ANNE SIRI RENÅ" />

Politiets Utlendingsenhet (PU):

Første stopp for flyktningene

Ingrid Hindahl Natvig i Politiets Utlendingsenhet (PU) har hørt utallige beretninger fra flyktninger i høst. De nyankomne berører både tillitsvalgte, hjelpere, politifolk og helt vanlige småbarnsmødre.
JOGGESKO: Godt fottøy er et must for PU-ansatte, de går lange avstander hver dag i det svære, nokså nakne bygget på Tøyen i Oslo. Sosialantropolog og NTLer Ingrid Hindahl Natvig er på vei til å møte en ny asylsøker for registreringsintervju.

JOGGESKO: Godt fottøy er et must for PU-ansatte, de går lange avstander hver dag i det svære, nokså nakne bygget på Tøyen i Oslo. Sosialantropolog og NTLer Ingrid Hindahl Natvig er på vei til å møte en ny asylsøker for registreringsintervju.

Sissel M. Rasmussen

anne.siri.rena@lomedia.no

Med knallrosa, plettfrie joggesko går hun gjennom korridorene i PU-bygget på Tøyen i Oslo. Hun ser etter asylsøkeren hun skal gjøre det neste registreringsintervjuet med.

Kanskje hadde Ingrid Hindahl Natvig brukt kveldene til å dele ut klær og mat sammen med de mange frivillige på utsiden av denne bygningen, hvis det ikke var for at hun er sivilt ansatt i politiet.

Her inne må sosialantropologen holde en profesjonell distanse til menneskene hun treffer – men hun er også opptatt av å møte dem verdighet; hun henter vann og spør alltid om de har fått seg noe å spise, om de har sovet godt.

Vegg i vegg med PU ligger et hotell der mange av flyktningene tilbringer sin aller første natt i Norge.

Finner identitet

Med hjelp av tolk leder Ingrid Hindahl Natvig intervjuet der hun skal finne riktig identitet på den nyankomne asylsøkeren. Hun viser til utlendingsloven og forteller at det er straffbart å lyve.

REGISTRERER: Ingrid Hindahl Natvig, seksjonstillitsvalgt ved Politiets utlendingsenhet på Tøyen, intervjuer en 
asylsøker som ønsker å være anonym.

REGISTRERER: Ingrid Hindahl Natvig, seksjonstillitsvalgt ved Politiets utlendingsenhet på Tøyen, intervjuer en asylsøker som ønsker å være anonym.

Ole Palmstrøm

Når kartleggingen er gjort, blir vedkommende kjørt til et flyktningmottak, og informasjonen om personen sendes til Utlendingsdirektoratet (UDI), der selve asylintervjuet senere foregår.

På grunn av de økte ankomstene er Natvigs arbeidshverdag nokså annerledes nå, enn da hun startet opp her i fjor høst.

Fembarnsmoren Trude Jacobsen hjelper båtflyktninger

Uten vinterjakke

Denne formiddagen registrerer Natvig en mann som sier han er etnisk somalier fra Etiopia. Han kom iført skjorte og bukse, og fikk tildelt vinterjakke ved ankomst.

Det er vinterens hittil glatteste dag i Oslo, og han sier han ikke har opplevd lignende – men at han raskt vil bli vant til dette.

Han viser fram arr på armene og forteller at han har flyktet fra et regime som anklager han for å være del av en frigjøringsorganisasjon, noe han selv sier ikke er sant.

Ingrid Hindahl Natvig lytter, nå skal høyde måles og fingeravtrykk og foto tas.

Ingen sluttdato

PUs hovedverneombud Einar Sagli har i høst alarmert offentlig om skyhøy overtidsbruk og rovdrift på de ansatte. Antallet ansatte har nå rundet 900, mot 605 i august. Og flere skal det bli, det rekrutteres jurister og samfunnsvitere i stor skala til midlertidige stillinger.

Som seksjonstillitsvalgt for Norsk Tjenestemannslag (NTL), er Ingrid Hindahl Natvig tydelig på at flere stillinger bør gjøres faste, både for de ansattes del og for PUs mulighet til å holde på kompetanse.

– NTL er opptatt av ordentlig opplæring, og den må vi faste ansatte stå for. Vi må tåle mye nå, og det finnes ingen dato for når situasjonen roer seg, sier Natvig.

Hun forteller om et entusiastisk kollegium med stor kapasitet, men hvor lenge vil det vare? Kroppen har sine begrensninger, fortsetter Natvig.

Ingrid Hindahl Natvig, seksjonstillitsvalgt ved Politiets utlendingsenhet på Tøyen, gjør seg klar til å ta fingeravtrykk av en asylsøker.

Ingrid Hindahl Natvig, seksjonstillitsvalgt ved Politiets utlendingsenhet på Tøyen, gjør seg klar til å ta fingeravtrykk av en asylsøker.

Ole Palmstrøm

Hvile

Selv ser hun lite på nyheter når hun har fri, da kobler hun av.

Enkelte historier fester seg likevel mer enn andre, og hun treffer folk hun gjerne skulle tatt med hjem i «lomma». Kulturkunnskap har hun mye av, hun har både studert et år ved Birzeit-universitetet på palestinske Vestbredden, og gjort feltarbeid ved et kvinnesenter i Gaza.

Arabisken kommer godt med når hun småprater med folk i gangene i PU.

– Hva skjer når du tar folk i å lyve?

– Klart det er ubehagelig å bli tatt i løgn. Men det er ulike grunner til at folk lyver, og jeg kan ikke bli personlig sint på noen. Jeg er opptatt av å forvalte regelverket på en god måte, og gir dem selvsagt mulighet til å forklare seg, sier Ingrid Hindahl Natvig.

Rolf Arne Kurthi: – Du møter ikke folk på flukt med håndjern og batong

Vi er med på noe historisk

– Vi får være betydningsfulle, sier Nenad Grujic, hovedtillitsvalgt for NTL i Utlendingsdirektoratet (UDI).

Saker som lønn og karriereutvikling er satt på vent for ansatte i asylavdelingen og region- og mottaksavdelingen i UDI.

Nenad Grujic får kjørt seg grundig i sitt første år som fulltids hovedtillitsvalgt for 270 NTL-medlemmer spredt over hele direktoratet. Han sørger for ansattes deltakelse i den massive rekrutteringsprosessen som pågår, han har tett kontakt med ledelsen, og ikke minst brenner han for at folk ikke skal slite seg ut.

Selv slår han av e-posten klokka fire om ettermiddagen, og er på’n igjen fra sju neste dag.

– På intranettet vårt oppfordrer direktør og HR-direktør ansatte til å ta vare på seg selv. Det er en fin gest, synes Grujic.

MYE SOM SKJER: Nenad Grujic er NTLs hovedtillitsvalgte i UDI.

MYE SOM SKJER: Nenad Grujic er NTLs hovedtillitsvalgte i UDI.

Privat

Historisk

I et fagforeningsperspektiv er situasjonen svært spennende, mener Nenad Grujic. Deler av organisasjonen er i søkelyset så å si daglig. Det var den også under Balkan-krigen på begynnelsen av 90-tallet, men da var det «bare» snakk om 12–13 000 flyktninger.

– Dette er historisk. Vi får være betydningsfulle og de ansatte tar virkelig samfunnsansvaret på alvor, fortsetter Grujic.

Han har likevel påpekt flere ganger overfor arbeidsgiver at helgedugnader og annen overtid er en midlertidig ordning.

God tone

Mens UDI har vært dyktig til å oppjustere prognosene for nyankomne, har myndighetene sørget for nok bevilgninger.

– Enn så lenge holder vi hodet godt over vannet, sier Nenad Grujic.

Les også:

Norsk Folkehjelp vil forenkle mottaket av flyktninger

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse