JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
HOLDER VERVINGEN HØYT: Forhandlingsleder Bjørn Fornes mener verving må bli mer sentralt i EL & IT Forbundet.

HOLDER VERVINGEN HØYT: Forhandlingsleder Bjørn Fornes mener verving må bli mer sentralt i EL & IT Forbundet.

Knut Viggen

– Verving er den viktigste jobben

Slik skal EL & IT Forbundet vokse i IKT-sektoren

Forhandlingsleder Bjørn Fornes i EL & IT vil ha nytt slagord. Forbundsleder Jan Olav Andersen har allerede tatt ordtaket i bruk. Om fire år skal forbundet være mye sterkere i IKT-sektoren enn de er i dag, er målet.


10.11.2015
13:44
21.08.2023 17:14

leif.kirknes@lomedia.no

I går startet landstariffkonferansen for IKT/Spekter i EL & IT Forbundet. Forhandlingsleder Bjørn Fornes benyttet anledningen til å understreke betydningen av verving i tiden fremover.

– LOs slagord har lenge vært «Arbeid til alle er jobb nummer 1». Vi skal ha et nytt slagord: «Den viktigste jobben for alle tillitsvalgte og medlemmer i vårt forbund er å verve nye medlemmer!»

Det sa Fornes under sitt innlegg om tariffpolitiske utfordringer på lang sikt.

Et spørsmål om eksistens

Han underbygger det på følgende måte:

– Det er kun det faktum at vi har medlemmer på tariffavtalene som gir oss en eksistensberettigelse. Det er kun gjennom at flertallet på en arbeidsplass er organiserte at vi med styrke kan fremme krav og vinne gjennom. Det er kun ved å ha medlemmer på en arbeidsplass at vi kan kreve tariffavtale.

Tanken er å benytte tariffoppgjørene, der forbundet er synlig på en annen måte enn ellers, til å snakke opp forbundet og vise dets beste og sterkeste sider

Rundt 3700

Forbundsleder Jan Olav Andersen har tilsynelatende allerede tatt ordtaket til Fornes i bruk.

– Vi må i hele forbundet skape en vervekultur som i mye større grad gjør verving til prioritet nummer én, meg selv inkludert, sier han.

Andersen mener det må bli det mest naturlige i verden å spørre folk om de er medlemmer.

Dags dato har forbundet like under 3700 medlemmer fra IKT-sektoren, fordelt på nesten et titalls overenskomster. Til sammenligning er det 6500 på energi-området og 12.500 på elektrikernes landsoverenskomst.

Savner verve-selvsagthet

Han hører forklaringene som har kommet på bordet gjennom landsmøtet og rapporter om IKT-sektoren før landsmøtet, slik som i forbindelse med organisasjonsprosjektet, som går ut på at IKT-verving er komplisert fordi store deler av sektoren mangler tariffavtale, at avtalene som er på plass er for dårlige og at kontingenten er for høy.

Men Andersen mener disse forklaringene er mangelfulle.

Han ser heller med bekymring på at nevnte rapporter avdekker at vervekulturen i hele forbundet, og derunder i stor grad IKT-området, er mangelfull. 72 prosent av tillitsvalgte anser ikke verving som hovedoppgave, og mange mangler systematisk arbeid for verving, kunne man for eksempel lese.

Andersen skulle gjerne sett at man søkte seg tilbake til vervekulturen som var:

– Før var det nesten utenkelig at du ikke ble suget fast i av tillitsvalgte. En stor utfordring er hvordan vi kan gjenskape en vervekultur som gjør at det blir en høyt prioritert oppgave fra topp til bunn, sier han.

Get mot strømmen

Forbundslederen peker på at det faktisk er mulig å få ting til, og viser til at Hammersbach Norway i Hordaland og Rogaland med virkning fra 6. oktober har fått på plass tariffavtale. Og at Get-klubben har gjort en fenomenal verveinnsats og mer en doblet klubben. Nå har Get 187 EL & IT-ere.

– Hvis vi skulle si at kvaliteten på tariffavtalene står i veien for å verve, så plasserer vi problemstillingen som omtrent uløselig. Men Get er et eksempel på hvordan man kan snu det problemet den andre veien, der det har blitt vervet medlemmer for å øke klubbens styrke, sier Andersen.

Skroter nettside, oppretter ny stilling

For å bidra til å gjøre verving enklere i sektoren, har han planer om å gjøre forbundet mer synlig og en naturlig aktør i den offentlige IT-debatten, i mye større og mer konkret grad enn tradisjonelle og generelle vedtak som «arbeide for at kapasitet i bredbåndet øker». En kommunikasjonssjef er i ferd med å bli ansatt for å blant annet bidra til at dette skjer.

Han vil også gjøre at forbundet, som faktisk er et av de yngste i LO med sine 30 prosent medlemmer under 30 år gamle, fremstår som fremtidsrettet heller enn sidrumpa. Deriblant skal dagens nettside skrotes og en helt ny skal lages, der førsteprioritert brukergruppe skal være potensielle medlemmer og annenprioritert være tillitsvalgte på jakt etter virkemidler og hjelpemidler. Mobiltelefon som plattform skal ha forrang for andre formfaktorer. Hele designprofilen i forbundet skal få ansiktsløft. Forhåpentlig er alt dette klart en liten stund før tariffoppgjøret neste år.

Og så er det på tide å kanskje vurdere elektronisk innlevering av den klassiske reiseregningen på forbundets møter, en regning som i dag er et grønt papirskjema som fylles ut med penn.

Mye på spill

Videre vil det komme på plass vervekampanjer. En kampanje er i samarbeid med LO og andre forbund med medlemmer i det som anses som service-sektoren. IKT-sektoren i EL & IT er ansett som service-sektor, så EL & IT har engasjert seg sterkt i denne samarbeidskampanjen. Kampanjen starter rundt nyttår.

Men Andersen vil også ha i gang andre kampanjer. De skal skreddersys.

– Vi kommer ikke til å kjøre en generell vervekampanje. Den tiden tror jeg er forbi. Vi må rette kampanjen mot de gruppene vi vil verve, og å verve en elektriker er ikke nødvendigvis det samme som å verve innen IKT, sier forbundslederen.

Han er klar på at ledelsen skal gå i spissen, og at det er mye på spill for forbundet.

– Jeg har forbannet meg på at jeg skal prøve så mye jeg kan, sier Andersen, som har satt seg som mål frem mot neste sommer å besøke minst én arbeidsplass i måneden, slik som da han nylig besøkte Get og lærte om deres vervesuksess.

– Neste landsmøte skal vi ha en betydelig større stilling i IKT-sektoren. Om vi ikke lykkes er fundamentet til forbundet i fare, sier Andersen.

Landstariffkonferansen IKT/Spekter

Arrangeres på Gardermoen mandag - onsdag denne uka.

77 delegater, 7 observartører, 9 innledere og 5 gjester. 12 fra forbundskontoret.

– Deler av bemanningsbransjen er «dirty»!

Tillitsvalgte må følge opp og undersøke når bedriftene de jobber i henter inn folk fra bemanningsbyråer, mener EL & IT-forhandlingsleder Bjørn Fornes.

LEIF MARTIN KIRKNES

Deler av bemanningsbransjen er dirty. Det er påstanden fra Bjørn Fornes, forhandlingsleder i EL & IT. Han lener seg på Fellesforbundets vurderinger: «Bemanningsbransjen er preget av ulovlige og useriøse forhold og bidrar til tilstander som er uakseptable.»

Fellesforbundet er i likhet med Fornes opprørt over kontrakter uten garantilønn mellom oppdrag. Fellesforbundet har foreslått at bransjen må reguleres og at det må stilles kapitalkrav til selskapene.

Må sjekke hvem som utfører

Fornes mener også tillitsvalgte der ute kan bidra til å avdekke uhumskheter. Tillitsvalgte må være «på», selv om arbeidsgiver forsikrer om at alt er vel med forholdene rundt innleie, mener han.

– Dere skal sjekke hvem som faktisk utfører. Er de kvalifiserte, har de OK lønnsbetingelser, har de en arbeidstid som er forsvarlig?, sa Fornes til forsamlingen på landstariffkonferansen til IKT/Spekter i EL & IT Forbundet.

– Bestemmelsene om innsyn finner dere i tariffavtalene, men hvis de ikke brukes er det liten vits i å kreve strengere bestemmelser.

Fornes mener også allmenngøring av tariffavtelen, tilsvarende Landsoverenskomsten for elektrikere, er en del av svaret, selv om det også utløser nye utfodrinnger. Han støtter alle krav til at allmengjøringsordningene forenkles, for eksempel ved at dokumentasjonskravet bortaller eller blir vesentlig mindre.

Ikke alltid så lett

Andreas Lindrupsen, i landstariffsammenheng representant for distrikt Oslo/Akershus, men i det daglige tillitsvalgt hos Get, påpeker at det ikke alltid er like lett i praksis å ha total oversikt. Til tider skjer slik innleie på andre geografiske plasseringer.

– Hos Get blir ting satt ut til bedrifter som er langt unna der vi selv holder til. I alle fall noen fylker. Det er vanskelig vite hvilke betingelser de har. Vi får lovnader fra lokalledelse om at alt er bra, men jeg er ikke så sikker, sier Lindrupsen.

– Bruk distriktet

Jo, erkjenner Fornes, det kan være et problem. Det kan være en annen verdensdel for den saks skyld, hvilket jo byr på helt andre utfordringer. Men når det gjelder andre fylker har han følgende innspill:

– Dere er de første som får vite det, som oftest. Om dette skjer i Nordland og du er i Oslo, kan du jo for eksempel kontakte Ulf (Iversen, distriktssekretær, journ.anm.). Bruk organisasjonen!, sier Fornes.

Han vet kompetansen rundt de forskjellige tariffavtalene er litt varierende fra et sted til et annet, men har tro på at distriktene også vil bli bedre om de brukes mer.

Må følge opp tidligere oppgjør

Gir liten mening å slåss for krav og så overse bestemmelser ute i den enkelte bedrift, mener Bjørn Fornes.

LEIF MARTIN KIRKNES

Det er viktig å få gjennom nye krav og endringer i avtaleverket, påpeker Bjørn Fornes, forhandlingsleder i EL & IT Forbundet. Men han påpeker noe annet han mener er vel så viktig:

– Det er viktig å følge opp det man har oppnådd. Det gir liten mening å slåss for krav for deretter å overse bestemmelsene ute i den enkelte bedrift!

Det sa Fornes under et innlegg på landstariffkonferansen for IKT/Spekter i forbundet.

Han mener skolering er løsningen. Fornes fremhever at forbundet kan bidra med basiskurs innen tariffområde, slik de har gjort før.

– Forbundets oppgave, og i dette begrepet legger jeg organisasjonen inklusive det enkelte distrikt og den enkelte fagforening, må være å sette klubbene i stand til å løse sine oppgaver, gjøre klubbene og medlemmene i stand til å slåss for seg selv. Sterke klubber får til mer!

10.11.2015
13:44
21.08.2023 17:14

Landstariffkonferansen IKT/Spekter

Arrangeres på Gardermoen mandag - onsdag denne uka.

77 delegater, 7 observartører, 9 innledere og 5 gjester. 12 fra forbundskontoret.




Mest lest

BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.

BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.

Erlend Angelo

Per Olav mistet jobben i operasjonskø: – Det er veldig sårt

BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.

BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.

Jan-Erik Østlie

Bruken av smertestillende øker: Kaja starter alltid arbeidsdagen med en Paracet

Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.

Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.

Eirik Dahl Viggen

Unni (65) var lei av livet som pensjonist. Da gjorde hun et uvanlig valg

Roy Ervin Solstad

Han er blant dem som har kommet med fete lønnskrav

OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.

OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.

Leif Martin Kirknes

Når får du ny lønn? Disse datoene må du merke deg

Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.

Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.

Leif Martin Kirknes

Økt kokainbruk blant unge elektrikere

Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.

Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.

Erlend Angelo

Potetmangel gir permitteringer i Bama

FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.

FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.

Colourbox.com

Renholdere trues med at de mister jobben om de er syke

HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.

HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.

Eirik Dahl Viggen

Jørgen (29) overlever på overtidstimer

Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.

Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.

Jonas Fagereng Jacobsen

Høyre vil ha superrask behandling av nye pensjonsregler

BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.

BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.

Herman Bjørnson Hagen

Sjefen mente de ansatte sluntra unna. Da begynte ballen å rulle

MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.

MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.

Brian Cliff Olguin

Ali kom fra Afghanistan som 17-åring. Han lærte seg norsk gjennom butikkjobben

Knut Viggen

Tidligere LO-leder blir korrupsjonsjeger

Etter en tøff runde med sensorer som skjelte henne ut under fagprøven, har Anny-Elise både skaffet seg fagbrev og fast jobb i forpleininga på sokkelen. Her fra hennes nyligste tur ut på Heidrun-plattformen.

Etter en tøff runde med sensorer som skjelte henne ut under fagprøven, har Anny-Elise både skaffet seg fagbrev og fast jobb i forpleininga på sokkelen. Her fra hennes nyligste tur ut på Heidrun-plattformen.

Privat

Anny-Elise ble skjelt ut av sensor. Nå har hun fått drømmejobben

Brian Cliff Olguin

Et orakel og en slags urmoder. Slik beskrives Berit (67) av kollegene

LANGE STREKK: Etter to års dragkamp, er Bergen fengsel omsider i mål med en avtale om 12-timersvakter i helgene.

LANGE STREKK: Etter to års dragkamp, er Bergen fengsel omsider i mål med en avtale om 12-timersvakter i helgene.

Eirik Dahl Viggen

Ansatte i Bergen fengsel får 12-timersvakter i helgene

Håvard Sæbø

Høyesteretts ankeutvalg: Sak om innleie må behandles på nytt

KAMPKLARE: Pål Fredriksen og Lars Johansen går til sak mot arbeidsgiver.

KAMPKLARE: Pål Fredriksen og Lars Johansen går til sak mot arbeidsgiver.

Eirik Dahl Viggen

Sparetiltak i fengselet gjør at Pål og Lars taper 60.000 kroner i året

Per Backer

Fikk stoppet søndagsåpen butikk i Vinje

Kathrine Geard

Yngve sier sjelden hva han jobber med: – Da må jeg forklare resten av kvelden


Flere saker