JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil ha tiltak mot arbeidsløsheten

Industrien krever lengre permittering

Regjeringen må øke permitteringsperioden til 52 uker, sier Norsk Industri.
ARBEIDSKRAFT: Når bedriftene skal legge inn anbud og sikre seg oppdrag må de ha kompetente folk. Det er et viktig argument for permittering, mener Norsk Industri.

ARBEIDSKRAFT: Når bedriftene skal legge inn anbud og sikre seg oppdrag må de ha kompetente folk. Det er et viktig argument for permittering, mener Norsk Industri.

Håvard Sæbø

eline@lomedia.no

– Det er helt avgjørende for industrien at regjeringen nå øker lengden på permitteringsperioden til et år.

Norsk Industri og direktør Stein Lier-Hansen la torsdag fram sin konjunkturrapport, der de spår en fortsatt sterkt stigende arbeidsløshet. Derfor mener de at regjeringen er nødt til å bidra med sitt for å sikre bedriftenes mulighet til å legge inn anbud på kommende kontrakter.

– Disse reglene er som et trekkspill, og har vært endret mange ganger de siste åra. Nå er situasjonen åpenbart slik at det trengs en endring, sier Lier-Hansen.

Sjefer og ansatte enige

Lier-Hansen er dermed på linje med Fellesforbundet, som lenge har krevd at permitteringsperioden øker fra 30 til 52 uker.

Skuffelsen i fagbevegelsen var stor da regjeringen i fjor høst ikke økte permitteringsperioden.

– Bedrifter må dokumentere både kompetanse og tilgjengelig arbeidskraft når de legger inn anbud og skaffe seg nye oppdrag. Da teller permitterte med, men ikke oppsagte, sa Lier-Hansen. Norsk Industri-direktøren mener det er oppdrag i sikte det kommende året, men at dagens permitteringsregelverk har en for kort tidshorisont. Dermed står mange bedrifter i fare for å miste kjernekompetansen sin.

– Ingen ønsker å være permittert

Han mener det er overdrevne beskrivelser av at permittering "lukker inne" folk i ledighet, og at det folk slår seg til ro med å være permittert fra jobben.

– Folk ønsker ikke å bli permittert. Det ser ut som regnestykkene som viser hvor dyrt det er med permittering er overdrevne. Sies du opp og står der uten jobb, er jo alternativet at du belaster en annen del av statsbudsjettet, sier Lier-Hansen.

Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse