artikkelsamlingen «Politiledelse» inneholder et spekter av artikler fra 21 erfarne og kjente politiledere, forskere, journalister og en tidligere høyesterettsdommer.

• Går i dybden på temaer som politiets organisasjon og ledelsespraksis, politi og demokrati, politiets strategiske og operative ledelse og utviklingsarbeid i politiet.

• Tidligere politimester i Vestfinnmark politidistrikt Torbjørn Aas etterlyser i boka åpenhet og demokratisk sinnelag i politiet.

– Folk er redde for å si hva de mener hvis det ikke samsvarer med ledelsens mening.

Egil Borgestrand, NTL Politiet

Annonse
Annonse

Bok om politiledelse

• Artikkelsamlingen «Politiledelse» inneholder et spekter av artikler fra 21 erfarne og kjente politiledere, forskere, journalister og en tidligere høyesterettsdommer.

• Går i dybden på temaer som politiets organisasjon og ledelsespraksis, politi og demokrati, politiets strategiske og operative ledelse og utviklingsarbeid i politiet.

• Tidligere politimester i Vestfinnmark politidistrikt Torbjørn Aas etterlyser i boka åpenhet og demokratisk sinnelag i politiet.