JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Byggpatruljen skal sette en stopper for sosial dumping

Fagbevegelsen i Oslo og Akershus tar grep for å komme sosial dumping på bygge- og anleggsplassene til livs. Vi ble med gutta på inspeksjon.
SJEKKER LISTA: Det er et par selskap Byggpatruljen ikke har hørt om før. Dem vil de gjerne sjekke ut.

SJEKKER LISTA: Det er et par selskap Byggpatruljen ikke har hørt om før. Dem vil de gjerne sjekke ut.

Leif Martin Kirknes

leif.kirknes@lomedia.no

knut.viggen@lomedia.no

– We come from the union, can we talk with you for a minute?

Campus Blindern, en kjølig formiddag i oktober. Et rive- og moderniseringsprosjekt på Universitetet i Oslo er målet for Byggpatruljen i dag. Offentlig byggherre, anerkjent hovedentreprenør, enkelte underentreprenører som i stor grad benytter arbeidere fra Øst-Europa. En ikke helt uvanlig kombinasjon på byggeplasser rundt om i hovedstaden.

Byggpatruljen er på inspeksjon og slår av en prat med ulike folk på prosjektet. Først ved det avsatte røykeområdet i et hjørne nede, der de møter på en latvisk gjeng. Så blir det noen samtaler innendørs, der gamle kjenninger fra arbeidslivet påtreffes. Så snakkes det med polakker på taket.

Bygg fra 1960

Vi er på «Sophus Bugge», et av de typiske signalbyggene på Blindern, som skal moderniseres innvendig og utvendig. Bygget er fra 1960, og vanligvis frekventert av filosofer og historienerder.

Les også: Yr i medvind

Seks tillitsvalgte og medlemmer fra to fagforeninger har tatt turen opp denne torsdagen i starten av oktober. En journalist henger på slep. De seks er Can Andreassen og Glenn Brettvik fra Elektromontørenes Fagforening (EMF), samt fire fra Tømrer- og byggfagforeningen (Avd 601, Fellesforbundet); Ken Gordon Solfjeld, Svein Dagfinn Vestheim, tillitsvalgt Veidekke, Ralf Braun og Dino Pizarro, klubbleder i AF Byggfornyelse. Alle medlemmer av den relativt nystartede Byggpatruljen.

Røde hjelmer

De skal sjekke at alt er som det skal på byggeplassen, under fanen «Stopp sosial dumping». Budskapet står både påtrykt refleksvester og de røde hjelmene. Planen er å rydde opp i bransjen i Oslo og Akershus. Håpet er å skape litt furore, røske opp der det trengs og kanskje sette litt frykt i bransjens mer lysskye elementer. Lyse litt ekstra på det som tåler dårlig dagens lys.

Les også: Mistenkt for sosial dumping - krever 22 millioner av Helse Bergen

Foreløpig har de bare dratt på "snille" besøk, og varslet sin ankomst på forhånd, men det utelukkes ikke uanmeldte besøk i fremtiden.

– Så langt har vi sagt i fra, men vi kommer ikke til å låse oss til det. Heller ikke vil vi låse oss til å følge bare offentlige prosjekter, sier Ken Gordon Solfjeld, leder av Tømrer- og Byggfagforeningen (avdeling 601).

Tidlig ute

Byggpatruljen startet opp for snart ett år siden. Det har vært et pilotprosjekt, men byggeplassbesøkene begynte de med først nå i høst.

Les også: Slik avslørte Elektromontørenes Fagforening Hardangerbru-snusk

I denne ganske nye satsningen, der enkelte av fagbevegelsens folk i Oslo hovedstaden en gang i måneden frikjøpes for å dra på inspeksjon, har de så langt vært på fire inspeksjoner inkludert denne. Forrige gang var det to, denne torsdagen blir det med én. Men ambisjonen er å få til to inspeksjoner to ganger i måneden.

Demontering

På Sophus Bugge er det fortsatt tidlig i prosjektet, og lite å sette fingeren på. Foreløpig er det først og fremst demontering på gang. På toppen av bygget er tre arbeidere i ferd med å dra av gammel takpapp. Både dem som er på taket og de røykende arbeiderne utenfor bygget gir inntrykk av at lønnsslippen skal være på stell. Det bør man vel helst også kunne forvente av et statlig prosjekt av denne typen.

Om noe, har muligens stillaset som fører opp til taket en potensielt litt for bred glippe til selve taket. På lunsjrommet etterpå skriver Brettvik ned funnet som et HMS-tips.

Les også: Finsk storstreik mot lønnskutt og angrep på forhandlingsretten

– Det er jo litt vanskelig å se, men det kan godt hende det var innenfor regelverket. Likevel koster det dem lite å få stillaset litt nærmere, mener han.

Tidlig på

Samme morgen klokka 07.00 på Grønland. Byggpatruljen samles for å gå gjennom tidligere funn. 22. september var de på Ris skole og Ullerntunet. På Jessheim 8. september påtraff de et heisselskap med adresse Oslo som bruker ungarere, og delvis ufaglærte. Det var også mistanke om et annet selskap som er inne på el-montasje og som betaler under allmenngjort minstelønn.

– Det er bra med allmenngjøring og solidaransvar, men vi blir ikke kvitt problemet over natta. Det er viktig å dra ut, snakke med folk og sjekke at alt går riktig for seg, sier Glenn Brettvik, tillitsvalgt og EMF-medlem.

Les også: Statsbygg krever flere fagarbeidere på sine anlegg

Snakkinga er en utfordring i seg selv. De har hatt tolk med seg og det trengs som regel når det skal kommuniseres med arbeidere som hverken snakker norsk eller spesielt godt engelsk.

Kortvarig do-sjokk

Tilbake til Sophus Bugge. I spise- og skiftebrakken skal det også vise seg at samtlige toaletter er avstengt da de ikke er koblet til kloakk. Det vekker først sjokk hos Byggpatruljen.

– Det bekymrer meg at brakkeforhold-standarden bare blir dårligere og dårligere, sier Glenn Brettvik.

Imidlertid tones sjokket ned da det viser seg at det er satt opp en midlertidig toalettbrakke utenfor, og at prosjektledelsen i brakken over forsikrer om at de er på saken.

Organisering, kanskje?

I lunsjrommet samles etter hvert de rundt 15 rivningsarbeiderne som er på jobb den dagen til lunsj, noen av dem fra Polen på ene bordet og resten fra Latvia og Litauen på andre bordet.

Så tar Ken Gordon ordet og forteller hva fagbevegelsen kan hjelpe med om de vil organisere seg. Arbeiderne er lutter øre.

Les også: Arbeidsmandsforbundet i Hedmark og Oppland har sosial dumping i fokus

Men erfaringen så langt er at det er langt mellom hver innmelding, selv om mange sier at de gjerne vil organisere seg.

God respons

Så forlater Byggpatruljen lunsjbrakka, tar en lunsj på Frederikke, og setter så kursen tilbake til sentrum. De konkluderer med at det var flere anmerkninger på byggplassbesøkene i september.

– Jeg er positivt overrasket over responsen vi får fra firmaene ute på byggeplassene, mange vil ha ordnede forhold og synes det er fint at vi kommer. Men at slike besøk trengs og at vi får nok å gjøre fremover er jeg ikke i tvil om, sier Glenn Brettvik.

Neste måned kanskje de dukker opp på et prosjekt nær deg.

Les også: Profilererer fagforeninga med blå bil

We come from the union, can we talk with you for a minute?

Byggpatruljen

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse