JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Statsoppgjøret i havn

LO Stat, YS Stat og Unio fikk gjennomslag for de fleste kravene under forhandlingene med staten.

– Man vil alltid ønske seg en høyere ramme, men dette lever vi med. Jeg er fornøyd med avtalen vi har forhandlet oss fram til, sier Morten Øye, leder i LO Stat.

De tre forbundene, LO Stat, YS Stat og Unio, fikk i følge Øye gjennomslag for sine viktigste krav; alle statstilsatte får et godt lønnsløft og kvinnedominerte grupper får mest.

Totalrammen for oppgjøret er på om lag 4,8 prosent. Dette tilsvarer et gjennomsnittlig løft for de statsansatte på 9500 kroner.

– Vi har innrettet likelønnsatsene slik at vi kom ut med et positivt resultat som gjør at lønnsgapet mellom kvinner og menn utjevnes. Det er ikke mulig å utjevne hele forskjellen på en gang, men dette er et skritt i riktig retning, sier Øye.

Han understreker at ved å gi ett ekstra lønnstrinn til alle som befinner seg i stillinger i lønnsrammer, vil man treffe kvinnegruppene best.

Også langtidsutdannede er tilgodesett i avtalen med staten. Forskere, 1. amanuensis, 1, lektorer og 1. bibliotekarer vil bli plassert i en ny lønnsramme som sikrer dem opprykk til lønnstrinn 63 etter ti år.

– Dette er gjort for å sikre rekruttering til de statlige institusjonene. I tillegg er det et tiltak for å få flere kvinner til å ta doktorgraden elle kvalifisere seg til 1. stillinger, sier Øye.

Årets oppgjør har ikke bare dreid seg om likelønn. De statsansatte har blitt hengende etter arbeidere og funksjonærer i NHO-området. Avtalen som er blitt gjort med staten vil være med på å kompensere for dette.

– Jeg har tro på at våre medlemmer vil bli fornøyd, selv om kronebeløpet er mindre enn det som andre har fått. Vi fikk mye i fjor. Og det såkalte overhenget gjør at det blir mindre kronebeløp i år selv om rammene er like bra eller bedre enn de andre oppgjørene, sier Øye.

Annonse
Annonse