JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ernas favorittord

Statsminister Solberg snakker seg varm om omstilling og grønt skifte. Men hun gjør lite for å sørge for at vi også i framtida har en industri å omstille.

Kristin Margrethe Johansen

2016 ser ut til å bli et svært tungt år for leverandørindustrien. Det har allerede i en årrekke vært kritisk for norske verft at store kontrakter er sendt ut av landet, særlig av Statoil som enøyd har fokusert på pris. De siste månedene er situasjonen forverret ved et stup i oljeprisen. Nå trekker oljeselskapene i nødbremsen – og tusenvis av ansatte knyttet til verftene langs kysten har all grunn til å frykte for arbeidsplassene sine. Her på frifagbevegelse.no kan du lese om hvordan den voksende krisa oppleves for den enkelte som rammes, i en reportasje fra Bømlo der mange oljejobber nå ryker i raskt tempo. Men du kan også lese om høyt kompetente arbeidere som er mer enn villige til omstilling for å møte framtida.

Oljenæringa og dens leverandørindustri er omdiskutert, i lys av klimatrusselen. Men det er ikke slik at de som jobber på verftene langs kysten er en gjeng klimafornektere som vil pumpe opp mest mulig olje raskest mulig – og at løsningen på klimaspørsmålet er å kvitte seg med arbeidsplassene deres. Spørsmålet storsamfunnet må stille seg er, hvis vi skal få til et grønt skifte og overgang til fornybare energikilder – kan vi klare det uten en industri med høyt kompetente ingeniører og operatører? Et velferdssamfunn er avhengig av at det skapes verdier vi kan dele. Derfor er det avgjørende å ikke slukke lysene i de store produksjonshallene på verft og verksteder langs norskekysten. Det grønne skiftet må ha noen faktiske utøvere. Forsvinner kompetansen fra norsk industri, går vi glipp av store muligheter.

Nettopp omstilling er statsminister Erna Solbergs favorittord. Problemet er at hun og hennes regjering – med sedvanlig klokkertro på markedets evne til å stake ut en fornuftig kurs, leker stilleleken som svar på utfordringene. Det er veldig langt unna det som trengs nå.

Nylig dyttet verftsarbeidere langs kysten i gang kampanjen «Ja til arbeid». Beskjeden til regjeringskontorene i Oslo er klar: Nå er ikke tiden for næringsnøytralitet og løst snakk om omstilling. For å sikre arbeid gjennom krisa må staten ta ansvar for permitteringsregler og opplæringsmuligheter som sikrer at folk kan bli i jobbene sine. Nødvendig vedlikehold må igangsettes og staten må sikre at kontrakter for miljøvennlige ferger og nye kystvaktskip går til norske verft.

Tiden er knapp. Tiltakene kan ikke vente. Et første svar på hva regjeringen vil foreta seg, kommer i statsbudsjettet for 2016, som legges fram 7. oktober.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse