JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Så mye penger har arbeidsgiverorganisasjonene:

NHO har 5,5 milliarder i konfliktfondet

En konflikt koster penger, og arbeidsgiverne er vel skodd økonomisk til å møte en streik.
Stein Lier-Hansen og Kristin Skogen Lund har godt med penger i tilfelle konflikt under årets tariffoppgjør.

Stein Lier-Hansen og Kristin Skogen Lund har godt med penger i tilfelle konflikt under årets tariffoppgjør.

Sissel M. Rasmussen

torgny@lomedia.no

Næringslivets Hovedorganisasjon er god for 6,5 milliarder kroner.

5,5 milliarder av dem er i et eget konfliktfond for å gi økonomisk støtte til arbeidsgivere som blir utsatt for streik. Det betyr at organisasjonen er kraftig rustet for å møte konflikter som dukker opp. NHO kommer godt ut også sammenlignet med sin kraftigste motpart. LO har en egenkapital på 3,9 milliarder kroner.

NHO må spare og kutter antall ansatte

NHO er i en klasse for seg. Det er fire store hovedorganisasjoner på arbeidsgiversiden: NHO, Virke, Spekter og KS.

Også sammenlignet med de andre hovedorganisasjonene på arbeidsgiversida har NHO et kraftig forsprang. Hovedorganisasjonen Virke er det nærmeste NHO kommer en konkurrent i privat sektor. Virkes egenkapital er på 220 millioner kroner.

• Følg oss på Facebook og Twitter

NHO ti ganger så rikt

Hvis en skal måle de økonomiske musklene mellom arbeidsgiverorganisasjonene, kan en se på hvor mye kapital som er bak hver ansatt i medlemsbedriftene. Virke har 1.100 kroner per ansatt i medlemsbedriftene. NHO har ti ganger mer. Bak hver ansatt i en NHO-bedrift kan organisasjonen stille 10.339 kroner.

Store økonomiske forskjeller i mellom LO-forbundene

Ingen av de andre arbeidsgiverorganisasjonene når NHO til knærne når det gjelder finansiell styrke. KS har 677 kroner per ansatt i medlemsbedriftene, mens Spekter er på Virkes nivå med 1.050 kroner.

Kommunesektoren

KS har ikke behov for konfliktfond på samme måte som NHO og Virke. De organiserer i hovedsak i offentlig sektor. Her taper ikke arbeidsgiveren inntekter av betydning ved en konflikt. Tvert imot sparer arbeidsgiveren i offentlig sektor penger ved en streik. Da slipper de å betale ut lønn til de ansatte. De har ingen ordning for konfliktstøtte ved streik.

KS er Norges neststørste arbeidsgiverorganisasjon, og står oppført med en egenkapital på 320 millioner kroner. KS organiserer kommunene. Tidligere var også kommunale og interkommunale bedrifter organisert her. De ble for to år siden flyttet ut i en egen arbeidsgiverorganisasjon, KS Bedrift.

• Få nyhetsbrevet vårt

Få streiker i Spekter

Spekter består i hovedsak av bedrifter skilt ut fra det offentlige på ulike måter. De er organisert i ti ulike sektorer. Den aller største sektoren er helseforetakene. Helseforetakene er ikke omfattet av Spekters konfliktstøtte.

— De trenger det ikke heller. Med en gang det blir streik i helsesektoren blir det tvungen voldgift, sier Stein Gjerding i Spekter.

I Spekters medlemsbedrifter jobber to av tre i helsesektoren. Spekter har heller ikke vært utsatt for store streiker.

— Den største streiken var i NRK i 2006, sier Gjerding.

Han sier at de er komfortable med økonomien i forhold til en konfliktsituasjon.

Slik lager LO kravene til lønnsoppgjøret

Virke er godt rustet

Heller ikke Virke vil vise svakhet.

— Vi har solid økonomi og er godt rustet for å håndtere en konflikt, men vi tar utgangspunkt i at vi gjennom forhandlingene kommer frem til løsninger slik vi har gjort i tidligere oppgjør, sier Virkes forhandlingssjef Bård Westbye.

NHOs landsforeninger

NHO skiller seg fra de andre arbeidsgiverorganisasjonene ved at de er organisert i landsforeninger. Det minner mye om LOs forbundsstruktur, og for eksempel NELFO har bare tariffavtaler med et LO-forbund, EL & IT Forbundet.

Norsk Industri er den største landsforeningen i NHO. I 2014 hadde de 136 000 ansatte i medlemsbedriftene. Én av fem ansatte i NHO-bedrifter er ansatt i en bedrift som er medlem i Norsk Industri.

Men til forskjell fra LO har ikke landsforeningene egne kampfond. Det er NHO sentralt som forvalter formuene. Mens Fellesforbundet kan flekse musklene med 1,9 milliarder, virker det puslete når Norsk Industri bare kan slå i bordet med 356 millioner kroner.

Men i en konflikt kan Norsk Industri nyte godt av NHOs konflikterstatningsfond på 5,5 milliarder kroner, mens Fellesforbundet i hovedsak må dekke streikeutgiftene selv. NHO utbetaler 2 promille av årslønnen per dag til de som er omfattet av en konflikt.

Transportarbeiderforbundet kutter fem millioner kroner

Vedtektene bestemmer

Størrelsen på NHOs konfliktfond er bestemt i organisasjonens vedtekter. Den skal være 2,5 prosent av lønnsmassen i medlemsbedriftene. Fondet er plassert på børsen og med dagens situasjon i aksjemarkedet har verdien sunket. Selv før fallet i aksjemarkedet hadde ikke NHO klart å fylle opp fondet slik vedtektene bestemmer.

— Det er klart vi kommer til å merke nedgangen i økonomien også på våre inntekter, sier Geir Høiby, direktør for finans og administrasjon i NHO.

Medlemskontingenten til NHO varierer, men ligger på rundt 1 promille av utbetalt lønn i bedriften, i tillegg kommer kontingenten til landsforeningene som ofte utgjør omtrent det samme.

I februar, når årsregnskapene foreligger i medlemsbedriftene, startet innsamlingen av kontingentgrunnlaget. Det er ventet at NHOs inntekter vil falle på grunn av lavere omsetning i bedriftene i 2015, enn året før.

– LO og NHO står sammen når det røyner på

Kontingentsvikt

NHOs landsforeninger står også overfor den samme svikten i kontingentinntekter. De landsforeningene som er mest utsatt er Norsk Industri og Norsk Olje og Gass som er mest utsatt for fallet i aktiviteten på i oljesektoren. Her frykter ledelsen at jakten på kostnadskutt i bedriftene skal føre til at enkelte kommer til å melde seg ut.

Norsk Industri er den desidert rikeste landsforeningen. For åtte år siden solgte de Industriens hus i Oscars gate i Oslo og flyttet inn i NHO-komplekset på Majorstua. Det gjør at de nå sitter på en formue på 356 millioner kroner.

«Fattig» i service

NHOs neststørste landsforening er NHO Service. I forhold til Norsk Industri har de beskjedne 60 millioner kroner i egenkapital.

Hvordan er det å ha så lite penger i forhold til Norsk Industri?

— Jeg synes det er ganske bra i forhold til at vi startet på null i 1989, sier direktør i NHO Service Petter Furulund til LO-Aktuelt.

Erlend Angelo, Magasinet for fagorganiserte

Han understreker også at det ikke er noe formål for landsforeningene å akkumulere kapital.

NHO ber regjeringen vurdere nasjonal minstelønn

Skal ikke selge

Men alt kommer ikke fram i regnskapstallene som organisasjonene leverer til Brønnøysund-registeret. KS framstår med forholdsvis liten egenkapital, bare 677 kroner per ansatt. Men det som ikke kommer fram er at KS eier selskapet som eier Kommunenes hus, en svært attraktiv forretningsgård i Vika i Oslo. Prisen for en slik gård blir fort anslått til i underkant av én milliard kroner.

— Men vi har ingen planer om å selge, sier Lars Owe Kristiansen i KS.

SE HVORDAN DET STÅR TIL MED ØKONOMIEN I DE ULIKE LO-FORBUNDENE:

Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse