JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Norge leder an mot fagbevegelsen under klima-toppmøtet i Paris:

Internasjonal fagbevegelse rasende på norsk klimaforslag

Et rettferdig klimaforlik der arbeideres rettigheter respekteres, settes i alvorlig fare av norsk forslag, ifølge ITUC. Reaksjonene i Paris er sterke.
FORBANNA: Et klimaforlik som ikke tar med seg arbeiderrettigheter eller involverer arbeidere, klinger hult, raser ITUCs Sharan Burrow.

FORBANNA: Et klimaforlik som ikke tar med seg arbeiderrettigheter eller involverer arbeidere, klinger hult, raser ITUCs Sharan Burrow.

Terje I. Olsson

eline@lomedia.no

– Den norske regjeringa har gjort fagbevegelsen, miljøbevegelsen og andre sivilsamfunnsorganisasjoner forbannet ved å ta initiativ til å fjerne formuleringer om respekten for rettigheter og målet om å samarbeide med arbeiderne i kampen for å holde den globale temperaturstigningen under to grader fra teksten som skal vedtas på klimatoppmøtet i Paris.

Denne utblåsingen kommer fra ITUC, Internationale Trade Union Confederation, som i en pressemelding spesifikt nevner Norges linje i Paris som et alvorlig problem. ITUCs leder Sharan Burrow frykter at andre land vil følge Norge, noe hun mener vil gjøre arbeidet for "Just Transition" (rettferdig omstilling) til en underordnet del av toppmøtets konklusjoner.

Mer om Sharan Burrow og ITUCs klimapolitikk finner du i dette intervjuet.

Samarbeid, ikke diktat

ITUC samordner den internasjonale fagbevegelsens arbeid under toppmøtet, og har i mange år kjempet for at arbeiderrettigheter og anstendige lønns- og arbeidsvilkår må være en viktig del av klima-arbeidet. ITUC argumenterer for at store omstruktureringer er helt nødvendige, men mener de må skje i samråd med arbeidere og på en rettferdig måte. Derfor lar ikke reaksjonene vente på seg når Norge tar initiativet til å fjerne "Just Transition" fra forhandlinger om bindende formuleringer.

– Klimaavtaler får mindre verdi hvis regjeringene tror at de bare kan tvinge løsninger på folk, uten å engasjere arbeidere og lokalsamfunn i en felles innsats for industriell omstilling og i å forme en framtid der menneskerettigheter og arbeiderrettigheter respekteres fullt ut, sier Burrow.

Les hele pressemeldingen fra ITUC her.

Kort og konsist

Norges forhandlingsleder Aslak Brun fra Miljøverndepartementet sier til VG at temperaturen var høy da forhandlerne møtte norske observatører onsdag.

– Ja, vi har fått kritikk fra sivilsamfunnet. Men vi mener at et formål skal være kort og konsist, at det skal være togradersmålet og tilpasninger til klimaendringer, sier Brun til VG.

Mange reagerer

I PARIS: Asbjørn Wahl forteller om sterke reaksjoner på Norges agering under klimatoppmøtet.

I PARIS: Asbjørn Wahl forteller om sterke reaksjoner på Norges agering under klimatoppmøtet.

Bente Bolstad

Asbjørn Wahl i For Velferdsstaten er i Paris, og forteller om sterke reaksjoner fra folk fra alle deler av verden.

– Mange kommer bort og spør hva i all verden det er som foregår, sier Wahl.

Han mener norsk LO nå må vise styrke og sørge for at det blir lagt press på den norske regjeringen.

Til Dagsavisen sier LOs nestleder Hans-Christian Gabrielsen at Norges rolle i Paris er kritikkverdig:

– Det er helt uakseptabelt hvis vi, av alle, sørger for at punktet om menneskerettigheter, likestilling, rettferdig omstilling og urfolksrettigheter forsvinner ut av den bindende delen av klimaavtalen.

Følg oss på Facebook og Twitter

– Trist og oppsiktsvekkende

Fellesforbundets forbundssekretær Kine Asper følger også klimaforhandlingene i Paris som en del av LOs delegasjon.

I PARIS:  Om alle skal bidra i den omstillingen som trengs, kan den ikke tres nedover hodet på folk, mener Fellesforbundets Kine Asper.

I PARIS: Om alle skal bidra i den omstillingen som trengs, kan den ikke tres nedover hodet på folk, mener Fellesforbundets Kine Asper.

Håvard Sæbø

– LO og flere andre organisasjoner reagerer på hvordan Norge har gått frem. Delegasjonsledelsen ønsker å fjerne punktet om rettferdig omstilling og menneskerettigheter, herunder arbeidstakerrettigheter, likestilling og rettigheter for urfolk i avtalens formålsparagraf.

Dette er helt feil, sier Asper.

Hun er enig med ITUCs Sharan Burrow i at dersom alle skal bidra i den omstillingen som trengs, kan den ikke tres nedover hodet på folk.

– I Norge har vi gode resultater og erfaringer med at ansatte i bedriftene er aktivt med på omstillingsarbeid. I en omstilling av de dimensjoner vi snakker om her, må komme tydelig frem hvilke hensyn som skal tas for å sikre rettferdig omstilling, sier Asper. Hun mener det er spesielt trist at det er Norge som fremmer et slikt forslag.

– I tillegg skylder de på andre land de mener uansett ikke ville gått med på den opprinnelige teksten. Det er oppsiktsvekkende at man gjør det til et poeng å foreslå det fjernet selv, fremfor å la andre ta slike initiativ.

Få nyhetsbrevet vårt her:

Det er spesielt trist at det er Norge som fremmer et slikt forslag

Kine Asper, forbundssekretær i Fellesforbundet

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse