JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

På vakt døgnet rundt

Noen terapeuter og veiledere innen barnevernet skal i 2007 være tilgjengelig døgnet rundt, så å si året rundt. Rått maktmisbruk av arbeidsgiver, mener noen av terapeutene.

MST, Multisystemisk terapi, er en forskningsbasert behandlingsmetode for ungdom med atferdsproblemer. Metoden er hjemmebasert og retter seg mot hele ungdommens økologi. Behandlingen varer fra tre til fem måneder.

I denne perioden kan familien ha kontakt med sin MST-terapeut daglig, flere ganger i uken. MST-teamet har en beredskap som medfører at familien kan kontakte en MST-terapeut 24 timer i døgnet.

Ulemper. 24. november i fjor ble det inngått ny arbeidstidsavtale mellom hovedsammenslutningene og staten for MST-terapeuter og veiledere. Avtalen ble hjemlet som forsøksordning og skal gjelde for hele 2007.

– I realiteten betyr den nye avtalen at terapeutene og veilederne er på jobb døgnet rundt hele året. Unntaket er 21 fridager i tillegg til fem ukers ferie. Denne bakvaktordningen blir godskrevet med 9500 kroner for fire uker. Men ulempene med ordningen kan ikke godtgjøres med penger, fastslår Jan Aarskog, plasstillitsvalgt i MST i Bergen.

Ekskluderende. Nå krever han, i samråd med sine medlemmer, at avtalen blir vesentlig endret. For slik den er nå ekskluderes mange fra å jobbe i denne tjenesten.

– I praksis betyr avtalen at blant annet aleneforeldre, småbarnsforeldre som har en partner som jobber i turnus og friluftslivsfolk som ferdes i områder med manglende mobildekning ikke kan jobbe i MST. I tillegg fordrer avtalen pliktavhold. Det vil i være uetisk som profesjonell å besvare telefoner fra mennesker i krise dersom man er påvirket av alkohol, mener Aarskog.

Han mener den nye avtalen i tillegg er generelt familiefiendtlig.

– Det vil være vanskelig å jobbe døgnet rundt hele uka og samtidig leve sammen med en partner i full jobb, eller partner som går turnus, og som en har felles ansvar for barn med, sier Aarskog.

Tilgjengelighet. Aarskog mener avtalen også er betenkelig faglig sett. Det er av avgjørende betydning for behandlingen at en oppringning til vakttelefonen besvares umiddelbart.

– Tilgjengeligheten er vesentlig både i forhold til avtaler og hjemmebesøk når det passer familien best. Ikke minst er tilgjengeligheten viktig når det gjelder kriseberedskap. Familiene skal kunne ringe oss når de opplever kriser med utagering og vold i hjemmet, fastslår Aarskog.

Til nå har MST i Bergen, og mange andre team rundt om i landet, ordnet denne tilgjengeligheten ved å være tilgjengelig en uke hver.

– Dette er en ordning som brukes blant annet innen MST i USA. Dette har vært tjenelig og overkommelig, fastslår Aarskog, som frykter den nye ordningen vil gå på bekostning av tilgjengeligheten.

Kriseberedskap. For med den bakvaktordning som det nå legges opp til tror han ikke terapeutene vil klare å ha en like høy beredskap som da ordningen gikk på omgang.

– Belastningen blir for stor og vil sannsynligvis føre til at terapeutene etter hvert legger fra seg telefonen når de er på kino, ved måltider, alene ute med egne barn og så videre. Når telefoner ikke blir besvart umiddelbart fører dette til at brukerne ikke vil oppleve den samme tryggheten og dermed opprettholdelse av samme rasjonelle handlingsmønster. Vi mener også at bakvaktordningen er et så sentralt element ved MST at hele behandlingsopplegget står og faller med ordningen, sier Aarskog, som understreker at det er kriseberedskapen han er skeptisk til.

– Vi er åpne for å være tilgjengelig 24 timer i døgnet, sju dager i uken, for å gjøre avtaler. Men kriseberedskapen mener vi bør gå på rundgang innad i MST-teamet, fastslår Aarskog.

Annonse
Annonse