JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Asylsøkere i kø hos Politiets utlendingsenhet:

Jobber på spreng for å oppfylle Anundsens mål

–Vi har et enormt arbeidspress som bare vedvarer, sier NTL-tillitsvalgt Carina Fossberg Øisjøfoss ved Politiets utlendingsenhet (PU) i Oslo. Hun mener PU trenger 50-60 nye årsverk.
Mer enn 500 asylsøkere melder seg ukentlig hos Politiets utlendingsenhet på Tøyen. Det er fire-fem ganger flere enn i vinter.

Mer enn 500 asylsøkere melder seg ukentlig hos Politiets utlendingsenhet på Tøyen. Det er fire-fem ganger flere enn i vinter.

Ole Palmstrøm

may.berg@lomedia.no

Antall asylsøkere øker kraftig, og ansatte i Politiets utlendingsenhet jobber så hardt de makter.

Ifølge Klassekampen har i overkant av 400 000 mennesker søkt asyl i EUs medlemsland i løpet av årets første seks måneder. Det er en historisk topp.

Også Norge merker at tilstrømningen av asylsøkere øker.

Politiets utlendingsenhet skal registrere alle asylsøkere som kommer til Norge, før de sendes videre til asylmottak. NTLs hovedtillitsvalgt på PU, Carina Fossberg Øisjøfoss, forteller at det er et enormt press på PU i alle deler av organisasjonen.

Allerede i februar fortalte NTLs tillitsvalgte om vedvarende høyt arbeidspress ved PU. Ifølge Øisjøfoss er arbeidssituasjonen blitt ytterligere forverret.

Fire-fem ganger så mange

– Vi har fire-fem ganger så mange asylsøkere som melder seg nå, sammenlignet med i vinter. Det betyr et enormt press på å få registrert alle. Vi er oppe i nesten hundre registreringer om dagen. Nå har vi begynt med såkalte «mini-registreringer», før asylsøkere sendes videre til mottakene, sier Øisjøfoss.

Passert fjorårets overtidstall

Bruken av overtid bekrefter at arbeidspresset ved PU er stort. Fjoråret var et tøft arbeidsår med 93 500 forbrukte overtidstimer. Så langt er fjorårets overtidstall er allerede passert, ifølge tall fra NTL Politiet.

– Arbeidstilsynet er inne i deler av organisasjonen. Vi har ansatte som har passert 400 overtidstimer, sier Øisjøfoss.

Hun forteller at arbeidspresset gir seg utslag i høyt sykefravær.

For få ansatte

Øisjøfoss refererer til at ledelsen ved PU har sagt at bemanningen ved PU er god, og hun er ikke enig.

– Forbruket av overtidstimer tilsier at vi mangler 50-60 årsverk, sier Øisjøfoss.

PU får hvert år fastsatt måltall for hvor mange personer uten lovlig opphold i Norge som skal uttransporteres, et måltall som fastsettes ved nyttår og som de senere årene har blitt økt i forbindelse med revidert statsbudsjett om høsten. I 2014 var måltallet 7100 personer. På nyåret 2015 ble det forhøyet til 7800. Ifølge tall fra PU, hadde man per 31. juli i år uttransportert 3729 personer.

"Vi jobber selvfølgelig målrettet for å nå måltallet som er satt av regjeringen", skriver PU i en mail til frifagbevegelse.no.

Øisjøfoss mener at midlertidig ansatte ikke er noen god løsning for å avhjelpe arbeidssituasjonen og oppfylle måltallene.

– I fjor høst ble det tatt inn en mengde midlertidig ansatte for å oppfylle måltallene. De fleste var innom i en kort periode, og det brukes store ressurser på å lære dem opp i en allerede hektisk hverdag. Oppfyllelse av måltallene er en del av PUs primære oppgaver, og bør dekkes av fast ansatte, sier Øisjøfoss.

– Alarmerende arbeidssituasjon

Egil Borgestrand, fungerende leder i NTL Politiet, mener at arbeidssituasjonen ved Politiets utlendingsenhet er alarmerende.

– Vi har hatt uønskede hendelser, som at folk har sovnet ved rattet og kjørt av veien på vei hjem fra jobb, noe som med stor sannsynlighet skyldes arbeidspress. Vi opplever at folk avstår fra å søke permisjon for å gå på kurs fordi de vet at det går ut over kollegene, som får enda mer å gjøre, sier Borgestrand, som mener at PU trenger flere fast ansatte medarbeidere.

PU beklager at de på grunn av stor pågang ikke kan besvare henvendelsen fra frifagbevegelse.no i detalj.

"Men generelt kan vi si at vi jobber løpende med å finne gode løsninger, herunder vurdere antall ansatte, og vi har en god dialog med UDI og Politidirektoratet i disse spørsmålene. Det er allerede tilført over 20 stillinger til Registreringsseksjonen for å møte aktivitetsøkningen", heter det i en mail fra PU.

Politiets utlendingsenhet (PU):

Hovedoppgavene er:

•å registrere asylsøkere som kommer til Norge

•å etterforske for å fastsette identitet

•å uttransportere personer uten lovlig opphold

•å drive Politiets utlendingsinternat på Trandum

Utlendingsdirektoratet (UDI) og Utlendingsnemnda (UNE) fatter vedtakene i oppholdssaker, og PU har som oppgave å tvangsreturnere personer som ikke retter seg etter vedtakene.

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse

Politiets utlendingsenhet (PU):

Hovedoppgavene er:

•å registrere asylsøkere som kommer til Norge

•å etterforske for å fastsette identitet

•å uttransportere personer uten lovlig opphold

•å drive Politiets utlendingsinternat på Trandum

Utlendingsdirektoratet (UDI) og Utlendingsnemnda (UNE) fatter vedtakene i oppholdssaker, og PU har som oppgave å tvangsreturnere personer som ikke retter seg etter vedtakene.