JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Telemarksmodellens far kritisk til nye byggekrav:

– Kan bli en sovepute i kampen mot sosial dumping

Nylig ble arbeidsgivere og Fellesforbundet enige om et sett krav for å sikre en seriøs byggebransje. – Et skritt fram, men ikke bra nok, sier veteran Arne Hagen.
FOREGANGSMANN: Arne Hagen mener de nye kravene til seriøsitet ikke går langt nok, og at Telemarksmodellen er mye bedre.

FOREGANGSMANN: Arne Hagen mener de nye kravene til seriøsitet ikke går langt nok, og at Telemarksmodellen er mye bedre.

Erlend Angelo, Magasinet for fagorganiserte

ELINE LØNNÅ

eline@lomedia.no

Og Arne Hagen er ingen hvem som helst i denne sammenhengen. Tidligere i år ble han hyllet etter at mange års innsats for en byggebransje uten sosial dumping resulterte i den såkalte Telemarks-modellen. Den forpliktet fylkeskommunen til at alt arbeid på prosjekter i deres regi skulle utføres av fast ansatte hos entreprenørene, at ingen entreprenørkjeder er større enn to ledd, og at over halvparten av de involverte i prosjektet har fagbrev og at bedriftene må ha lærlinger.

Modellen krever også at innleide skal være fast ansatt med lønn mellom oppdrag i utleiebedriften. Bemanningsforetak regnes som ett ledd i kontraktskjeden.

Les mer om Telemarksmodellen her.

Ny veileder

Nylig undertegnet Fellesforbundet og Byggenæringens landsforening (BNL) et sett med 11 krav som de anbefaler alle landets kommuner å legge til grunn for anbudskonkurranser på offentlige byggeprosjekter. Disse kravene fikk tilslutning fra kommunesektorens egen organisasjon KS og Difi, og legger ifølge Fellesforbundet alt til rette for at bransjen vil utvikle seg i riktig retning.

– Et kjempeløft, kommenterte forbundssekretær Per Skau.

Alt om de 11 kravene finner du her.

Men nå får Skau kritikk på hjemmebane. Arne Hagen mener at det er gjort et godt arbeid, men at de anbefalte kravene på langt nær er nok.

– Jeg frykter at dette kan bli en sovepute. Det er lite i den nye pakka som presser de store entrepernørene til å skjerpe seg, sier Hagen.

Fortsatt mulig å jukse

Han peker på at selv om det er krav om at 40 prosent av timene skal utføres av fagfolk, er det ikke krav om at hovedentreprenøren skal ha ansatte fagfolk. Dermed kan de benytte seg av bemanningsbedrifter.

Et eksempel er Peab i Oslo, som nylig sa opp alle tømrerne sine i Oslo og satser på innleie ved behov. Dette ville ikke vært mulig med Telemarksmodellen, men gjennomførbart med de 11 nye kravene.

– Det er veldig vanskelig å få til kontroll så lenge hovedentreprenøren ikke selv må ha ansatte og fagfolk. Ut fra dette kan dessuten 60 prosent av timene utføres av innleide uten fagbrev, sier Hagen. Han mener at Fellesforbundet har tatt et skritt framover ved å bli enig med BNL, KS og Difi – men at det fortsatt er mange muligheter til å finne smutthull og jukse for useriøse.

– Fellesforbundet burde nå si at dette er en forbedring, men at målet er at Telemarksmodellen innføres over hele landet.

Gjelder hele landet

– Arne Hagen og miljøet i Telemark har gjort et veldig viktig nybrottsarbeid, og vi berømmer dem for å ha banet veien for det vi nå har oppnådd.

Det sier forbundssekretær Per Skau, som forhandlet fram de 11 anbefalte kravene sammen med BNL, KS og Difi.

– Den store forskjellen er at den nye lista går som et råd til alle kommuner, fylker og innkjøpsorganisasjoner, ikke til enkelte kommuner. At vi har fått med oss KS og Difi på dette er rett og slett et taktskifte, og det vil få enorm betydning hvis det følges opp, sier Skau.

Han gir Hagen rett i at Telemarksmodellen er strengere på enkelte punkter.

– Men vi har protokoll på at målene vi er enige om skal følges opp og strammes inn.

Vil utbre Telemarksmodellen

Arne Hagen sier at de vil fortsette å presse på for å få flere kommuner og fylker til å vedta kravene som finnes i Telemarksmodellen.

– Det blir viktig også fram mot valget nest år og vi vil jobbe knallhardt for det, sier han.

Per Skau understreker at der det allerede er vedtatt strengere krav enn de 11 anbefalte det nå er enighet om, skal de opprinnelige ordningene beholdes.

– Det er også åpning for lokale tilpasninger, man kan ha et strammere regelverk om man ønsker det, sier Skau.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse