JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nedbemanning i ISS:

Tillitsvalgte i ISS vil ha listene på bordet

ISS i Oslo og Akershus er inne i en stor nedbemanningsprosess. Uten at de tillitsvalgte er involvert.
Regiontillitsvalgt for ISS i Oslo og Akershus, Galina Yampolskaya, har ingen oversikt over nedbemanningene i Oslo og Akershus.

Regiontillitsvalgt for ISS i Oslo og Akershus, Galina Yampolskaya, har ingen oversikt over nedbemanningene i Oslo og Akershus.

Ane Børrud

ane.borrud@lomedia.no

Regiontillitsvalgt for ISS i Oslo og Akershus, Galina Yampolskaya, er fortvilet.

– Jeg har ikke noen oversikt over hvor mange som har fått oppsigelse, men jeg tror det er over 100. Jeg får kun vite om oppsigelser som er sendt når medlemmer tar kontakt, forteller hun.

Drøftelsesmøte

Nå hadde bedriften og de tillitsvalgte riktignok et drøftelsesmøte om nedbemanning i oktober. Ifølge Yampolskaya står det i protokollen at oppsigelser skal skje med vekt ansiennitet og sosiale forhold. Og at bedriften skal sende liste over hvem som får oppsigelse til de tillitsvalgte.

– Så lenge jeg ikke får denne lista, så har jeg ikke mulighet til å sjekke hvilke kriterier som er blitt brukt i oppsigelsene. Men det er ikke noe som tyder på at ISS sier opp dem med kortets ansiennitet, sier hun.

Av de medlemmene hun har fått henvendelse fra som har fått oppsigelse, så er det mange som har vært ansatt i bedriften side 2009/ 2010. Og i renholdsbransjen er det en veldig lang ansiennitet.

– Jeg vet om mange med kortere ansiennitet som ikke har fått oppsigelse. Vårt prinsipp er at dem som kom sist inn, må ført ut. Dessuten må midlertidige ansatte og vikarer gå først. Og dem er det mange av!

Følg FriFagbevegelse på Facebook og Twitter

Tar heltidsstillingene?

De fleste Yampolskaya har fått henvendelse fra, har full stilling som renholder.

– Det virker som om bedriften går etter disse stillingene. Flere har fortalt meg at de har fått tilbud om lavere stillingsbrøk. «Enten kan du miste jobben – eller du kan gå ned i stilling», er det inntrykket jeg sitter med.

Hun er ikke så bekymret for medlemmene som tar kontakt med henne. Når hun krever forhandlingsmøte, trekker som oftest bedriften oppsigelsen. Hun er mer bekymret for dem hun ikke vet om – og som ikke tar kontakt med henne.

– Dessverre er det mange medlemmer som får oppsigelse som på grunn av språkproblemer ikke skjønner at de må ta kontakt med meg med en gang, på grunn av fristene for å kreve forhandlingsmøte, forteller hun.

Les også: Kun renholdere over 60 får bli i Forsvarsbygg

Svært bekymret

Galina Yampolskaya er svært bekymret for de ansatte i bedriften.

– Jeg forstår at bedriften må nedbemanne når de mister kontrakter. Men jeg forstår ikke at de sier opp de stabile og erfarne ansatte! I tillegg til at det er brudd på protokoller og hovedavtalen, så er det jo ansatte som er gull verdt for bedriften!

Yampolskaya har jobbet i ISS i mange år, og forteller at hun aldri har opplevd så mye uro som nå.

– Det hadde gitt mer ro i bedriften dersom de hadde fulgt kriteriene som ligger i protokollen. At nedbemanning skjer etter ansiennitet kan ansatte forstå. Da hadde de ikke blitt så såret. Men når en som har jobbet i 5 år mister jobben, mens en kollega som jobber deltid og som begynte i år beholder jobben – det skaper uro og misnøye.

Utålmodig

Nå synes Yampolskaya at hun har ventet lenge nok på listen over hvem som har fått oppsigelse.

– Nå begynner vi å bli svært utålmodige. Nå vil vi ha papirene på bordet. Hvis de ikke gjør det vil saken oversendes forbundet sentralt og følges opp derfra slår hun fast.

Les også: Renholderne reddet jobben i Tromsø

ISS må følge hovedavtalen

Brede Edvardsen, forbundssekretær i Arbeidsmandsforbundet, har tidligere vært hovedtillitsvalgt i ISS, og kjenner igjen problemstillingen fra tidligere nedbemanningsrunder.

Han understreker at det står i hovedavtalen mellom LO og NHO at ansiennitetsprinsippet skal følges ved nedbemanninger.

– For at de tillitsvalgte skal kunne kvalitetssikre at dette etterleves må de få tilgang på informasjon. Tillitsvalgte har også krav på informasjon om de juridiske, økonomiske og arbeidsmessige konsekvenser av ledelsens disposisjoner ved innskrenkninger, iht. Hovedavtalens § 9-6. ISS er bundet av Hovedavtalen, og må følgelig forholde seg til den.

Få nyhetsbrev fra FriFagbevegelse

Beklager

Tone Edvinsen, konserndirektør HR/HMS i ISS, beklager at de tillitsvalgte i ISS ikke har fått listene over hvem har fått oppsigelse eller endringsoppsigelse i denne nedbemanningsprosessen.

– Vi skal sette opp en ny rutine slik at vi er sikre på at de tillitsvalgte blir bedre informert, slår hun fast.

HR skal komme tettere på, slik at dette ikke skjer igjen.

Hun understeker at ISS som arbeidsgiver er lei seg for at de må gjennomføre nedbemanninger.

– Vi har hatt drøftingsmøter, men hvorfor det sviktet med listene har jeg ikke noe svar på nå, sier hun.

Konserndirektøren forteller at det er 15 oppsigelser eller endringsoppsigelser som er sendt ut i denne omgang. Men at bedriften skal gjennom en ny prosess med oppsigelser i Oslo/Akershus.

– I denne prosessen skal vi gjøre det ordentlig, understreker hun.

Regiontillitsvalgt Galina Yampolskaya vil bli invitert på et møte hos ISS umiddelbart, der de skal gå gjennom de oppsigelsene som allerede er sendt.

– Vi har fulgt de prinsippene som er nedfelt i protokollen, med vekt på ansiennitet og fagkompetanse, sier Edvinsen.

Hun understreker at de tillitsvalgte i ISS skal slippe å ta saken til Arbeidsmandsforbundet.

– Vi er opptatt av å opptre profesjonelt, og dette skal ikke gjenta seg, avslutter konserndirektøren.

Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse