JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Venstre er ikke på vårt lag

Tillitsvalgte går i strupen på partiet Ap søker samarbeid med.
KJIPT: Sara Bell synes det er kjipt at Venstre skal være med å styre Vestlandets hovedstad.

KJIPT: Sara Bell synes det er kjipt at Venstre skal være med å styre Vestlandets hovedstad.

Kristian Brustad

vegard.velle@fagbladet.no

LO har flere ganger beskrevet Venstre som fagforeningsfiendtlig. Tillitsvalgte i fagbevegelsen er irriterte på samarbeidene AP nå stifter med Venstre i en rekke kommuner.

Men AP-ordførerne i Haugesund og Horten mener Venstre ikke er fagforeningsfiendtlig der.

– Jeg har ikke mye pent å si om Venstre. De representerer fagbevegelsens strake motpol. De er antitesen til fagbevegelsen. Venstre er ikke på vårt lag, sier leder av Fagforbundet i Bergen, Sara Bell.

Venstre på laget

Både i Trondheim og Horten har AP inngått samarbeid med Venstre, selv om AP har flertall med de rødgrønne. I Haugesund blir Venstres May Britt Vihovde varaordfører i en bred koalisjon. Og i Bergen har AP skviset SV og gått i samtaler med V og Krf. Også der ville de rødgrønne hatt et klart flertall.

LES OGSÅ:

Mobiliserte i valgkampen - reddet arbeidsplassen

Fagforeningsfiendtlig

Tidligere har LOs nestleder, Tor- Arne Solbakken, omtalt Venstre som Stortingets mest fagforeningsfiendtlige parti.

– De ligger til høyre for Høyre, og sannsynligvis også til Høyre for Frp. Høyre har jo en viss anstendighet i arbeidslivspolitikken sin, det er det vanskelig å finne hos Venstre, sa Solbakken til Aftenposten.

Også tidligere LO-leder Roar Flåthen har påpekt at Venstre står godt til høyre for Høyre og Fremskrittspartiet i arbeidslivspolitikken.

Trine Skei Grande erklærte på sin side under Venstres landsmøte i 2012 at hun ”blir kvalm når de i LO snakker om brutalisering av arbeidslivet.”

– Leit at AP går sammen med Venstre

I Bergen vil det kommende byrådet sannsynligvis bestå av AP, V, Krf.

– Det er kjipt at Venstre skal komme i byråd. Venstre var i byråd i perioden som gikk og var en del av ukulturen der. De styrte kommunen på en lite inkluderende måte, påpeker Bell, som også er samboer med SVs forhandlingsleder i Bergen, Mikkel Grüner. Han valgte å avbryte forhandlingene med Ap etter valget.

– Over tid er AP avhengig av mobiliseringsviljen til LO. Hvis Ap trekker politikken til høyre, er det ikke sikkert entusiasmen fra LOs medlemmer vil være like stor. Jeg er uenig i veivalget, og synes personlig jeg dette er leit, sier Sara Bell.

–Vanskelig å fordøye

Heller ikke i Trondheim faller APs samarbeid med Venstre i god jord.

– Venstre er et fagforeningsfiendtlig parti og er mot trepartssamarbeid. For meg er dette vanskelig å fordøye, og signaleffekten av et slikt samarbeid er ikke bra, mener Kristin Sæther, leder av Fagforbundet i Trondheim.

Hun tror AP ønsker å parkere Frp og Høyre, men er redd for at AP også parkerer SV.

– Hva mister vi da? spør hun.

Satser mot 2017

Magnus Takvam, politisk kommentator i NRK, mener AP har en langsiktig strategi.

– Ap kan ikke stole på rødgrønt flertall i 2017, og har åpenbart en veldig klar strategi på å få sentrum over på sin side. Ap/sentrum-samarbeid i store og viktige kommuner og fylker gir momentum til rikspolitikken. Det gjør at et slikt samarbeid blir alminneliggjort, sier Takvam til NRK.

– Økonomien er kjørt i grøfta

I Haugesund vil AP-ordfører Arne Christian Mohn samarbeide med en bred koalisjon av partier, bestående av SV, MDG, KRF, SP, V og Pensjonistpartiet. Venstre får varaordføreren.

– Vi ønsker en bred koalisjon fordi kommuneøkonomien er kjørt i grøfta, og vi ønsker å få den opp igjen derfra. Skal vi få til det, trenger vi ta noen tøffe grep og innsparinger, og til det trenger vi en bred koalisjon bak politikken, sier han.

Haugesund har akkumulert et stort underskudd, har høy gjeld og dyre leier å betale. I tillegg har skatteinngangen gått ned på grunn av høyere arbeidsløshet.

– Et samarbeid med Venstre er ingen ulempe i forhold til stortingsvalget i 2017, men vi tenkte ikke på det da vi inkluderte Venstre. Jeg oppfatter ikke at vi forhandlet vekk noe. Det var en del fokus på kollektivtrafikk og sykkel. Og vi skal ikke privatisere helse, omsorg og oppvekst, sier han.

Kommunen vil øke andelen kommunale barnehager. I dag er 90 prosent av barnehageplassene private.

Fortsetter med den gamle arbeidsmiljøloven

I Horten vil AP-ordfører Are Karlsen lede et flertall bestående av AP, SV, R, MDG, SP og V.

– Det er ikke vår erfaring at Venstre er fagforeningsfiendtlig i Horten. Vi skal følge den gamle arbeidsmiljøloven og går imot søndagsåpent. Vi vil ha flere faste og fulle stillinger, sier Karlsen, og fortsetter:

– Ingen tjenester skal privatiseres, og vi går inn for en grønn byutvikling.

I tillegg vil kommunen finne tiltak mot barnefattigdom, for eksempel gratis barnehage og SFO for aktuelle målgrupper. Men Horten har, som Haugesund, en anstrengt kommuneøkonomi, som de har tatt over fra Frp, H og Krf.

– Vi må styre stramt og har ikke råd til noen utskeielser, sier han.

Det er kjipt at Venstre skal komme i byråd.

Sara Bell, leder av Fagforbundet i Bergen

– Venstre består av fløyer

Ifølge professor og valgforsker Anders Todal-Jenssen er Venstre og Venstre to forskjellige ting.

– Fagbevegelsen har vært sinte på Sponheim, Grande og Sveinung Rotevatn, men de representerer en fløy. En annen fløy, representert av Odd Einar Dørum har et annet forhold til AP og fagbevegelsen.

Hvor viktig fagbevegelsen er for AP er også ulikt ulike steder, påpeker han.

– Enkelte steder er det utenkelig for AP å gå mot fagbevegelsen, andre steder har de et kjøligere forhold.

– AP sikter seg nok inn mot 2017 og har åpenbart en ide om å forsøke å isolere Høyre og Frp og gjøre det så vanskelig som mulig for disse å finne alliansepartnere. Men dagens allianser må også ses i lys av hvor billig Venstre selger seg inn. I Trondheim sluttet Venstre seg til en ferdigforhandlet avtale, og det var vanskelig å holde dem utenfor, sier Todal-Jenssen.

Han tror også det kan være vanskelig å inkludere Krf og ikke Venstre.

– De to partiene ser seg som å stå i et skjebnefellesskap. De føler de står sterkere sammen enn hver for seg, sier Todal-Jenssen til fagbladet.no.

Annonse
Annonse