JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

#velkommenpåvakt

Derfor har sykehusleger en puteaksjon

Vært på sykehus i det siste, og sett helsepersonell gå rundt med tunge puter under frakken?
MYK PROTEST: Helsepersonell aksjonerer med pute på magen #velkommenpåvakt

MYK PROTEST: Helsepersonell aksjonerer med pute på magen #velkommenpåvakt

skjermdump fra twitter

leif.kirknes@lomedia.no

Under emneknaggen #velkommenpåvakt, og med pute under arbeidsfrakken, gjennomfører helsepersonell på norsk sykehus en ganske snill protest til støtte for gravide sykehusleger.

Bakgrunnen er en nylig dom i arbeidsretten som har skapt splid mellom Yngre legers forening (Ylf) og Spekter-direktør Anne-Kari Bratten. Dommen sier at høygravide leger ikke automatisk har rett på vaktfritak. Det mener Ylf setter både pasientsikkerhet og sikkerheten til gravide sykehusleger på spill.

– Upraktisk å gi hjertekompresjoner som gravid

Det er Dagens Medisin som først skrev om denne noe komiske viral-aksjonen, som Dagens Medisin-blogger, Yls-styreleder og LIS-lege (spesialistlege, kort forklart) Christopher Kvistad har tatt initiativ til. Ideen bak puten, fortrinnsvis en pute på 12 kilo, er å demonstrere hvor upraktisk det er å ha en slik klump på magen i fullt sprang mot kritiske situasjoner som hjertestans.

– Det er travelt og stilles høye krav til dem som går vakt. Det er vanskelig for høygravide å løpe til en hjertestans og gi kompresjoner, sier Kvistad til Dagens Medisin.

– Ingen særstilling, men intet nytt

Bratten stiller seg overfor samme publikasjon uforstående til aksjonen. Slik hun ser det fører ikke dommen til noen endring for de gravide.

– Leger har ikke noen særstilling enn andre yrkesgrupper på sykehus. Hvis arbeidet blir for belastende skal legen ta det opp med sjefen sin, og så vil det bli tilrettelagt. Men det er ikke noe automatikk i at man fritas fra vakt, og noen ønsker også å fortsette i vakt, sier hun til Dagens Medisin.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse