JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Glorifisering av forsvarsbudsjettet, mener NTL Forsvaret

Regjeringen lover at Forsvaret skal ha mer aktivitet til lands, og til vanns og i lufta med. Men logistikken som skal støtte toktene på havet, i lufta og på land, får ikke mer.
NTL Forsvarets leder, Tom-Rune Klemetsen, KOnstaterer at mens resten av forsvaret får mer å rutte med, må logistikktjenestene spare penger.

NTL Forsvarets leder, Tom-Rune Klemetsen, KOnstaterer at mens resten av forsvaret får mer å rutte med, må logistikktjenestene spare penger.

Anette Karlsen

morten.hansen@lomedia.no

– Tilsynelatende kan det se ut som om regjeringen oppfyller langtidsplanen. Men sett fra vår side i NTL Forsvaret, er situasjonen en helt annen, sier Tom-Rune Klemetsen, leder av NTL Forsvaret.

For mens det gis penger til flere seilingsdøgn, til lengre og hyppigere flytokt, og flere øvingsdøgn for soldater og offiserer i hær og heimevern, får Forsvarets logistikkorganisasjon (FLO) mindre å rutte med.

Til sammen reduseres budsjettene til FLO med tett oppunder 118 millioner kroner.

– Kystvakten får mer penger til å seile, Orion får mer penger til å fly og Hæren skal øve mer. Men det er ikke satt av penger til støttefunksjonene. Skal det seiles, flys og øves mer, må støttefunksjonene tilpasses aktiviteten. Det gjør det ikke i dette budsjettet, sier Klemetsen.

Etterlyser tall

Han konstaterer at regjeringen er mer opptatt av å konkurranseutsette denne delen av forsvaret, framfor å styrke internt.

– Nok en gang kan man lese at dagens personell gjør en god jobb, men de skal likevel effektiviseres bort. Det snakkes om å konkurranseutsette og privatisere støttefunksjoner – uten at de kan si noe om kostnadene ved dette. Jeg har ennå til gode å se noen tall som viser at dette er økonomisk lønnsomt – eller at tjenestene blir bedre, fastslår Klemetsen.

Han etterlyser tallgrunnlag som viser at forsvaret blir billigere og bedre av at tjenester settes ut til det private næringslivet.

– Jeg er ikke overrasket over at regjeringen vil privatisere mest mulig. Det gikk de til valg på. Men at de kan hevde at vi får et bedre forsvar i den spisse enden, av å la private utføre støttefunksjonene, det har jeg ikke sett noen god begrunnelse for, sier Klemetsen.

Ser ikke utfordringene

Han mener også at deler av styrkingen er forsvarsbudsjettet kommer som følgene av et stort etterslep av vedlikeholdet.

– Dette er kostnader som burde vært gjort for lenge siden. Det er en styrking av budsjettet som burde vært tatt for lenge siden, men som nå har tvunget seg fram. Nå bruker de dette for å fortelle at de satser på forsvaret. Jeg klarer ikke å se at de har tatt inn over seg de utfordringene forsvarssjefen i forrige uke, og tidligere, belyste. Det regjeringen egentlig driver med, er en glorifisering av forsvarsbudsjettet.

Les mer:

Alle våre saker om statsbudsjettet

Annonse

Flere saker

Annonse