JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Reisebedrift vil ikke lenger betale for reise, kost og losji:

Må flytte eller betale pendlingen selv

Beerenberg-arbeidere som skal utføre jobber på Mongstad tilbys kontrakter der de må betale reise, kost og losji selv – eller flytte til Nordhordaland.
I HARNISK: Leder for Fellesforbundet avdeling 5 Roar Abrahamsen mener Beerenberg driver et kynisk spill.

I HARNISK: Leder for Fellesforbundet avdeling 5 Roar Abrahamsen mener Beerenberg driver et kynisk spill.

Erlend Angelo

eline.lonna@lomedia.no

Etter at den tradisjonsrike reisebedriften Beerenberg vant en stor kontrakt med Statoil på Mongstad har tidligere ansatte som har fortrinnsrett til arbeid fått tilbud om ny kontrakt. Men til forskjell fra tidligere akter ikke Beerenberg å betale for utgiftene til reise, kost og losji som pendlere har krav på etter tariffavtalen. Heller ikke det såkalte "bortetillegget" på 20 prosent av lønna når man må overnatte borte fra hjemmet ligger inne i kontraktene. Valget står mellom å flytte eller å betale selv.

– Sosial dumping satt i system, raser Roar Abrahamsen, leder for Fellesforbundets avdeling 5 i Bergen.

Han anslår kostnaden ved å bo på brakke til mellom 500 og 600 kroner døgnet – altså rundt 15.000 kroner måneden. For en ansatt med boliglån og kanskje familie å forsørge, er ikke de nye kontraktene fra Beerenberg mulig å leve av.

–  Ingen nordmenn kan leve av så lite. En slik praksis vil bety at det bare er utlendinger som kan ta den type jobber, sier André Simonsen, som er hovedtillitsvalgt for de organiserte hos Fellesforbundet i Beerenberg til bt.no.

• Følg FriFagbevegelse på Facebook og Twitter

Dårlige tider legger press

De ansatte i bedriften som har hovedkontor på Kokstad i Bergen har tradisjonelt reist mye ut på oppdrag innenfor vedlikehold og stillas. Reisevirksomheten har automatisk utløst dekking av reise, kost og losji samt bortetillegget. De dårlige tidene i oljebransjen har ført til at også Beerenberg har sagt opp ansatte. I oktober ble det kjent at 250 jobber røk. Avdelingsleder Roar Abrahamsen sier nå at det er tatt ut stevninger for usaklige oppsigelser.

– Folk som har protestert mot oppsigelse er blant dem som nå får tilbud om å få jobb i selskapet igjen, men på nye kontrakter og "nye" vilkår. Enten må de flytte, eller de må betale selv for pendlingen, sier Abrahamsen. Han karakteriserer dette som et kynisk spill av Beerenberg.

– De prøver å få folk til å trekke stevningene mot usaklige oppsigelser på denne måten, sier Abrahamsen. Han sier de kommer til å kjøre sakene for retten om nødvendig.

Abrahamsen sier at ansatte i Beerenberg er rasende over de nye vilkårene som selskapet tilbyr. Klubbleder Simonsen bekrefter overfor bt.no:

– Det koker her ute.

Hva er lokalt ansatte?

Striden står i stor grad rundt definisjonen av hva som er lokalt ansatte. Lokalt ansatte har ikke krav på noe bortetillegg eller utgiftsdekking. I fjor vinter gikk en viktig prinsippsak for Arbeidsretten, der tema var om en bedrift kan opprette lokale kontorer utenfor verftsporten der arbeidet utføres, og så ansette folk lokalt der det til en hver tid er arbeid. Arbeidsretten konkluderte i den såkalte Langset-saken med at det er greit å innrette virksomheten på denne måten, en dom som vakte sterke reaksjoner i Fellesforbundet.

Les mer om prinsippsaken mot Brødrene Langset her.

Nå mener Roar Abrahamsen å se konturene av at flere og flere i bransjen tilpasser seg denne måten å drive forretning på.

– Det vil aldri bli nok lokalt ansatte ute på Mongstad, så det vil være nødvendig å fylle på med reisefolk i de periodene det er mye arbeid som skal utføres. Samtidig varierer volumet veldig etter sesong, så folk kan ikke flytte ut dit for å jobbe der fast, sier Abrahamsen.

• Får vårt nyhetsbrev

Må ordnes i tariffoppgjør

Om en drøy måned avgjør LOs representantskap om årets tariffoppgjør skal foregå samordnet eller forbundsvist, med Fellesforbundet i front. Roar Abrahamsen mener Beerenberg-saken viser med all tydelighet at det er behov for forbundsvist oppgjør.

– Den praksisen Beerenberg legger opp til må vi ordne opp i under tariffoppgjøret. Dersom LO prøver å få til et samordnet oppgjør kommer det til å eksplodere her.

Fellesforbundets forbundssekretær Knut Øygard, som vil være blant de sentrale forhandlerne dersom det blir et frontfagsoppgjør, sier at det er kommet inn forslag til krav i tariffoppgjøret som kan bidra til å tette «hullene» som oppsto etter Langset-dommen.

– Det er ikke noe som er til hinder for å ta inn bestemmelser i tariffavtalen som sikrer reisebestemmelsene i avtalen, sier Øygard.

Også en arbeidsgruppe i forbundet som har kommet med forslag for å sikre et mer seriøst arbeidsliv har foreslått tiltak for å bøte på problemene i kjølvannet av Langset-saken. Et tiltak er å stramme inn bedrifters mulighet til å få arbeidstidsordninger tilpasset pendlerlivet, altså mer intensivt arbeid i perioder, etterfulgt av sammenhengende fri for å kunne reise hjem. Et annet er å stramme inn i tariffavtalene på hva som kan regnes som bedrift folk ansettes lokalt i, for å bekjempe postkassefirmaer ved verftportene.

Hele rapporten fra utvalget finner du her.

Ensidig av bedriften

Knut Øygard sier at Fellesforbundet kjenner til flere saker der bedrifter har forsøkt å tilpasse seg den nye rettstilstanden etter Langset-dommen. Men Beerenbergs nye praksis er første gang de ser det i en så stor og langvarig kontrakt.

– Saken viser at vilkår som før ble presset på utenlandske arbeidere nå også presses på nordmenn. Her har bedriften ensidig bestemt at ansatte skal sendes ut på arbeidsoppdrag, og deretter definert dem som lokalt ansatte. I realiteten er de reisefolk, og med det følger det tariffesta rettigheter.

– Ikke sosial dumping

Beerenbergs pressekontakt Ole Klemsdal sier at selskapet ønsker å satse på lokalt ansatte, og at det er grunnen til at det ikke skal utbetales reise, kost og losji samt bortetillegg.

– Siden vi alltid har forsøkt å rekruttere mest mulig lokalt, blir det feil å snakke om ny policy, sier Klemsdal til bt.no.

TIl Magasinet sier han at de heller ikke står inne for regnestykket som viser at arbeidere som pendlert taper rundt 15.000 kroner måneden med de nye kontraktene.

Beerenberg reagerer også på beskyldninger om sosial dumping.

– Beerenberg ønsker å bygge en base av lokalt ansatte som blir en del av lokalmiljøet på Mongstad. At dette blir kalt sosial dumping stiller vi oss uforstående til. Fellesforbundet kan skissere et skremselsbilde, men det blir ikke mer sant av den grunn. Det er ikke slik Beerenberg driver, og det er ikke hold i Fellesforbundets påstander, sier Klemsdal til bt.no.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse