JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

SV vil ha mer nasjonal styring av skolen

PÅ HUGGET: SV-leder Audun Lysbakken har kastet seg inn i den skolepolitiske debatten.

PÅ HUGGET: SV-leder Audun Lysbakken har kastet seg inn i den skolepolitiske debatten.

Sidsel Valum

− SV går inn for å gi forhandlingsansvaret tilbake til staten, sier partileder Audun Lysbakken til I skolen, fagbladet til Skolenes landsforbund (SL).

SV-lederen, som også er partiets parlamentariske leder, har nylig gått fra Stortingets helse- og omsorgskomite til utdanningskomiteen. Der har han overtatt plassen til SV-representant Torgeir Knag Fylkesnes. Nå skal Audun Lysbakken fronte partiet i saker som gjelder skoler og barnehager i tida fram til stortingsvalget i 2017.

• Følg oss på Facebook og Twitter

Ønsker tillitsreform

Audun Lysbakken mener at politikerne i dag styrer for mye i det små, og detaljstyrer skolene og lærerne for mye. Politikerne må styre mindre hva som skjer i klasserommet, med andre ord, for å komme bort fra overdreven bruk av testing og rapportering, som stjeler tid fra undervisningen og som Lysbakken mener undergraver lærerens faglige autonomi og autoritet.

− Vi mener det bør gjennomføres tillitsreformer i hver kommune. Det er noe vi foreslår i kommunestyrer rundt om i landet, for å jobbe systematisk med å fjerne byråkrati og overstyring, sier Lysbakken.

Mange vil bli med i lærerpool for flyktninger

Forhandlingsansvar tilbake til staten

Landsmøtet i SV har tidligere vedtatt å gå imot at forhandlingsansvaret for lærerne skal føres tilbake til staten. Nå har partiet snudd i den saken, forteller Lysbakken. Lærerstreiken i 2014 var avgjørende for at SV har skiftet standpunkt.

− SV mener at vi må styrke den nasjonale styringen av skolen. Stortinget må tørre å styre mer i det store. Det vil si legge noen felles grunnleggende krav til kvalitet i skolene våre som skal gjelde alle skoler over hele landet. Eksempler på det er at det må være et nasjonalt ansvar å legge til rette for et statusløft for læreryrket. Derfor ønsker vi at staten skal ta tilbake forhandlingsansvaret for lærerne. Vi gikk inn for det under streiken i 2014, og kommer til å fortsette å foreslå det, sier Audun Lysbakken til I skolen, rett etter at han i går møtte leder Anne Finborud i SL og resten av forbundsledelsen i deres lokaler i Folkets Hus i Oslo.

Han mener at det er veien å gå for å gjenreise lærernes faglige autoritet, og politikernes respekt for lærernes autoritet.

Drømmer om systemskifte i Oslo-skolen

Norm for lærertetthet

Audun Lysbakken har til nå bare deltatt i ett møte i stortingets utdanningskomite. Han understreket overfor forbundsledelsen i SL at han nå er i en periode hvor han setter seg inn i saker og lytter til hva ulike aktører på den skole- og utdanningspolitiske arenaen mener. Men enkelte saker gjør han det klart at SV vil flagge allerede nå, ett og et halvt år før stortingsvalget. SV går inn for en nasjonal norm for lærertetthet, på maks 15 elever per lærer i 1. til 4. trinn, og maks 20 elever per lærer i 5. til 10. trinn. Andre hjertesaker for partiet er skolemat og mer fysisk aktivitet i skolen. Audun Lysbakken ønsker også en dialog om heldagsskolen, i tråd med hvordan kommunene jobber for å komme bort fra stoppeklokkestyring av helsefagarbeidernes arbeidsdag.

Skal forske på lærertetthet

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i skolesektoren.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse